ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επτά στους 10 Έλληνες άνω των 16 ετών που χρειάζονται ιατρικές εξετάσεις ή θεραπεία δεν τις λαμβάνουν λόγω έλλειψης χρημάτων, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τη δειγματοληπτική Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (2017) της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, περίπου 1 στους 2 (44,7%) ενήλικες ηλικίας 16 ετών και άνω χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία, εκ των οποίων το 24,5% δεν την έλαβε.
Για περισσότερους από 7 στους 10 (74,6%) που χρειάστηκαν ιατρική εξέταση ή θεραπεία και δεν την έλαβαν (24,5%) ο κύριος λόγος ήταν οικονομικός, ενώ ακολουθεί η λίστα αναμονής (13,6%).
Γράφημα 1. Κύριος λόγος για τον οποίο δεν ικανοποιήθηκε η ανάγκη για ιατρική εξέταση ή θεραπεία – Ποσοστιαία κατανομή του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω που είχε αντίστοιχη ανάγκη
Όσον αφορά στη στοματική υγεία, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, 3 στους 10 (29,9%) χρειάστηκαν οδοντιατρική / στοματολογική / ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία. Από αυτούς, το 37,2% δεν την έλαβαν.
Και σε αυτήν την περίπτωση, ο κύριος λόγος που δεν ελήφθησαν οι αναγκαίες εξετάσεις/θεραπείες ήταν οικονομικός (για τους 9 στους 10 ή 87,5%).
Γράφημα 2. Κύριος λόγος για τον οποίο δεν ικανοποιήθηκε η ανάγκη για οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία – Ποσοστιαία κατανομή του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω που είχε αντίστοιχη ανάγκη
Όπως δείχνει η έρευνα, αναφορικά με την ικανοποίηση της ανάγκης α) για ιατρική εξέταση ή θεραπεία και β) για οδοντιατρική / στοματολογική / ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία, σε σχέση με το προηγούμενο έτος 2016, το πρόβλημα παραμένει, αν καταγράφεται μείωση κατά 9,5 και 15,8 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, στα ποσοστά του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω.
Χρήση υπηρεσιών υγείας για παιδιά 0-15 ετών
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η λήψη υπηρεσιών υγείας για τα παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 4 στα 10 νοικοκυριά (40,5%) με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας 0 έως 15 ετών χρειάστηκαν, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ιατρική εξέταση ή θεραπεία για τα παιδιά τους. Το 2,4% των νοικοκυριών με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας 0 έως 15 ετών, τα οποία χρειάστηκαν ιατρική εξέταση ή θεραπεία για το / τα παιδί / παιδιά τους, δεν την έλαβαν. Για περίπου 8 στα 10 νοικοκυριά (76,3%) ο κύριος λόγος, για τον συνέβη αυτό ήταν οικονομικός.
Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 2 στα 10 νοικοκυριά (25,6%) με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας 0 έως 15 ετών χρειάστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών οδοντιατρική / στοματολογική / ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία για τα παιδιά τους.
Από αυτά το 5,2% των νοικοκυριών δεν την έλαβαν. Για τη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (95,6%) ο κύριος λόγος, ήταν οικονομικός.
Χρήση υπηρεσιών φροντίδας (ιατρικής ή άλλης) – κατανάλωση φαρμάκων
Όπως έδειξε η έρευνα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω που έκανε εισαγωγή σε νοσοκομείο με διανυκτέρευση, ανήλθε σε 9,3%. Οι ημέρες νοσηλείας κυμάνθηκαν από 1 έως 180. Το 62,2% του πληθυσμού νοσηλεύτηκε 1 έως 5 ημέρες, ενώ περισσότερες από 5 και έως 10 ημέρες το 25,1%.
Υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον χρησιμοποίησε το 3,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω.
Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων πριν την ημέρα διενέργειας της έρευνας 1 στους 2 (46,2%) κατανάλωσε φάρμακα, θεραπευτικά βότανα ή βιταμίνες με συνταγή γιατρού. Περιλαμβάνονται φάρμακα που καταναλώθηκαν το προαναφερθέν χρονικό διάστημα και τα οποία είχαν συνταγογραφηθεί κατά το παρελθόν από γιατρό (π.χ. λόγω συνεχιζόμενης θεραπείας).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΙΣΑ: Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η άσκηση της Ομοιοπαθητικής από μη ιατρούς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με παραπεμπτικό η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό – Ποια είναι η διαδικασία
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΙΣΑ: Προσφεύγει στο ΣτΕ για το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- UBS για ελληνικές τράπεζες: Έτοιμες να ανταμείψουν τους μετόχους, ενώ οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές
- Χούθι: Μετά την εκεχειρία στη Γάζα θα στοχεύουν πλοία που συνδέονται μόνο με το Ισραήλ
- Porsche: Βιετνάμ – Κίνα με μια 911 Dakar!
- Μαρινάκης: Η παρουσία Chevron και ExxonMobil στην Ελλάδα ενισχύει το ρόλο της χώρας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας