• Business

    Γ. Στουρνάρας: Οι αγορές θα είναι σκληρές με την Ελλάδα

    • NewsRoom
    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Οποιαδήποτε υπαναχώρηση στο μέτωπο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να κάνει κομμάτια την εύθραυστη επενδυτική εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα, προειδοποιεί μέσω της εφημερίδας Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.

    Όπως δηλώνει στους FT ο κ. Στουρνάρας, «οι αγορές περιμένουν» να δουν αν η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευσή της να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης στις 20 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν λάθος να υποτεθεί ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο με την Ευρωζώνη αρκεί για να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν συνετή επένδυση.

    «Από τη στιγμή που θα μείνουμε μόνοι μας, οι αγορές θα υιοθετήσουν μια σκληρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου», λέει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει: «[Οι επενδυτές] θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πολιτικές. Αν θεωρήσουν ότι υπαναχωρούμε, θα απομακρυνθούν. Αν θεωρήσουν ότι τιμούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία».

    Όπως σημειώνουν οι FT, η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βγει από τα προγράμματα διάσωσης με ελάχιστες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει μέχρι το 2033. Και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ευελπιστούν πως τα μέτρα αυτά είναι αρκετά για να πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα μπορεί να επιπλεύσει μόνη της τα επόμενα χρόνια.

    Όπως σημειώνεται επίσης η Αθήνα έχει ένα αρκετά μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας που θα μπορούσε να καλύψει τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας για τουλάχιστον δύο χρόνια. Ωστόσο, η προειδοποίηση του κ. Στουρνάρα αντικατοπτρίζει, όπως επισημαίνεται, την ανησυχία ότι οι πολιτικοί στη χώρα θα δεχθούν πιέσεις για να πάρουν πίσω κάποιες αμφιλεγόμενες δεσμεύσεις τους ενόψει των επόμενων εκλογών, οι οποίες θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο του 2019. Μάλιστα, οι FT αναφέρονται σε δύο μέτρα συγκεκριμένα, που προγραμματίζεται να εφαρμοστούν το 2019, και είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα: τον νέο γύρο μείωσης των συντάξεων και τη διάσπαση της ΔΕΗ μέσω της πώλησης μονάδων σε ιδιώτες.

    Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει δεσμευθεί ότι η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα αντλώντας κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές μέσα στο τρέχον έτος. Όπως επισημαίνουν όμως κάποιοι αναλυτές, το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των μνημονίων θα πάρει χρόνο να φέρει αποτελέσματα, καθώς πολλές από τις μεταρρυθμίσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

    Το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να είναι σήμερα κάτω από το 4%, ενώ το 2012 είχε φτάσει να ξεπερνά το 45%.

    Επισημαίνεται, επίσης, ότι ενώ η Ελλάδα δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στις αγορές κατά τη διάρκεια των μνημονίων, το 2017 εξέδωσε ένα πρώτο κρατικό ομόλογο μετά από χρόνια για να δοκιμάσει την όρεξη των επενδυτών.

    Ομως, όπως επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και το χρέος που βρίσκεται στο 178% του ΑΕΠ, όντας το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

    «Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι σε ό,τι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Οι τράπεζες θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις πωλήσεις NPLs και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι, σε πολιτικό επίπεδο, οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα βρεθεί ξανά σε παρόμοιο αδιέξοδο.

    «Το λιγότερο που περιμένει κανείς είναι ότι το πολιτικό σύστημα έμαθε από τα λάθη του και ότι δεν θα επαναλάβει», καταλήγει ο κ. Στουρνάρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Προβόπουλος (πρόεδρος Ελλάκτωρ): Αυτό ειναι το όραμα μου για την νέα εποχή του ομίλου



    ΣΧΟΛΙΑ