Η σχιζοφρένεια μπορεί να “χτυπήσει” οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικοοικονομικής και πολιτισμικής  κατάστασης. Σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως είναι σχιζοφρενής ή πρόκειται να εκδηλώσει κάποιας μορφής και κλίμακας σχιζοφρένεια.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη και χρόνια ψυχική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες, αποδιοργάνωση λόγου ή συμπεριφοράς, μειωμένη ικανότητα στοχοκατευθυνόμενης δράσης, απάθεια ή έλλειψη κινήτρου και γνωστικά ελλείμματα και μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά όλες τις πτυχές της ζωής των πασχόντων.

Συνήθως εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία ή στις αρχές της ενηλικίωσης. Η αιτιολογία της δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, όμως κάποιοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και διαταραχές στη χημεία του εγκεφάλου, φαίνεται ότι παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην εκδήλωσή της. Το στρες φαίνεται να επηρεάζει την εκδήλωση και την πορεία της διαταραχής και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά της.

Πρόδρομα συμπτώματα

Η σχιζοφρένεια είναι η πιο κλασική περίπτωση ψύχωσης και τα πρόδρομα συμπτώματά της δεν ανταποκρίνονται πιθανώς σε αυτό που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους. Τα πλέον κοινά συµπτώματα που προηγούνται ενός πρώτου ψυχωτικού επεισοδίου είναι: μείωση της συγκέντρωσης και της προσοχής, μείωση της ενεργητικότητας και των κινήτρων, ανεργία, καταθλιπτική διάθεση, διαταραχές του ύπνου, άγχος, κοινωνική απόσυρση, καχυποψία, έκπτωση της λειτουργικότητας και ευερεθιστότητα.  Επίσης, ψυχαναγκαστική εµµονή της σκέψης και παρεµβολή σκέψεων,  υπερακουσία (υπερευαισθησία του αφτιού σε καθημερινούς ήχους) και αισθητηριακές παρεκκλίσεις, που εκδηλώνονται αρχικά µε διαστρέβλωση της αντίληψης του σώματος και άλλων αντικειµένων.

Οι συμπεριφορές που αποτελούν πρώιμα σημάδια της σχιζοφρένειας περιλαμβάνουν:

Το να βλέπει ή να ακούει κανείς κάτι που δεν υπάρχει

Ένα σταθερό αίσθημα παρακολούθησης

Ιδιαίτερος τρόπος ομιλίας ή γραφής

Παράξενη τοποθέτηση του σώματος

Αδιαφορία για πολύ σημαντικές καταστάσεις

Επιδείνωση της ακαδημαϊκής ή επαγγελματικής απόδοσης

Αλλαγή στην προσωπική υγιεινή και εμφάνιση

Αλλαγή στην προσωπικότητα

Απόσυρση από κοινωνικές καταστάσεις

Παράλογες, θυμωμένες ή φοβισμένες αντιδράσεις στους αγαπημένους

Αδυναμία ύπνου ή συγκέντρωσης

Ανάρμοστη συμπεριφορά

Εξαιρετική ενασχόληση με τη θρησκεία ή το υπερφυσικό

Όποιος βιώνει πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως βοήθεια.

Παρότι σήμερα δεν υπάρχει ίαση για τη σχιζοφρένεια, η διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με ειδικά φάρμακα και, συμπληρωματικά, ψυχοκοινωνικές και ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις.Ωστόσο, οι ασθενείς χρειάζονται δια βίου θεραπεία.

Η  έγκαιρη έναρξη της  θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων πριν από την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών και να συμβάλει στη βελτίωση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων.

Πηγές:

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία

Mayo Clinic

Mental Health America

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6 σωματικές ασθένειες που έχουν πρώιμο σύμπτωμα το έντονο άγχος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν κάνουν διακρίσεις

 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατάθλιψη: 10 κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να «ξεφύγετε» απ’ το… τέρας