Στην υπεράσπιση της φυσικής ηγεσία της Αστυνομίας για την χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη προχώρησε η νέα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.

Σύμφωνα με την κ. Παπακώστα, η χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας της Αστυνομίας « να μην εκτεθεί η χώρα και να μην υπάρχει διακινδύνευση κανενός» και να μην υπάρχει σύγκρουση μεταξύ διαδηλωτών.

Αναλυτικότερα, η Αστυνομία, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Παπακώστα, είχε να σταθμιστεί τρία ζητήματα:

    • Να προστατευτεί η διεθνής εικόνα της πόλης
    • Να προστατευτεί η δημόσια περιουσία και να αναχαιτιστούν οι ζημιές καθώς όπως είπε σημειώθηκαν ζημιές και στις ιδιωτικές περιουσίες πολιτών.
    • Να προστατεύσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών και των ειρηνικά διαδηλούντων.

«Αυτά τα τρία σταθμίσαμε. Οδηγία ήταν , η εσχάτη λύση ρίψης. Η φυσική ηγεσία λειτούργησε υπερασπιζόμενη τις τρεις σταθμίσεις επ’ ωφέλεια της χώρας», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η κ. Παπακώστα.

«Ο νέος αρχηγός είναι ένας, έμπειρος, ήπιος και συνετός αρχηγός. Εμφορείται από την αρχή της ήπιας αντιμετώπισης εφόσον δεν έχουμε καταστάσεις οι οποίες ξεφεύγουν. Υπήρξε η επιχείρηση με βάση και τα στοιχεία της προσωπικότητας της φυσικής ηγεσίας», συνέχισε και εξήγησε:

«Σταθμίζεις πάντα το υπέρτατο αγαθό. Δηλαδή να μην εκτεθεί η χώρα και να μην υπάρχει διακινδύνευση κανενός. Η δυνατότητα αυτή ήταν η ιδανική συνθήκη. Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες και επειδή όλοι όσοι είναι εκεί δεν είναι ειρηνικοί διαδηλωτές και δεν είναι άνθρωποι, οι οποίοι διαδηλώνουν οποίων τα αισθήματα τους υπέρ της μιας ή της άλλης κατεύθυνσης και πρέπει να περιφρουρήσουμε τους ίδιους. Είναι και στοιχεία που επιθυμούν την σύγκρουση. Είναι και στοιχεία που επιθυμούν να υπονομεύσουν αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να εκθέσουν και τους διαδηλωτές οι οποίοι εκφράζουν τα αισθήματα τους. Οφείλει να γίνει η στάθμιση στο πεδίο και όχι σε ένα γραφείο η με ένα στατικό επιχειρησιακό σχέδιο», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν η εικόνα της χώρας δεν διασύρθηκε διεθνώς από τις εικόνες των επεισοδίων αλλά ακόμα από τους επισκέπτες της 83ης ΔΕΘ που έκλαιγαν μέσα στα περίπτερα από τα δακρυγόνα, η Κατερίνα Παπακώστα απάντησε: «Ένα κράτος πρέπει να αποφασίσει αν είναι ξέφραγο αμπέλι ή αν είναι μια χώρα που λειτουργεί με κανόνες. Στην δημοκρατία πάντοτε σταθμίζεις αγαθά. Αυτό είναι βασική αρχή. Όσο η χώρα θα προσπαθήσει να ανοίγει τα φτερά της, κάποιοι εξωθεσμικοί, κάποιοι ακραίοι θα προσπαθούν αυτά τα φτερά είτε να τα ψαλιδίζουν είτε να τα ανακόψουν, για να καθηλώσουν την χώρα. Αυτή η εικόνα που είπατε μας στεναχώρησε όλους, αναμφίβολα. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν βλέπατε να καίγεται το Βελλίδειο ή αν βλέπατε συγκρούσεις με θύματα ή αν βλέπατε με εργαλεία ειδικά να βανδαλίζουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία, η εικόνα πως θα ήταν. Άρα στη στάθμευση των αγαθών και στη στάθμευση τι είναι λιγότερο κακό, επιλέχθηκε ως εσχάτη επιλογή, διότι προφανώς υπήρχαν ακραίοι. Σταθμίστηκαν όλα αυτά τα αγαθά και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επεισόδια έξω από το Βελλίδειο – Ένταση και χημικά στη ΧΑΝΘ (video & pics)