ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μια νέα μελέτη ανοίγει νέους δρόμους για την θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush, ένα σχήμα μικρής δόσης ασπιρίνης μπορεί δυνητικά να περιορίσει την παθολογία της νόσου και να προστατεύσει τη μνήμη.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας εντοπίζουν έναν πιθανό νέο ρόλο ενός από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα, κοινά, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο», δήλωσε ο Kalipada Pahan, PhD, κύριος συντάκτης της μελέτης και επικεφαλής ερευνητής.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια θανατηφόρα μορφή άνοιας που επηρεάζει έως και 1 στα 10 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Μέχρι σήμερα, οι αρμόδιοι φορείς έχουν εγκρίνει πολύ λίγα φάρμακα για τη θεραπεία της άνοιας που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τα διαθέσιμα φάρμακα μπορούν να παρέχουν περιορισμένη μόνο συμπτωματική ανακούφιση.
Η ακριβής αιτία της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι άγνωστη. Εντούτοις, είναι γνωστό ότι ο κύριος μηχανισμός της άνοιας και της απώλειας μνήμης είναι η ανεπαρκής απομάκρυνση του τοξικού πρωτεϊνικού αμυλοειδούς βήτα από τον εγκέφαλο.
Ως εκ τούτου, η ενεργοποίηση του κυτταρικού μηχανισμού που είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο, αναδείχθηκε ως μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την επιβράδυνση της νόσου.
Το αμυλοειδές βήτα σχηματίζει συστάδες που ονομάζονται πλάκες αμυλοειδούς, οι οποίες βλάπτουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι η ασπιρίνη μειώνει την παθολογία των αμυλοειδών πλακών σε ποντίκια με την τόνωση των λυσοσωμάτων – το συστατικό των ζωικών κυττάρων που βοηθά στην απομάκρυνση των κυτταρικών υπολειμμάτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανόηση του τρόπου εκκαθάρισης των πλακών είναι σημαντική για την ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων που σταματούν την πρόοδο της νόσου Αλτσχάιμερ. Κύριος ρυθμιστής της απομάκρυνσης των υπολειμμάτων, θεωρείται μια πρωτεΐνη που ονομάζεται TFEB.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές έδωσαν την ασπιρίνη από το στόμα για ένα μήνα σε γενετικώς τροποποιημένους ποντικούς με παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ και στη συνέχεια αξιολόγησαν την ποσότητα πλάκας αμυλοειδούς πρωτεΐνης στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται περισσότερο από τη νόσο.
Διαπίστωσαν ότι η λήψη ασπιρίνης αύξησε την TFEB, διεγείροντας τα λυσοσώματα και μειώνοντας την παθολογία των αμυλοειδών πλακών.
“Αυτή η ερευνητική μελέτη προσθέτει άλλο ένα δυνητικό όφελος στις ήδη καθιερωμένες χρήσεις της ασπιρίνης για ανακούφιση από τον πόνο και για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Πρέπει να ολοκληρωθούν περισσότερες έρευνες, αλλά τα ευρήματα της μελέτης μας θα έχουν σημαντικές πιθανές επιπτώσεις στη θεραπευτική χρήση της ασπιρίνης στη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια”, σημειώνουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Journal of Neuroscience.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ακόμα και μια νύχτα αϋπνίας αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πολύ και χρόνιο αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνει η πρώτη μεγάλη μελέτη για την άνοια στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τους νέους ηγέτες στη Δαμασκό
- ΑΣΕΠ: Προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 1Κ/2024 για 218 θέσεις κατηγορίας ΤΕ
- Μάντζος: Αναιτιολόγητη η αποχή της Ελλάδας από την απόφαση της Γ.Σ. ΟΗΕ για ανθρωπιστική στήριξη της Γάζας
- Τέως βασιλική οικογένεια: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση ανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας