Παράγοντας ανησυχίας, επίσης, θεωρείται και η εκ νέου αύξηση των κινεζικών δανείων. Αξίζει να αναφερθεί πως ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, δέχθηκε δριμεία επίθεση πριν από λίγο καιρό από Βρετανούς βουλευτές υπέρμαχους του Βrexit. Ο λόγος ήταν πως, κατά την εκτίμησή τους, είχε εκφραστεί υπερβολικά για τους κινδύνους που θα προέκυπταν από μία έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Πάντως, επισήμως η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχει θέση για το ζήτημα.
Powered by IOLCUS INVESTMENT ΑΕΠΕΥ. Ανεξαρτησια. Γνώση Αγορων. Προστασία Περιουσίας
Στις αρχές της εβδομάδας η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE, στην οποία προεδρεύει ο Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε συγκεκριμένα ότι «η κλιμακούμενη και παρατεταμένη αβεβαιότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας και να επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησης για πολλούς».
Η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών ως προς το δολάριο από τις αρχές της χρονιάς έως σήμερα. Οι αναλυτές της χρηματαγοράς στοιχηματίζουν πως η αστάθεια θα επιταθεί όσο πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος. Η ανησυχία για την προοπτική του Brexit δεν είναι ασυνήθιστη εκ μέρους της BoE.
Εκείνο που δημιουργεί απορία, είναι ότι η κεντρική τράπεζα περιορίζει τις χορηγήσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων και εφαρμόζει αμφιλεγόμενο σχέδιο για διαφοροποίηση των κεφαλαίων έναντι επισφαλειών των εμπορικών τραπεζών αναλόγως του σταδίου του εκάστοτε οικονομικού κύκλου.
Εκτιμάται πως ο άμεσος αντίκτυπος αμφοτέρων των μέτρων πιθανώς να είναι ήπιο, αλλά υποδηλώνουν μια κατεύθυνση που λαμβάνει η πολιτική της BoE, ενώ συν τω χρόνω μπορεί να υπάρξουν περισσότερες επιπτώσεις. Τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να επισημανθεί πως ο δανεισμός με σκοπό την αγορά ακινήτων προς ενοικίαση ανθεί στη Βρετανία και φθάνει συνολικά τα 200 δισ. στερλίνες.
Εντούτοις, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η κυβέρνησή του προωθούν δυναμικά την ιδιοκατοίκηση και αυξάνουν τη φορολογία στον κλάδο, δημιουργώντας ανησυχίες στην Τράπεζα της Αγγλίας ότι ο στόχος της να αυξήσει τον δανεισμό στους έχοντες ακίνητα κατά 20% τον χρόνο ίσως λειτουργήσει εις βάρος των προδιαγραφών παροχής πιστώσεων. Ως αποτέλεσμα, η BoE συστήνει στις τράπεζες να διασφαλίσουν πως, όταν εξετάζουν τις νέες αιτήσεις χορήγησης δανείων, πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις νέες φορoλογικές διατάξεις, να ελέγχουν τα εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων και να διασφαλίζουν ότι τα εισοδήματα από μισθώματα επαρκούν να καλύψουν στεγαστικό επιτόκιο τουλάχιστον 5,5%.
Επί του θέματος, ο κ. Κάρνεϊ τόνισε πως οι περισσότερες εμπορικές τράπεζες στη Βρετανία έχουν καταρτίσει ανάλογους κανόνες, αλλά αναμένει ότι η καθολική εφαρμογή τους θα περιορίσει τον αριθμό των εγκριθέντων στεγαστικών δανείων κατά 10% – 20% σε μία τριετία, χωρίς να χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο.
«Είναι άτολμη κίνηση αυτή», παρατηρεί ο οικονομολόγος της Capital Economics, Πολ Χόλγκγουορθ, προσθέτοντας ότι η αύξηση του δανεισμού σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με παλαιούς ιδιοκτήτες ακινήτων, που τροποποιούν τα στεγαστικά τους δάνεια παρά με νέους δανειολήπτες». Πάντως, δεν αποκλείεται προσεχώς να επιβληθούν αυστηρότεροι κανόνες, ιδίως εάν ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, υλοποιήσει τα σχέδιά του για εκχώρηση στην BoE περαιτέρω αρμοδιοτήτων στα συγκεκριμένα δάνεια.
DAVID MILLIKEN, HUW JONES / REUTERS
Powered by IOLCUS INVESTMENT ΑΕΠΕΥ. Ανεξαρτησια. Γνώση Αγορων. Προστασία Περιουσίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια καλή μέρα για την αριστερά
- Τουρισμός: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογία των ξενοδοχείων
- Γιώργος Οικονόμου: Επιμένει για την «άλωση» της Performance με στόχο την Αλίκη Παληού, η οποία «πυροβολεί» στο αδύνατο σημείο του
- Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος