ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το στόχο του 2%
Θέλετε να φάτε κάπου φθηνά; Τότε καλύτερα να μείνετε μακριά από τη Γενεύη. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη πόλη της Ελβετίας είναι η ακριβότερη στον κόσμο σε ό,τι αφορά το φαγητό, σύμφωνα με την έκθεση Prices and Earnings της UBS Group για το 2018, μία έρευνα που αξιολογεί τις πόλεις του κόσμου με βάση τις τιμές, το επίπεδο των εισοδημάτων, την αγοραστική δύναμη των κατοίκων τους και τον χρόνο εργασίας που απαιτείται για την αγορά κοινών αγαθών.
Όμως, ενώ το κόστος του φαγητού στη Γενεύη είναι τσουχτερό, οι κάτοικοί της έχουν τα υψηλότερα επίπεδα εισοδημάτων από τις 77 πόλεις που περιλάμβανε η έρευνα της UBS. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η γαλλόφωνη Γενεύη αποτελεί κέντρο συνάθροισης στελεχών από ιδιαίτερα ακριβοπληρωμένους κλάδους, όπως το private banking, το trading εμπορευμάτων, αλλά και διεθνών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Ερυθρός Σταυρός.
Η Ζυρίχη, πάλι, η γερμανόφωνη πόλη στην οποία βρίσκεται η έδρα της UBS και της Credit Suisse, έρχεται δεύτερη στην κατάταξη με βάση τα εισοδηματικά επίπεδα, αλλά ήταν η ακριβότερη πόλη συνολικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές που καλείται να πληρώσει κανείς για υπηρεσίες όπως ένα κούρεμα, για οικιακή βοηθό ή για στεγνό καθάρισμα είναι κατά μέσον όρο 20% υψηλότερες απ’ ό,τι στη Γενεύη. Επίσης, ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά, τηλεοράσεις και φορητοί υπολογιστές, κοστίζουν κατά μέσον όρο 16% περισσότερο στη Ζυρίχη απ’ ό,τι στη Γενεύη.
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ξεκάθαρα την ευμάρεια και την ποιότητα ζωής που έχουν οι οκτώ εκατομμύρια κάτοικοι της Ελβετίας, χάρη στους υψηλούς μισθούς, το ισχυρό νόμισμα, τη σταθερή κυβέρνηση, τις καλές υποδομές και δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και την επαφή τους με τη φύση. Σύμφωνα με τη UBS, με βάση τα μεικτά εισοδήματα, η Ζυρίχη «σκαρφάλωσε» στη δεύτερη θέση της κατάταξης από την τρίτη στην οποία ήταν το 2006.
Τα εισοδηματικά επίπεδα στη Γενεύη ήταν υψηλότερα από της Ζυρίχης επειδή ορισμένα επαγγέλματα, όπως οι σεφ και οι δάσκαλοι, είναι πιο ακριβοπληρωμένα στην πόλη του Καλβίνου, σημειώνει η UBS.
Το Λος Άντζελες, το οποίο θεωρείται ευλόγως λίκνο της παγκόσμιας βιομηχανίας θεάματος, ήρθε τέταρτο στην κατάταξη με βάση τα εισοδηματικά επίπεδα και ήταν η μοναδική αμερικανική πόλη που βρέθηκε στο «Top 5». Παρ’ όλα αυτά, το L.A. βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με βάση την αγοραστική δύναμη των κατοίκων του, με τη Ζυρίχη να έρχεται δεύτερη και το Μαϊάμι τρίτο.
Να σημειωθεί επίσης ότι ο μέσος εργαζόμενος στη Ζυρίχη πρέπει να δουλέψει 38,2 ώρες για να βγάλει αρκετά χρήματα ώστε να μπορεί να αγοράσει ένα iPhone της Apple. Συγκριτικά, ο μέσος εργαζόμενος στο Γιοχάνεσμπουργκ, για να αγοράσει το ίδιο κινητό, πρέπει πρώτα να δουλέψει 291,9 ώρες!