ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναμένεται να περιλαμβάνει η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία αναμένεται σήμερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους παράγοντες της αγοράς ομολόγων και του χρηματιστηρίου, καθώς θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη στάση των αγορών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα.
Η έκθεση ΔΝΤ αναμένεται να επιβεβαιώνει μεν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα κρίνει βιώσιμο μέχρι το 2032, εγείροντας, όμως, ερωτηματικά για την πιο μακροπρόθεσμη πορεία του. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα εγείρει σοβαρές ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το 2033 έως το 2060. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, το ΔΝΤ αναμένεται και πάλι να ζητήσει νέα δέσμευση των Ευρωπαίων για λήψη των απαραίτητων μέτρων αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Επιπλέον, στην ανάλυση του ΔΝΤ αναμένεται να υπάρξει αναφορά και σε θέματα όπως η απασχόληση, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και τα κόκκινα δάνεια, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι η αγορά εργασίας δεν πρέπει να επιστρέψει σε καμία περίπτωση στο παρελθόν, ούτε να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ θα διατυπώνονται ενστάσεις στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού καθώς οι μετρήσεις του δείχνουν ότι η παραγωγικότητα δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτήν τη στιγμή μια αναπροσαρμογή των μισθών.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των προβληματικών δανείων, το ΔΝΤ αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη ταχύτερης μείωσής τους, ενώ θα εκφράζει τον προβληματισμό του για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, λόγω του επικίνδυνου συνδυασμού της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης του εργατικού δυναμικού, σβήνοντας κάθε πιθανότητα αναστολής των ψηφισμένων περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Μία πρώτη εικόνα για το τη θέση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έδωσε άλλωστε προ ημερών κατά την δημοσιοποίηση της ανάλογης έκθεσης για την Ευρωζώνη. Ειδικά για την Ελλάδα καταγράφεται ένα πακέτο παρεμβάσεων σε τέσσερις τομείς.
Οι συστάσεις περιλαμβάνουν:
* τη διατήρηση αλλά και την επέκταση των παρεμβάσεων στο εργασιακό, περιλαμβανομένων νέων ανατροπών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στις ομαδικές απολύσεις.
* τη σημαντική επιτάχυνση της απελευθέρωσης των λεγόμενων “κλειστών” επαγγελμάτων σε κρίσιμους τομείς όπως είναι οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι.
* την πλήρη εφαρμογή των παρεμβάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, περιλαμβανομένων των οικοδομικών υλικών και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και
* την πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων ειδικά σε 24 τομείς όπου παραμένουν εκκρεμότητες στην οριστικοποίηση της δευτερογενούς νομοθεσίας με σύσταση για νέο κύκλο παρεμβάσεων στο περιβαλλοντολογικό τομέα.
Να σημειωθεί πως η έκθεση του Άρθρου IV για την Ελλάδα εγκρίθηκε από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, και σήμερα, στις 15.00 ώρα Ελλάδος, έχει προγραμματισθεί συνέντευξη του επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, για να παρουσιασθεί η έκθεση η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 14.00.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία: Το προφίλ του Σαουδάραβα γιατρού που έσπειρε τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023 σε Ελλάδα και Ιταλία
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών
- Καιρός: Χειμωνιάτικο σκηνικό με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά