Όσο περνούν οι μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου δεν μένει καμία αμφιβολία για τις τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας για τις τρομακτικές ελλείψεις σε μέσα και υποδομές, αλλά και την έλλειψη συντονισμού, όπως και ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου σχεδίου για περιπτώσεις έκτακτων φαινομένων.

Οι καταγγελίες που έρχονται καθημερινά στο φως δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία μετά τους επικοινωνιακούς τακτικισμούς, με τους οποίους προσπάθησε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, τις αναγνώρισε πάρα πολύ αργά. Οι μαρτυρίες αστυνομικών, πυροσβεστών και πολλών άλλων αποκαλύπτουν τη δυσάρεστη αλήθεια πως μια τέτοια καταστροφή ήταν θέμα χρόνου να συμβεί.

Όσα είπε ο αστυνομικός, που βρέθηκε στο Μάτι, και συνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ Γιώργος Βαχλιώτης στην εκπομπή του Epsilon «Από Νωρίς» είναι αποκαλυπτικά. «Ούτε το GPS των περιπολικών δεν λειτουργούσε. Οι χάρτες δεν ήταν ενημερωμένοι και οι αστυνομικοί κινδύνευαν να εγκλωβιστούν στις φλόγες».

Όπως λέει «πήγαμε στη φωτιά χωρίς καμία οργάνωση και συγκεκριμένο σχέδιο, λειτουργούσαμε αυτοβούλως. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Και κινδυνεύσαμε από τη φωτιά, μας κύκλωσε. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν λειτουργούν οι ασύρματοι. Όταν τοποθετήθηκε το νέο ψηφιακό σύστημα SEPURA, έπεσε το σύστημα τον Ιούνιο. Αν δεν υπήρχε και η ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν θα είχαμε τίποτα. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι ο ίδιος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά».

Παρόμοια, σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα και τεχνικού χαρακτήρα δυσλειτουργίες αντιμετώπιζαν τα στελέχη της πυροσβεστικής. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», υπήρξε κενό στον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων, αλλά και ελλιπής επικοινωνία με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Συγκεκριμένα, υπήρξε κενό στον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων σε Νέο Βουτζά και Μάτι, ενώ ελαττωματική περιγράφεται και η επικοινωνία των πυροσβεστών με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν οι «βολές» του ελικοπτέρου που επιχειρούσε στο μέτωπο να μην βρίσκουν στόχο.

Μάλιστα, η διαθέσιμη δύναμη στην Ανατολική Αττική ήταν μειωμένη κατά 50% λόγω της φωτιάς στην Κινέτα, καθώς και εκείνης που ξέσπασε αργότερα στα διυλιστήρια.