ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Με επιφύλαξη και σκεπτικισμό αντιμετώπισε η ελληνική πλευρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην ΠΓΔΜ, παρά τα συγχαρητήρια Τσίπρα στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ανακοίνωση-μνημείο διπλωματικής… ασάφειας, κρατώντας ίσες αποστάσεις απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη, ενώ ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε νεκρό χρόνο, έσπευσε να χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα άκυρο, προλαμβάνοντας όποια άλλη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας.
Οι παραπάνω αντιδράσεις αφενός φέρνουν στην επιφάνεια για άλλη μια φορά τις δύο γραμμές εντός της κυβέρνησης για το θέμα, αφετέρου φανερώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την χαμηλή συμμετοχή και το θολό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες της ΠΓΔΜ.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ποσοστού συμμετοχής, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλούσε για δημοψήφισμα συμβουλευτικού χαρακτήρα, που ωστόσο δίνει αντιφατικό μήνυμα. «Μεγάλη υπεροχή του ‘Ναι’, χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Νωρίτερα, πριν από την τοποθέτηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να δηλώσει στο Twitter ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο και πως ο ίδιος δικαιώθηκε. «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν, τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση».
Η κυβερνητική διγλωσσία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης με τη ΝΔ να επισημαίνει αμέσως τις δύο διαφορετικές γραμμές. «Πρόκειται για δομική σχιζοφρένεια, αλλά και οι δύο προσποιούνται ότι δεν τρέχει τίποτα» δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση στο Έψιλον ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
ΑΝΕΛ: Δεν υπάρχει συμφωνία
Στην ίδια συζήτηση ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδης επέμεινε ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα ήταν το «φρενάρισμα μιας τερατογένεσης» όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία» και ότι επ’ αυτού υπάρχει διαφωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Παίρνοντας τον λόγο ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης είπε για τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα ότι τον σέβεται, «αλλά έχει μόνο 5%».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν βγαίνει σοφότερο από τη διαδικασία στην ΠΓΔΜ για το πώς θα προχωρήσει από δω και πέρα, ενώ η δομική διαφωνία με τους ΑΝΕΛ δεν βοηθά, παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου.
Πάντως, ο Θ. Τοσουνίδης μολονότι ρωτήθηκε επανειλημμένα από την αντιπολίτευση αν οι ΑΝΕΛ σκοπεύουν να άρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, απέφυγε να δώσει απάντηση, πετώντας… την μπάλα στην εξέδρα με επιθέσεις κατά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση ΝΔ στη κυβέρνηση: Απέδειξαν πως η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό
- ΗΠΑ: Ποιον επέλεξε ο Τραμπ για επικεφαλή του Οικονομικού Συμβουλίου του
- Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει και θεσμικά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας