• Business

    «Απόβαση» από το Κατάρ στο Λονδίνο: Αγοράζουν ακίνητα σαν τρελοί οι σεΐχηδες


    Ακίνητα αξίας άνω των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ διαθέτουν πλέον στο Mayfair του Λονδίνου οι βαθύπλουτοι επενδυτές και επιχειρηματίες από το Κατάρ που τα τελευταία χρόνια συρρέουν στη βρετανική πρωτεύουσα για επικερδείς επενδύσεις.

    Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Rokstone, οι επενδυτές από το Κατάρ έχουν αγοράσει τόσα πολλά ακίνητα σε μία γωνιά του Mayfair, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα «καταριανό τετράγωνο» γύρω από το σπίτι του Hamad bin Abdullah Al-Thani, γιου του σεΐχη Abdullah bin Khalifa Al-Thani, που είναι ξάδελφος του εμίρη του Κατάρ.

    Το σπίτι αυτό, που ονομάζεται Dudley House, αξίζει πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το Vanity Fair κάποτε η βασίλισσα Ελισάβετ είχε πει γι’ αυτό πως μπροστά του «το παλάτι του Buckingham μοιάζει μάλλον βαρετό».

    Αν και το Dudley House αποτελεί το κεντρικό σημείο του «καταριανού τετραγώνου», εκτείνεται σε ένα μεγάλο τμήμα του Mayfair, και κάποια από τα ακίνητα που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία οικογενειών και επενδυτών από το Κατάρ είναι ιδιαίτερα ακριβά. Μεταξύ αυτών, το πρώην κτίριο της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Green Street, αξίας 50,9 εκατομμυρίων ευρώ, ένα σπίτι ίδιας αξίας στη Mount Street, καθώς και ένα σπίτι αξίας 16,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Park Street.

    qatari quarter

    Επιπλέον, η κρατική αρχή του Κατάρ που είναι αρμόδια για τις επενδύσεις έχει αποκτήσει μεγάλα ποσοστά σε αρκετά ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στο «καταριανό τετράγωνο». Μεταξύ αυτών ένα πλειοψηφικό πακέτο, αξίας άνω των 1,3 δις ευρώ, στα ξενοδοχεία Connaught και Claridges, καθώς και ένα πακέτο 509 εκατομμυρίων ευρώ στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Park Lane.

    Μάλιστα, τόσο αρέσει το Mayfair στους Καταριανούς, που έχουν τοποθετήσει την πρεσβεία της χώρας στην καρδιά του «καταριανού τετραγώνου».

    Όπως εξηγεί η Becky Fatemi, διευθύντρια της Rokstone, οι μεγιστάνες από το Κατάρ και οι πλούσιες οικογένειές τους βλέπουν το Mayfair σαν ένα «πολυτελές χωριό», και είναι το αγαπημένο τους μέρος στο Λονδίνο, μαζί με το Knightsbridge, για ψώνια, φαγητό και διασκέδαση. «Πάνω από τα δύο τρίτα των κατοίκων του Mayfair τρώνε έξω συνήθως 3-4 φορές την εβδομάδα και οι κάτοικοι από τη Μέση Ανατολή ξοδεύουν κατά μέσο όρο 2.400 ευρώ ανά κατάστημα», σημειώνει.

    Η ανάπτυξη του «καταριανού τετραγώνου» αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης τάσης επενδυτών από τη Μέση Ανατολή να επενδύουν σε ακίνητα του Λονδίνου. Όπως μάλιστα ανέφερε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το Business Insider, Ιρανοί επενδυτές ετοιμάζονται για… απόβαση στις ακριβότερες πόλεις του δυτικού κόσμου, τώρα που ήρθη το εμπάργκο, και το Λονδίνο θα μπορούσε να επωφεληθεί από την εξέλιξη αυτή.



    ΣΧΟΛΙΑ