Η Τουρκία δεν θα μπορέσει με τη μη ολοκληρωμένη της αντίδραση  να καταφέρει την σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας και της οικονομίας της εκτιμά στην τελευταία του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Οι αναλυτές της Fitch θεωρούν πως η ενδεδειγμένη λύση θα πρέπει να οδηγεί στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει ανοχή στη βραδύτερη ανάπτυξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άμβλυνση των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών ανισορροπιών.

H Κεντρική Τράπεζα της χώρας αύξησε το πραγματικό επιτόκιο μόλις κατά 150 μονάδες βάσης, μέσω της παροχής ρευστότητας με το διατραπεζικό επιτόκιο του 19,25%, ενώ μείωσε το ελάχιστο απαιτούμενο αποθεματικών για να παραχωρήσει επιπλέον ρευστότητα 10,7 δισ. δολαρίων στις εγχώριες τράπεζες. Παράλληλα, απαγορεύτηκε το short-selling στη λίρα.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε μερικώς αυτή την εβδομάδα, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει έως τις 7 λίρες ανά δολάριο. Ωστόσο παραμένει περίπου 35% χαμηλότερα σε σχέση με το δολάριο από τις αρχές του έτους. Τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, συρρικνώθηκαν στα 96,8 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου από 110,4 δισ. δολάρια στα τέλη Απριλίου, καταγράφει η Fitch.

Την Πέμπτη, ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ξανά πως οι στόχοι της κυβέρνησης είναι να μειωθεί τόσο ο πληθωρισμός, που παραμένει πάνω από το 10%, καθώς και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μέσω της διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, απέκλεισε την επιβολή capital controls, μια λύση που ούτε και η Fitch θεωρεί πιθανή, καθώς εκτιμά πως η Τουρκία έχει ανάγκη να προσελκύσει μεγάλες εισροές κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον οίκο, ίσως αυτό που χρειάζεται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών είναι ενδείξεις ανατίμησης του νομίσματος, γνήσια δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης για ορθολογική νομισματική πολιτική και περισσότερες λεπτομέρειες για τις πολιτικές της οικονομικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης.