Σε λεπτή ισορροπία κινούνται οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για τη διανομή φυσικού αερίου στην Ελλάδα, μετά την απότομη επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, λόγω της υπόθεσης με την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, αν και μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις δε φαίνονται να έχουν επηρεαστεί από αυτές τις εξελίξεις.

Πιθανόν στην ομαλή συνέχιση των “μυστικών” διαπραγματεύσεων διαδραματίζει το ρόλο της και η συνεργασία της ΔΕΠΑ με την Gazprom και την Edison στο φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο του αγωγού μεταφοράς αερίου “Ποσειδών”, που θα αποτελεί συνέχεια του Turkish Stream, ξεκινώντας από τους Κήπους Έβρου και καταλήγοντας στο Οτράντο της Ιταλίας, και προβλέπεται ότι θα μεταφέρει ποσότητες αερίου έως και 15 δισ. κυβικών μέτρων στην Ιταλία, προσφέροντας στην Ιταλία μία εναλλακτική οδό μεταφοράς αερίου της Gazprom, που αυτή τη φορά δεν θα περνά από την Ουκρανία. Ήδη μάλιστα στις αρχές Ιουνίου ζητήθηκε η αδειοδότηση του έργου από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Από την άλλη, βέβαια, είναι δεδομένη η δυσαρέσκεια των Ρώσων για την προώθηση “αμερικανόφιλων” ενεργειακών σχεδίων, και κυρίως αυτού της μονάδας FSRU (επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, αυτές αφορούν σε αυτό το στάδιο την επιμήκυνση της σύμβασης μεταξύ των δύο εταιρειών για την παροχή ποσοτήτων φυσικού αερίου, που ισοδυναμούν με το 60% περίπου της συνολικής ποσότητας που απαιτείται για τις ανάγκες της χώρας μας. Η σύμβαση αυτή λήγει το 2026 (τριάντα ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη συμφωνία με την Gazprom) και επιδίωξη και των δύο πλευρών φαίνεται πως είναι η επέκτασή της.

Υπό συζήτηση βρίσκεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της ΔΕΠΑ προς την Gazprom να μπορεί να πωλεί σε άλλες αγορές, εκτός Ελλάδος, ποσότητες αερίου, με αφορμή και την πρόσφατη συμφωνία της Gazprom με τον όμιλο Μυτιληναίου για απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι οι ποσότητες που θα προμηθεύεται από την Gazprom η Μυτιληναίος είναι πολύ μικρότερες από αυτές που λαμβάνουν κάθε χρόνο η ΔΕΠΑ (2 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) και ο όμιλος Κοπελούζου (1 δισ. κυβικά μέτρα). Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, στην ελληνική αγορά διακινήθηκαν το 2017 4,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σε μία χρονιά-ρεκόρ όσον αφορά στη ζήτηση, με τις περισσότερες ποσότητες (κοντά το 60%) να εισέρχονται στην Ελλάδα από τσ ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ, πέρα από την Gazprom, έχει επίσης συμβάσεις προμήθειας και με την τουρκική Botas, αλλά και με την Sonatrach από την Αλγερία για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι οι τιμές των ποσοτήτων που εισάγονται στην Ελλάδα από τη Ρωσία είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ, όμως μετά το 2020 η ΔΕΠΑ θα λαμβάνει ποσότητες αερίου της τάξεως των 1 δισ. κυβικών μέτρων και από τον αγωγό TAP, και το στοιχείο αυτό πιθανόν να λειτουργήσει ως “μοχλός” πίεσης της ΔΕΠΑ προς την Gazprom στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ραγδαίες εξελίξεις για Folli Follie: Σε προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Handelsblatt: «Η Ελλάδα ματώνει» – Πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σαφές μήνυμα Kαλλιτσάντση: «Εμείς δαπανήσαμε 46 εκατ. ευρώ για την Ελλάκτωρ. Ο κ. Μπόμπολας τι έκανε; «