Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό της Βενεζουέλας δεν είναι απλά απαισιόδοξες . Είναι καταστροφικές. Όπως τονίζεται θα εκτιναχθεί στο 1.000.000% μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς η κυβέρνηση της χώρας εξακολουθεί να τυπώνει χρήμα για να καλύψει το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τη Δευτέρα. Η κρίση στη χώρα είναι συγκρίσιμη με την κρίση του 1923 στη Γερμανία ή την κρίση στη Ζιμπάμπουε στο τέλος του 2000, όπως ανέφερε ο Alejandro Werner, επικεφαλής του ΔΝΤ για την περιοχή του δυτικού ημισφαιρίου. Όπως προβλέπει η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 18% το 2018 και πρόκειται για τη τρίτη συνεχόμενη χρονιά που καταγράφεται διψήφια συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας καθώς η παραγωγή πετρελαίου μειώνεται σημαντικά.

«H κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, ο υπερπληθωρισμός, η αυξανόμενη επιδείνωση στην παροχή δημοσίων αγαθών και οι ελλείψεις στα τρόφιμα (σε προσιτές τιμές) έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων, τα οποία θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις για τις γειτονικές χώρες», γράφει ο Werner σε ένα blog.

H Bενεζουέλα διέρχεται μεγάλη οικονομική ύφεση από όταν οι τιμές του αργού κατέγραψε «βουτιά» πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ενώ ανασταλτικά στην ανάπτυξη λειτούργησε και το γεγονός ότι οι αρμόδιες Αρχές αρνήθηκαν να επέμβουν προχωρώντας σε διορθωτικές ενέργειες.

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας εγκαταλείπουν τη χώρα για να γλιτώσουν από την πείνα και τις αυξανόμενες τιμές, ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, αποδίδει την κρίση σε έναν «οικονομικό πόλεμο» τον οποίο έχουν κηρύξει οι πολιτικοί του αντίπαλοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Πλέον, οι οικονομολόγοι βασίζονται περισσότερο στα στοιχεία και τις εκτιμήσεις που δημοσιεύουν διεθνείς οργανισμοί και τράπεζες. Ο δείκτης του Bloomberg, Cafe Con Leche, o οποίος μετρά την τιμή ενός φλιτζανιού καφέ που σερβίρεται σε έναν φούρνο στο ανατολικό Καράκας προβάλλει την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός έφθασε στο 60.000% πέρυσι και εξακολουθεί να αυξάνεται καταγράφοντας σχεδόν άνοδο 300.000% τους τελευταίους τρεις μήνες.