Στο μικροσκόπιο του SSM εξακολουθούν να βρίσκονται τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών της Eυρωζώνης και μέσα στον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι συζητήσεις για την περαιτέρω μείωση τους. Η νέα στοχοθεσία αφορά όλες τις τράπεζες του ευρωσυστήματος, με το πλάνο να εστιάζει στην διετία 2019-2020.

Τα κλιμάκια του SSM θα βρεθούν τον Σεπτέμβριο και στην Αθήνα προκειμένου να συμφωνήσουν με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τη νέα αναθεώρηση των στόχων μείωσης μέχρι το τέλος του 2019 -κάτω από τα 60 δισ. ευρώ-, αλλά και να «κλειδώσουν» τους στόχους για το 2020.

Οι τραπεζίτες ήδη έχουν καταλήξει στο σχέδιο δράσης που θα τους επιτρέψει να περιορίσουν το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στο 9% μέχρι το τέλος του 2022.

Οι νέες διαβουλεύσεις με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2019.

Το σχέδιο δράσης είναι σαφώς πιο «επιθετικό» σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ενώ χρησιμοποιούνται και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, δηλαδή πωλήσεις, πλειστηριασμοί, διαγραφές αλλά και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Έχουν καταρτιστεί λοιπόν συγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης για μεγάλους ομίλους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα παρουσιαστούν στα στελέχη του SSM και παράλληλα έχουν σχεδιαστεί λύσεις και ρυθμίσεις για τα δάνεια λιανικής -και κυρίως τα στεγαστικά-, λύσεις που να οδηγούν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στο 17% μέχρι το τέλος του 2021.

Στην ίδια λογική κινούνται και οι τράπεζες κρατών της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως είναι οι ιταλικές.

Σήμερα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη στο 6%, με τις ελληνικές τράπεζες να «αγωνίζονται» να πιάσουν το 35% στο τέλος του 2019.

Πρόσφατα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες -Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank- προχώρησαν σε συμφωνία «πιλότο» για την σωτηρία 300 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων doBank SpA. Και φιλοδοξούν μέχρι το 2020 να έχουν περάσει για διαχείριση στην πλατφόρμα της doBank δάνεια 8 δισ. ευρώ, από τα 20 με 25 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα τα συνολικά «κόκκινα» ανοίγματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ανάλογη κίνηση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και σε ότι αφορά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι έχουν έκθεση και στις τέσσερις τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην διατραπεζική πλατφόρμα του NPL Forum βρίσκονται σήμερα προβληματικά δάνεια ύψους 8,7 δισ. ευρώ 106 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Κούμπας: Σε πλειστηριασμό 4 σπίτια στο Παλαιό Ψυχικό για 1 εκατ. ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλιόσα Γκρίσιν: O νεαρός γόης που οδήγησε την Άλφα Γκρίσιν στον έλεγχο των τραπεζών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεχίζει την «επίθεση» στην Τράπεζα Πειραιώς το Lansdowne