Με καχυποψία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η πλειονότητα των ξένων τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το πλήγμα που προκάλεσε η κρίση στη φήμη της χώρας παραμένει ανοιχτό τρία χρόνια μετά την κορύφωσή της, δυσκολεύοντας τις εμπορικές συναλλαγές και υψώνοντας εμπόδια στην επίτευξη συμφωνιών στο εξωτερικό.

Τη διαπίστωση αυτή συμμερίζεται και ο επικεφαλής της Intralot, Αντώνης Κεραστάρης, ο οποίος στο πρόσφατο συνέδριο της Capital Link στην Αθήνα επεσήμανε πως το «ελληνικό DNA» για εταιρείες με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό είναι πρόβλημα.

«Για εμάς που εξάγουμε τεχνολογία, το να πηγαίνουμε σε πελάτες και να λέμε ότι είμαστε μια εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, με ελληνική διοίκηση και ένα προϊόν που στο μεγαλύτερο βαθμό φτιάχνεται στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μεγάλο μειονέκτημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε μάλιστα ότι ακόμη και στην Αφρική (!), όπου δραστηριοποιείται η Intralot είναι καχύποπτοι με τις ελληνικές εταιρείες λόγω της δυσφήμισης που έχει υποστεί η χώρα μας. «Όλη αυτή η φιλολογία περί πτώχευσης, περί Grexit που συντηρείται μας κάνει κακό, και μας κάνει κακό γιατί αδυνατίζει τα πραγματικά χαρακτηριστικά των ελληνικών επιχειρήσεων», επεσήμανε με έμφαση.

Ενδεικτικό της αντιμετώπισης που τυγχάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, υπογράμμισε είναι και οι χαμηλές αποτιμήσεις. Η αποτίμηση της Intalot στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι σήμερα πολύ χαμηλότερη, από την αποτίμηση των θυγατρικών της, στο Μιλάνο, στην Κύπρο και στη Λίμα του Περού!

Σύμφωνα με τον κ. Κεραστάρη είναι ζωτικής σημασίας να βγει η χώρα από τον αρνητικό κύκλο της κρίσης και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς τα έξω. Η Ελλάδα και οι Έλληνες είπε, έχουν και τις δυνατότητες, και τις γνώσεις αλλά και τη δυναμική να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο. «Καλά παραδείγματα υπάρχουν όπως της Ιntralot αρκεί να εργαστούν λίγο περισσότερο όλοι για να μεγαλώσουν».

Να σημειωθεί πως η Intralot ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια ως παράρτημα της intakom, με αντικείμενο τη δημιουργία της τεχνολογικής υποδομής του ΟΠΑΠ, που τότε ήταν κρατικός. Με τα χρήματα που κέρδισε μεγάλωσε τις υπηρεσίες αλλά και το διεθνές αποτύπωμά της, πρωτίστως στις βαλκανικές αγορές και στην Τουρκία. Σήμερα, απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζόμενους και έχει παρουσία σε 29 χώρες, με τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν τα περισσότερα κέρδη στα ταμεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Η οικογένεια Κουτσολιούτσου μετράει μέρες για την έξοδο από τη διοίκηση των Folli Follie

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τ. Κανελλόπουλος (Τιτάν): Η εξωστρέφεια, οι Golden State Warriors και οι «Τιτανικοί»…

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πού θα κριθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών – Τα πρόσωπα και οι λεπτομέρειες