ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…» φαίνεται να έχουν γίνει… δεύτερη φύση για την αμαρτωλή Folli Follie, που ελέγχεται μετοχικά και διοικητικά από την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Δεν είναι μόνο ο παραπλανητικός ισολογισμός της περυσινής οικονομικής χρήσης. Ακόμα και στην αίτηση λήψης μέτρων προστασίας από τους πιστωτές, η οποία εκδικάστηκε χθες, υπάρχουν κραυγαλέες ανακολουθίες.
Στην πολυσέλιδη αυτή έκθεση, που κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο την τελευταία εβδομάδα του περασμένου Ιουλίου, γίνεται αναφορά στην εταιρεία North Landmark Α.Ε.. Η συγκεκριμένη θυγατρική λογίζεται σε αυτές που εκμεταλλεύονται τα πολυκαταστήματα attica. Όμως, η συγκεκριμένη αυτή εταιρεία δεν υφίσταται, καθότι είχε δημιουργηθεί στην αρχική φάση λειτουργίας των πολυκαταστημάτων.
Πέραν τούτου, στην ίδια αίτηση για την προστασία από τους πιστωτές που έκανε η Folli Follie αναφέρεται επί λέξη «ότι η Alvarez & Marsal και η Ernst & Young αναμένεται να ολοκληρώσουν το έργο τους εντός του Αυγούστου». Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο ελεγκτικό έργο όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε στην υποτιθέμενη προθεσμία, αλλά ουδείς γνωρίζει το πότε εν τέλει θα φτάσει στο τέλος.
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι η Folli Follie λέει στην αίτησή της ότι κατέχει το 40% στα Αττικά Πολυκαταστήματα.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η εταιρεία έχει ενεχυριάσει υπέρ των ελληνικών τραπεζών το 40% της συμμετοχής στα πολυκαταστήματα attica για το σύνολο των υποχρεώσεων και έχει εγγράψει συναινετικές προσημειώσεις σε ακίνητα αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ».
Τονίζεται μάλιστα στη συνέχεια ότι όλα αυτά έγιναν «υπό την πίεση της λήψης μέτρων σε βάρος μας» από τις τράπεζες.
Η συγκεκριμένη αυτή αναφορά προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς από τις 28 του μηνός του περασμένου Μαΐου το μετοχικό «πακέτο» Κουτσολιούτσου στα Αττικά Πολυκαταστήματα είχε απομειωθεί.
Μέχρι τότε, η ποσοστιαία συμμετοχή ήταν στο 45,9%, «σπασμένη» σε δύο ανισομερή μερίδια που κατείχαν η μητρική εταιρεία Folli Follie και η θυγατρική της FF Συμμετοχών.
Στα τέλη, λοιπόν, του Μαΐου και κάτω από τη βαριά σκιά που είχαν δημιουργήσει οι αποκαλύψεις για το «σάπιο μήλο» της Folli Follie, η ομάδα των βασικών μετόχων των πολυκαταστημάτων attica προχώρησε σε μία σημαντική κίνηση. Ασκώντας το δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές ομολογιακού δανείου ύψους 2,365 εκατ. ευρώ. Κάτι το οποίο προβλεπόταν από τους αρχικούς όρους έκδοσης.
Από τη μετατροπή του ομολογιακού δανείου προέκυψαν 4.720.000 νέες μετοχές, ανεβάζοντας πλέον τον συνολικό αριθμό των μετοχών των πολυκαταστημάτων attica σε 21.235.000.
Οι βασικοί μέτοχοι πλήρωσαν και μία αποζημίωση προς τη Folli Follie, η οποία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, διακρατήθηκε από τις πιστώτριες τράπεζες.
Οι αλλαγές αυτές που έγιναν στο μετοχικό καθεστώς περιόρισαν τη συμμετοχή των Folli στο υπάρχον σημερινό ποσοστό του 35,67%, από το οποίο το 25,27% είναι στο χαρτοφυλάκιο της μητρικής εταιρείας και το υπόλοιπο 10,4% στην FF Συμμετοχών.
Οι Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Κώστας Τσουβελεκάκης και Αλέξανδρος Σγουμπόπουλος έφτασαν να κατέχουν το 55,6% στα Αττικά Πολυκαταστήματα.
Η θυγατρική εταιρεία Picar της Τράπεζας Πειραιώς κατέχει το 4,6%, ενώ λίγο πάνω από το 4,1% είναι η μετοχική συμμετοχή της οικογένειας Ρίτσι.
Ενώ, όμως, όλα αυτά ήταν δεδομένα, εντούτοις η Folli Follie επικαλέστηκε στην αίτηση για την προστασία από τους πιστωτές στοιχεία που δεν απεικονίζουν την πραγματική διάσταση της συμμετοχής της.
Κατά τη χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης, αίσθηση δημιούργησαν οι αναφορές που έγιναν από τον Εμμανουήλ Ζαχαρίου, ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στα Folli από τον Ιανουάριο του 2011.
Στο συγκεκριμένο στέλεχος των Folli έχει επιβληθεί πρόστιμο 70.000 ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της χειραγώγησης της μετοχής, ενώ ο ίδιος είναι ένα από τα εννέα εμπλεκόμενα πρόσωπα που σύντομα θα περάσει την πόρτα του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος διερευνά όλες τις πτυχές της σκανδαλώδους υπόθεσης.
Ο Εμμανουήλ Ζαχαρίου αναφέρθηκε εκτενώς σε υποτιθέμενους επενδυτές που περιμένουν έξω από την πόρτα των Folli…
Ωστόσο, αν ληφθεί υπόψη ότι ακόμα δεν έχει συνταχθεί αναμορφωμένος ισολογισμός για τον όμιλο, ενώ επί τέσσερις μήνες η πλευρά Κουτσολιούτσου αδυνατεί να δώσει στοιχεία για την τύχη των 242,5 εκατ. ευρώ που φέρεται να είχε στο ταμείο της, είναι επιεικώς αδιανόητο να εκφραστεί συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Εκτός ίσως αν ο «επενδυτής» αυτός είναι μια παρένθετη λύση που έχει σκαρφιστεί ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.
Στα όρια της επιστημονικής φαντασίας φαίνεται να κινείται επίσης και το υποτιθέμενο τίμημα των 70 εκατ. ευρώ για να πάρει κάποιος τρίτος τη μειοψηφική συμμετοχή Κουτσολιούτσου στα Αττικά Πολυκαταστήματα.
Σε ό,τι αφορά το δίμηνο που απομένει με την Folli να είναι σε προστασία από τους πιστωτές, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει επακριβώς η πραγματική της οικονομική εικόνα. Ήδη στην αγορά αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι αμέσως μετά το Άρθρο 106 θα κυλήσει στο επόμενο που είναι αυτό της αναγκαστικής διαχείρισης…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- NASA: Το Parker Solar Probe πλησιάζει στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο την παραμονή των Χριστουγέννων
- BriQ Properties: Τα όρια διακύμανσης για τη μετοχή στις 27 Δεκεμβρίου
- Βρετανία: Επέλεξε το παρεκκλήσι ενός νοσοκομείου για τη Χριστουγεννιάτική ομιλία του
- Συρία: Τρεις υγειονομικοί κατέθεσαν πως δέχθηκαν πιέσεις από το καθεστώς Άσαντ για να αρνηθούν τη χρήση χημικών όπλων