ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιφυλακτική παρά τη συμφωνία του Eurogroup παραμένει η Capital Economics, εκτιμώντας πως δεν έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι ακόμη και για ενδεχόμενη χρεοκοπία ή Grexit στο μέλλον.
Σε οικονομικό της δελτίο για την εβδομάδα που φτάνει στο τέλος της, σημειώνει πως το μεγάλο νέο των ημερών ήταν πως η Ελλάδα εξέρχεται τελικά από μια περίοδο οκτώ ετών με προγράμματα διάσωσης.
Ωστόσο, κατά την Capital Economics, οποιαδήποτε αντίθετη απόφαση του Eurogroup θα ήταν ένα σοκ, από τη στιγμή που η Αθήνα πέρασε πληθώρα μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Όπως συμπληρώνει, η δόση των 15 δισ. ευρώ, μαζί με 9,1 δισ. από παλαιότερα αχρησιμοποίητα κεφάλαια διάσωσης, θα πρέπει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τα μέσα του 2020.
Ωστόσο, αν και αυτό θα πρέπει να διατηρήσει την ηρεμία στην αγορά ομολόγων για κάποιο χρονικό διάστημα, η Capital Economics εκτιμά πως παραμένουν οι κίνδυνοι ενδεχόμενου Grexit ή χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Όπως εξηγεί, συμφωνήθηκε να μειωθεί το βάρος του χρέους της Ελλάδας, ωστόσο στην πραγματικότητα το ζήτημα του υπερβολικού χρέους μετατέθηκε για το μέλλον.
«Ναι, η διάρκεια των δανείων είναι μακρά, κατά μέσο όρο άνω των 30 ετών. Και ναι, τα επιτόκια είναι χαμηλά, σε ένα τυπικό 1%. Ωστόσο, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό αυστηρή επιτήρηση, με περαιτέρω λιτότητα», υπογραμμίζει η Capital Economics.
Επισημαίνει, δε, πως οποιαδήποτε ελπίδα για μείωση του χρέους είναι συνδεδεμένη με τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα, οι οποίες κατά την Capital Economics, θα αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες.
Όπως σημειώνει, ένα ελεγχόμενο κούρεμα ή μια άτακτη χρεοκοπία είναι σχεδόν αναπόφευκτα κάποια στιγμή στο μέλλον. «Και οποιαδήποτε ένταση στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης θα μπορούσε να φέρει την ημέρα της κρίσης πιο κοντά», καταλήγει.