Μετά από τη θύελλα διαρροών και δημοσιευμάτων με φόντο τις συντάξεις, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών υπό την καθοδήγηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, καταρτίζει τώρα νέα μελέτη βιωσιμότητας για τις συντάξεις προκειμένου να πείσει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν έως το 2022 χωρίς τις περικοπές και ταυτόχρονα να περιέχει και σενάρια για την επιβράδυνση της οικονομίας σε περίπτωση περικοπής, ακόμη και εάν ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα.  Η κυβερνητική έκθεση θα υποβληθεί στην Κομισιόν μέσα στον Νοέμβριο και όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογήσει την πρόταση, θα υποβάλει τη δική της εισήγηση στο Eurogroup είτε στα μέσα του Νοεμβρίου, είτε στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να πείσει το Eurogroup και τις αγορές, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ ακόμη και εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές. Για να γίνει αυτό, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις θα συνοδευθεί με κατάργηση των αντιμέτρων που είχαν ψηφιστεί για το 2019 (π.χ. παιδικοί σταθμοί, μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη κ.ά.).

Σύμφωνα με τις  αναλύσεις ειδικών, ο δείκτης συνταξιοδοτικών δαπανών προς το ΑΕΠ, χωρίς τις μειώσεις των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2019, παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του 16% του ΑΕΠ. Η δε μη εφαρμογή των μειώσεων των συντάξεων το 2019 επηρεάζει ανοδικά τη συνταξιοδοτική δαπάνη, κυρίως την περίοδο 2020-2032, χωρίς όμως να υπερβαίνει το επίπεδο του 16% του ΑΕΠ. Από το 2032 μέχρι το 2060 παρατηρείται ότι είτε με τις μειώσεις είτε χωρίς τις μειώσεις των συντάξεων ο δείκτης έχει την ίδια τιμή.

Τα σενάρια

 

 

Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για το εάν θα εφαρμοστεί ή όχι το συμφωνημένο μέτρο της περικοπής «δίνουν και παίρνουν» με τους 1.200.000 συνταξιούχους να ζουν μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για το πόση σύνταξη θα παίρνουν από τις αρχές του νέου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει στο «τραπέζι» εναλλακτικά σενάρια, σε περίπτωση που δεν ακυρωθεί τελικά η περικοπή. Πρώτον, η μείωση να είναι μικρότερη στο 9% αντί 18% ή και μια περικοπή στο 5% αν δεν ευοδωθεί η ακύρωση των μειώσεων. Δεύτερον η αναστολή των περικοπών για 3-6 μήνες προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω εκλογών να «σκάσει στα χέρια της η βόμβα». Τρίτον περικοπές για συντάξεις πάνω από ένα όριο π.χ. 800-900 ευρώ.

Πάντως ανεξάρτητα από το αν θα γίνουν ή όχι οι μειώσεις, αυτό που δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί είναι ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Οι συντάξεις που έχουν επανυπολογιστεί θα έχουν τις προσωπικές διαφορές, οι οποίες, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις, μπορεί να περικοπούν ή να διατηρηθούν μέχρι νεωτέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σχοινάς για συντάξεις: Να μας αφήσουν οι όποιες πηγές να κάνουμε την δουλειά μας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ: Στις 5 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για τις συντάξεις στην Ελλάδα – Ποια θα είναι η στάση του Ταμείου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόλυτη σιωπή από τους θεσμούς για τις συντάξεις – Τι αναφέρει η πρώτη «μεταμνημονιακή» έκθεση