• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Ιταλία οχυρώνεται απέναντι στους κερδοσκόπους

    • Bloomberg
    Salvini Σαλβίνι

    Ματτέο Σαλβίνι


    Αυτό είναι το μήνυμα του Matteo Salvini: Οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στην Ιταλία, αλλά οι κερδοσκόποι όχι.

    Η ιταλική οικονομία είναι σταθερή, επομένως θα μπλοκάρουμε” κερδοσκοπικές απόπειρες επηρεασμού των τάσεων της ανάπτυξης, δήλωσε ο αμφιλεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας σε συνέντευξή του σε εφημερίδες μεταξύ των οποίων οι La Repubblica και La Stampa, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Το επόμενο σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνει μέτρα με στόχο τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πίεσης, που θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, είπε ο Salvini.

    Τα ιταλικά ομόλογα υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, με τις αποδόσεις του 10ετούς να αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από ένα μήνα την Παρασκευή, λόγω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση πιθανόν να αυξήσει τις δαπάνες. Αυτό θα έθετε το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Giuseppe Conte σε πορεία σύγκρουσης με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε στη Ρώμη την Παρασκευή και μία δεύτερη συνάντηση αναμένεται να γίνει στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με τη La Repubblica, Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει νέους στόχους για τη χρηματοδότηση του Δημοσίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, και να καταθέσει ένα προσχέδιο του προϋπολογισμού στην ΕΕ προς έλεγχο έως τις 15 Οκτωβρίου.

    Οι συζητήσεις θα είναι κομβικής σημασίας για να κριθεί το αν ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria, ένας καθηγητής πανεπιστημίου με μηδενική πολιτική εμπειρία, θα μπορέσει να αντέξει στις πιέσεις από τους πολιτικούς υποστηρικτές του Conte για υλοποίηση των εκλογικών τους υποσχέσεων.

    Αν και ο Tria έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το έλλειμμα εντός του ορίου της ΕΕ στο 3% του ΑΕΠ, ο Salvini είπε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τηρήσει τον κανονισμό, που όμως “δεν είναι και η Βίβλος”.

    Διαφορετικές προτεραιότητες

    Ο συνασπισμός υποστηρίζει λαϊκιστικές οικονομικές πολιτικές που θα στοίχιζαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι περιορισμοί του προϋπολογισμού ενδεχομένως να αναγκάσουν την κυβέρνηση να εξαιρέσει κάποια από τα σχεδιαζόμενα μέτρα, προκαλώντας εσωτερικές εντάσεις για την κατανομή των πόρων. Αν και η προτεραιότητα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων είναι ένα εισόδημα για τους πολίτες με στόχο να βοηθήσει τους φτωχούς, η Λέγκα θέλει έναν σταθερό φορολογικό συντελεστή και περιορισμούς στη μετανάστευση.

    Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Giancarlo Giorgetti, εκπρόσωπος της Λέγκας που ήταν παρών στη συνάντηση της Παρασκευής, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλικά εφημερίδα La Stampa που δημοσιεύθηκε το Σάββατο ότι είναι αισιόδοξος πως τόσο ο σταθερός φορολογικός συντελεστής όσο και το εισόδημα για τους πολίτες θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο.

    Τα δύο μέτρα θα αναπτυχθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς για την ισορροπία του προϋπολογισμού και την κοινή λογική, είπε. Η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει ένα μόνο από τα δύο, όπως φέρεται να δήλωσε: “Και τα δύο ή τίποτα”.

    Το αποτέλεσμα της σύσκεψης της Παρασκευής επιβεβαιώνει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τις δαπάνες είναι “συμβατά” με τους τρέχοντες στόχους για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον Tria.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αγορά: Η ανάγκη για «φθηνό χρήμα» και ο ρόλος των τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Γιατί το Nammos πλήρωσε πρόστιμα 4,5 εκατ. ευρώ, τι είπε η Eurobank στον Κουτσολιούτσο και το δάνειο του Γιώργου Προκοπίου!!!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Σε μονοψήφια ποσοστά οι στόχοι των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια – Τι θα προβλέπουν τα νέα πλάνα του Σεπτεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