ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, έτσι ώστε να υπάρξει ανοσία του πληθυσμού. Πολλά φαρμακεία έχουν ήδη προμηθευτεί το εμβόλιο που περιλαμβάνει τα στελέχη που αναμένονται τη φετινή περίοδο.
Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Κάθε επιδημική έξαρση εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, την αύξηση της θνησιμότητας.
Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ.).
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την περσινή περίοδο, στην Ελλάδα καταγράφτηκαν 111 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 107 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Στο ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 42 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από το σύνολο των 42 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο έξι κρούσματα ήταν εμβολιασμένα.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, ο έγκαιρος εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ᾽όλη τη διάρκεια της περιόδου δραστηριότητας του ιού.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται κάθε χρόνο στους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι θα πρέπει να εμβολιαστούν ώστε να μη μεταδίδουν τον ιό στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου με τις οποίες έρχονται σε επαφή.
Η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου ποικίλει κάθε χρόνο, κυρίως ανάλογα με την αντιγονική ομοιότητα (antigenic matching) των στελεχών γρίπης που περιέχει το εμβόλιο με τα στελέχη που κυκλοφορούν τη χρονιά εκείνη στην κοινότητα και αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, διεθνώς ο αντιγριπικός εμβολιασμός παραμένει το καλύτερο μέτρο πρόληψης κατά της γρίπης.
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
Μετά το σάλο που προκλήθηκε για τις ασαφείς εγκυκλίους σχετικά με τους εμβολιασμούς, το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε, με νέα εγκύκλιο, όλα τα προγράμματα εμβολιασμών για παιδιά και ενηλίκους. Βάσει αυτών το εμβόλιο κατά της γρίπης:
Χορηγείται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου:
– Ηλικία >60 ετών
– Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν η περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς
παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
-Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
-Μεταμόσχευση οργάνων
-Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
-Χρόνια νεφροπάθεια
-Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
-Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες
-Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >40 kg/m2
-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα
με υποκείμενο νόσημα που τους κατατάσσει σε ομάδα υψηλού κινδύνου o Κλειστοί πληθυσμοί όπως το προσωπικό και οι εσωτερικοί σπουδαστές
σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών και ειδικών σχολείων, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και οι τρόφιμοι και το προσωπικό ιδρυμάτων, κλπ.
-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών
-Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωϊκής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
Όσον αφορά στα παιδιά, βάσει του ισχύοντος Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να χορηγείται σε άτομα >6 μηνών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νοσήματα του αναπνευστικού: Δύο είναι οι τρόποι πρόληψης!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμβολιασμός: Θανατηφόρες συνέπειες από την απόρριψή του
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβόλια: Ο κίνδυνος παραμονεύει!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας