Στο επίκεντρο των προσπαθειών των τραπεζών βρίσκονται οι πωλήσεις κόκκινων δανείων, καθώς μέσα στον Σεπτέμβριο έχει δρομολογηθεί η μεταβίβαση τριών χαρτοφυλακίων, δύο από την Alpha Bank και ενός από τη Eurobank, που θα αποτελέσουν νέο πιλότο και για την υπόλοιπη αγορά. Πρόκειται για τα χαρτοφυλάκια «Mercury» και «Jupiter», ύψους 1 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ συνολική αξία μαζί με τους τόκους) και 900 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, που πωλεί η Alpha Bank, ενώ στο 1,1 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους) είναι η αξία του χαρτοφυλακίου «Zenith» που πωλεί η Eurobank.

Το χαρτοφυλάκιο «Jupiter» συνοδεύεται με εξασφαλίσεις από μικρά κυρίως ακίνητα και είναι το δεύτερο πακέτο με εγγυήσεις που θα μεταβιβάζεται από ελληνική τράπεζα και σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει το Apollo, LoneStar, Pimco και Fortress. Η εμπειρία από το «Amoeba» –του χαρτοφυλακίου (ύψους 1,9 δις ευρώ) με εξασφαλίσεις που μεταβίβασε η Τράπεζα Πειραιώς– το οποίο πωλήθηκε έναντι 432 εκατ. ευρώ, ανέβασε υψηλά τις προσδοκίες, αλλά στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι αυτό είχε να κάνει με το γεγονός ότι το μείγμα των εξασφαλίσεων περιελάμβανε και υψηλής αξίας ακίνητα.

Την υψηλότερη τιμολόγηση μέχρι σήμερα στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων έχει πετύχει η Εθνική Τράπεζα μέσω του χαρτοφυλακίου «Earth», το οποίο πωλήθηκε στο 6% της ονομαστικής του αξίας, δηλαδή της αξίας χωρίς τους τόκους, που ήταν 2 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο «Venus» που μεταβίβασε η Alpha Bank τιμολογήθηκε στο 4,5% της ονομαστικής του αξίας, που ήταν επίσης 2 δις ευρώ.

Στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι πολλοί επενδυτές σε εκείνη τη φάση ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν και ένα τέλος εισόδου (entry fee) προκειμένου να τοποθετηθούν έγκαιρα στην ελληνική αγορά. Έτσι οι τιμές στον νέο γύρο πωλήσεων που ουσιαστικά τρέχει έως τα τέλη του χρόνου, εξαρτώνται και από τις πρώτες ενδείξεις για τις αποδόσεις που θα έχουν αυτά τα χαρτοφυλάκια.

Στην αγορά υπάρχει έντονος προβληματισμός ότι το ρίσκο είναι υψηλό και πως οι αποδόσεις από τη διαχείριση αυτών των πακέτων δεν θα επαληθεύσουν τις αρχικές προσδοκίες των επενδυτών, συμπιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω.

Οι επιφυλάξεις των διεθνών επενδυτών έχουν κυρίως να κάνουν με την αποτελεσματικότητα του νομικού οπλοστασίου και το κατά πόσον τα εργαλεία που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων όταν πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις, μπορούν να αποδώσουν καρπούς, δηλαδή να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για τη ρύθμιση και την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων.

Από τη συμμετοχή που υπάρχει για τα πακέτα κόκκινων δανείων που βγαίνουν διαδοχικά προς πώληση από τις ελληνικές τράπεζες, προκύπτει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά μένει να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτό θα αποτυπωθεί και στο επίπεδο των τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άγριο σφυροκόπημα για τις ελληνικές τράπεζες στο roadshow του Λονδίνου: Τα «τι» και τα «πώς» των επενδυτών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Vodafone TV: Πώς θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα – Όλες οι πληροφορίες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Merck: Βραβείο 1 εκατ. ευρώ για την Πρωτοπόρο Επιστημονική Εργασία