ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η σταδιακή αποκατάσταση της… ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, αλλά και τη ραγδαία αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ρίσκου της χώρας, έχουν επιδράσει καταλυτικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών. Κρίκος κρίσιμος και για τις μελλοντικές εξελίξεις, καθώς οι προσπάθειες για την ανάκτηση καταθετικών κεφαλαίων είναι συστατικό στοιχείο της πολύπλευρης «μάχης» που δίνουν οι τράπεζες για την επάνοδο στην κανονικότητα. «Μάχη» δύσκολη και με σύνθετες απαιτήσεις και για τους τέσσερις CEO των ισάριθμων τραπεζικών ομίλων. Τον Χρήστο Μεγάλου της Πειραιώς, τον Παύλο Μυλωνά που τώρα ανέλαβε την Εθνική, τον Δημήτρη Μαντζούνη που οδεύει προς το κλείσιμο του πολύχρονου κύκλο του στην Alpha Bank και τον Φωκίωνα Καραβία της Eurobank.
Πώς όμως διαμορφώνονται τώρα τα καταθετικά δεδομένα για την κάθε τράπεζα και ποιο μερίδιο έχει πάρει η κάθε μία, από τη συνολική «πίτα» της επιστροφής καταθέσεων;
Οδηγός για τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι τα συγκριτικά στοιχεία που πηγάζουν από τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι ελληνικές καταθέσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων ήταν 119 δισ. ευρώ εν συνόλω, στα τέλη Ιουνίου του 2015, όταν και επιβλήθηκαν τα Capital Controls.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο καταθέσεων που έφτασαν να έχουν οι τράπεζες σε όλη τη διάρκειας της μεγάλης κρίσης που έπληξε τη χώρα.
Τους τελευταίους μήνες πριν από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, είχε υπάρξει ένα εκτεταμένο κύμα εκροών από τις τράπεζες, στον απόηχο της βερμπαλιστικής «περήφανης διαπραγμάτευσης» με τους δανειστές της χώρας, που έκανε μόλις ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Σύριζα.
Οι επιδόσεις ανά τράπεζα
Στα τέλη του εφετινού πρώτου εξαμήνου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έδειξαν ότι έχουν καταθέσεις στη Ελλάδα, συνολικού ύψους 139,5 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται όχι μόνο τα καταθετικά υπόλοιπα ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και οι καταθέσεις του Δημόσιου Τομέα.
Η Tράπεζα Πειραιώς είναι εκείνη η οποία, σε απόλυτα νούμερα, έχει ενισχύσει περισσότερο την καταθετική της βάση. Αφού από τα 35,1 δισ. καταθέσεις που είχε τον Ιούνιο του 2015, έφτασε να έχει 41,9 δισ. ευρώ καταθετικά υπόλοιπα στην Ελλάδα, τον εφετινό Ιούνιο. Με τον εμπλουτισμό της κατά 6,8 δισ. ευρώ, η Πειραιώς πήρε το… 33,2% των συνολικών καταθέσεων που επέστρεψαν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Δεύτερη σε προσέλκυση καταθέσεων αναδεικνύεται η Alpha Bank, αφού σε ορίζοντα τριετίας ενίσχυσε την καταθετική βάση κατά 5,2 δισ. ευρώ. Πηγαίνοντας από τα 26,3 στα 31,5 δισ. ευρώ.
Το χαρακτηριστικό είναι ότι η τράπεζα αύξησε τις καταθέσεις της κατά 2,2 δισ. στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς. Κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα πήρε το… 42,3% της συνολικής αύξησης των καταθέσεων που πέτυχε σε ορίζοντα τριετίας. Είναι άγνωστο, αν για την προσέλκυση καταθέσεων δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση (και πιθανώς και ελκυστικότερα επιτόκια) σε μεγάλους πελάτες, ή αν μέτρησε η γενικότερη εικόνα της τράπεζας.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Eurobank, της οποίας οι καταθέσεις έχουν ενισχυθεί κατά 4,7 δισ., αφού από τα 22,1 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2015, έφτασαν στα 26,8 δισ. τον εφετινό Ιούνιο. Στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 2,2 δισ., που αντιστοιχούν στο… 46,8% των αυξητικών επιδόσεων που είχε η τράπεζα σε ολόκληρη την τελευταία τριετία. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι άγνωστο το «υπόβαθρο» της μεγάλης ενίσχυσης της καταθετικής βάσης, που επιτεύχθηκε από την αρχή της χρονιάς.
