Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα, είκοσι μέρες μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τα κλιμάκια των ελεγκτών στο πλαίσιο της αυστηρής επιτήρησης που ξεκινά για την Ελλάδα, ενώ οι επικεφαλής τους έρχονται αύριο. Αυτή την φορά η τρόικα πιθανόν θα αφήσει το Hilton για να κάνει επιτόπιες έρευνες στα υπουργεία καθώς η συγκεκριμένη αξιολόγηση αποτελεί το πρώτο τεστ κυβέρνησης-δανειστών στη μεταμνημονική εποχή.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ανοίξει όλη την ατζέντα των θεμάτων και κυρίως τα σχέδια για τις φοροελαφρύνσεις και παροχές, το στίγμα των οποίων έδωσε το σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο καυτό για την κυβέρνηση θέμα είναι οι συντάξεις και τα περιθώρια που θα έχει να αναστείλει την περικοπή τους από 1η Ιανουαρίου 2019. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και τα νεώτερα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για να πείσει ότι οι περικοπές των συντάξεων είναι «αχρείαστες», όπως είπε στην ΔΕΘ και ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο αποφάσεις δεν πρέπει να αναμένονται, πριν περάσουν τουλάχιστον οι εκλογές του Οκτωβρίου στη Βαυαρία.

Άγνωστο παραμένει ακόμη αν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου θα ενσωματώνεται ή όχι η περικοπή των συντάξεων. Οι οριστικές αποφάσεις πάντως αφήνονται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμό, όταν και η εικόνα εκτέλεσής του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.

Ωστόσο θα συζητηθούν τα μέτρα του νέου προϋπολογισμού για το 2019, καθώς και ο τυχόν «δημοσιοομικός χώρος» για διανομή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του 2018.

Αναμένεται να συζητηθούν επίσης ξανά οι αλλαγές στα εργασιακά και η αύξηση του κατώτατου μισθού με κατάργηση του υποκατώτατου, αν και το θέμα έχει «κλείσει» ουσιαστικά κατά την 3η αξιολόγηση πριν τρεις μήνες και οι θεσμοί έχουν στείλει ήδη μήνυμα ότι εναπόκειται στην ευθύνη της κυβέρνησης να κάνει προσεκτικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή. Επίσης στο επίκεντρο της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγηση θα βρεθούν η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, το πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις, το σχέδιο ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων κ.α.

Η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις. Η πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη στα τέλη Φεβρουαρίου. Η τρίτη έκθεση θα βγει τέλη Μάιο, όταν η Κομισιόν θα εκδώσει και τις επί μέρους ανά κράτος συστάσεις για τα κράτη μέλη. Και η τέταρτη πάλι τον Νοέμβριο του 2019, κλείνοντας τον κύκλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλα όσα δεν είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις συντάξεις – Τα «αγκάθια» και τα πικρά σενάρια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γενικόλογα… μισόλογα που διαψεύδουν προσδοκίες