• Πολιτική

    Οικονομικό «πόλεμο» κηρύσσει η Σαουδική Αραβία στον Καναδά

    • NewsRoom

    Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ Πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας


    Η Σαουδική Αραβία έχει «παγώσει» τις διμερείς εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές με την Οττάβα, κατηγορώντας τον Καναδά για εμπλοκή στα εσωτερικά της ζητήματα, εξαιτίας της κριτικής που έχει εκφράσει η καναδική πλευρά για το κύμα συλλήψεων ακτιβιστριών που ζητούν την κατάργηση του καθεστώτος κηδεμονίας για τις γυναίκες στο σουνιτικό βασίλειο.

    Παράλληλα, το βασίλειο ξεκίνησε την πώληση καναδικών τίτλων που έχει στην κατοχή του. Σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται δύο άτομα με άμεση γνώση της κατάστασης, η Κεντρική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας και τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν δώσει εντολή στους διαχειριστές των κεφαλαίων τους στο εξωτερικό να “ξεφορτωθούν” τις καναδικές μετοχές, τα ομόλογα και τα καναδικά δολάρια, “με κάθε κόστος”.

    Η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει μέσω τρίτων μερών περισσότερα από 100 δισ. δολ. στις διεθνείς αγορές και παρότι το ποσοστό αυτού του ποσού που έχει επενδυθεί σε καναδικούς τίτλους πρέπει να είναι “αρκετά μικρό σε απόλυτους όρους”, η πώλησή τους στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, αναφέρει μία εκ των πηγών.

    Όπως σχολιάζουν οι FT, το “ξεπούλημα” ξεκίνησε χθες και υπογραμμίζει το τρόπο με τον οποίο η Σαουδική Αραβία επιδεικνύει την χρηματοοικονομική και την πολιτική δύναμή της για να προειδοποιήσει τις ξένες δυνάμεις να μην παρεμβαίνουν, όπως θεωρεί, στις εσωτερικές της υποθέσεις.

    Την ίδια ώρα, το Ριάντ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του τον πρέσβη του Καναδά, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως πρέπει να αποχωρήσει από τη χώρα εντός 24 ωρών και χαρακτηρίζοντάς τον «Persona non grata».

    Η καναδική κυβέρνηση απαντά ότι θα συνεχίσει να προασπίζεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς.



    ΣΧΟΛΙΑ