Για την Εθνική η αύξηση των καταθέσεων είναι 3,8 δισ., αφού σε τριετή ορίζοντα έχει πάει από τα 35,5 δισ. σε 39,3 δισ. ευρώ. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η τράπεζα έχει την καλύτερη συγκριτική αποτίμηση από όλες τις άλλες, αναφορικά με τις καταθέσεις οι οποίες υπερκαλύπτουν τις καθαρές και μετά από προβλέψεις χορηγήσεις στην Ελλάδα.
Αν πάντως οι αύξηση των καταθέσεων των συστημικών καταθέσεων μετρηθεί όχι σε απόλυτα νούμερα αλλά σε ποσοστιαία βάση, τότε η πρωτιά ανήκει στη Eurobank. Της οποίας οι καταθέσεις, σε τριετή πάντα χρονικό ορίζοντα, έχουν ενισχυθεί κατά 21,3%. Έναντι του 19,8% της Alpha Bank, του 19,4% της Πειραιώς και του 10,7% της Εθνικής.
Όπως είναι ευνόητο, η ενίσχυση των τραπεζικών καταθέσεων είναι από τα κρισιμότερα στοιχεία για την αποτελεσματική ανάκτηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της δυνατότητας να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα την πραγματική οικονομία. Έχοντας βέβαια παράλληλα καταφέρει να απομειώσει, τον ακόμη τεράστιο όγκο των «κόκκινων» και προβληματικών δανείων. Κάτι που αναμφίβολα συνιστά τη «μητέρα των μαχών».
Βέβαια οι συστημικές τράπεζες, για να καλύψουν τις εκροές καταθέσεων που έγιναν μεσούσης της κρίσης, θα πρέπει να ανακτήσουν άλλα 42 δισ. ευρώ…
Τα δεδομένα για ELA και βοήθεια από την ΕΚΤ
Πάντως στα μέχρι τώρα επιτεύγματα των τραπεζών, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η δραστική μείωση της δανειακής τους ρευστότητας, που είχαν αντλήσει από την ΕΚΤ και μέσω του ELA. Τον Ιούνιο του 2015 οι τράπεζες είχαν δανειστεί από το ευρωσύστημα 124,4 δισ. ευρώ, ενώ τώρα ο δανεισμός αυτός έχει πέσει 11,1 δισ. ευρώ. Από τα 85,8 δισ. που είχε φτάσει ELA, τώρα έχει περιοριστεί μόλις στα 2,9 δισ. Η Πειραιώς και η Εθνική έχουν μηδενίσει την έκτακτη βοήθεια από την Τ.τ.Ε. ενώ η Eurobank έχει υπόλοιπο 1,8 δισ. και άλλο 1,1 δισ. η Alpha Bank. Από τη σχεδόν εκμηδένιση του ELA, οι τράπεζες γλυτώνουν κόστη 1,3 δισ. ετησίως.
Σε ότι αφορά τη δανειακή συνδρομή από την ΕΚΤ, αυτή έχει πέσει από τα 38,6 στα 8,2 δισ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 3,1 δισ. βαρύνουν την Alpha Bank, τα 2,8 δισ. την Εθνική, τα 1,3 τη Εurobank και το 1 δισ. την Πειραιώς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΣΥΡΙΖΑ για Ν. Ρωμανό: Παλιές αστυνομικές πρακτικές που δεν αρμόζουν σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου
- Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει το 40% των εδαφών που κατέλαβαν στο Κουρσκ, μετά τις αντεπιθέσεις
- WSJ: Την Μπρουκ Ρόλινς φέρεται να επιλέγει τελικά ο Τραμπ για το Υπουργείο Γεωργίας
- Ο ταλαντούχος Mr Φάις και οι νέες επενδύσεις του ομίλου