ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αντισυνταγματική από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η διάταξη του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, για την υποχρεωτική προσφυγή των πολιτών για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών στην ιδιωτική διαμεσολάβηση πριν προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια φέρνοντας έτσι την ήττα σε νομικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή.
Η διάταξη αυτή προκρίθηκε από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό ως απάντηση στο πρόβλημα της επιτάχυνσης της δικαιοσύνης και την αποφόρτιση των δικαστηρίων από προσωπικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών. Όμως δέχτηκε σφοδρά πυρά τόσο από τους δικαστές όσο και από τους δικηγόρους, οι οποίοι άλλωστε ζήτησαν και τη σύγκληση της διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθη με πλειοψηφία 21-18 υπέρ της αντισυνταγματικότητας της διάταξης. Πρέπει να επισημανθεί πως η κρίση της Διοικητικής Ολομέλειας είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική για τη διοίκηση γεγονός που σημαίνει ότι δεν υποχρεούται ο υπουργός Δικαιοσύνης να αλλάξει τη νομοθετική ρύθμιση. Πλην είναι προφανές πως σε μια τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθεί ένα απίστευτο “νομικό” μπάχαλο, διότι τα πρωτοβάθμια δικαστήρια θεωρείται δεδομένο πως θα αρνούνται από 1η Οκτωβρίου (όπου θα τεθεί σε ισχυ) να την εφαρμόσουν γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες.
Τι είπε
Το ζήτημα έφθασε προς συζήτηση στη Διοικητική Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού, ενώ ανάλογο αίτημα είχε υποβάλει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία από τον περασμένο Ιανουάριο είχε πρωτοστατήσει κατά της ρύθμισης με ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας. Μάλιστα είχε κατέλθει σε αποχή των μελών της από τα καθήκοντά τους και είχε ενημερώσει τους παριστάμενους στα δικαστήρια για τις αντιρρήσεις της.
Αν και αναμένεται το σκεπτικό της Ολομέλειας, αλλά και η αντίδραση του υπουργείου Δικαιοσύνης, πληροφορίες αναφέρουν πως έγιναν δεκτά βασικά επιχειρήματα όπως τα διατύπωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Με αυτά σημείωναν πως η αντισυνταγματικότητα έγκειται:
Α) πρώτον ότι σε μια ιδιωτική διαφορά μεταξύ δυο προσώπων, υποχρεωτικά θα πρέπει να πάνε στο θεσμό της διαμεσολάβησης πριν τα δικαστήρια. Έτσι διαφορές οροφοκτησίας, αυτοκινητικές, αμοιβών, οικογενειακές, εργατικές, ιατρικής αμέλειας, εμπορικές κλπ υπάγονται υποχρεωτικά στη νέα διαδικασία, πριν ακόμα την προσφυγή στο Δικαστήριο.
– “Διαμεσολαβητής” ορίζεται ιδιώτης (όχι δικαστής), του οποίου το μοναδικό προσόν είναι να είναι απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να έχει εγγραφεί στο σχετικό μητρώο που τηρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δηλαδή, λένε οι δικαστές, τίποτα δεν εμποδίζει πλέον τη λειτουργία “παραδικαστηρίων” που θα προσλαμβάνουν διαμεσολαβητές ως υπαλλήλους με τον κατώτατο μισθό και έναν επιχειρηματία που θα εποπτεύει και θα αποκομίζει τα κέρδη. Ο επιχειρηματίας βέβαια θα είναι ευχαριστημένος με την υποχρεωτική καταβολή της αμοιβής ανεξάρτητα εάν λύθηκε ή όχι η υπόθεση.
– Το τρίτο σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι το ύψος της αμοιβής που υποχρεώνεται να καταβάλει ο διάδικος στον ιδιώτη διαμεσολαβητή. Η ελάχιστη αμοιβή του είναι 170 ευρώ (το ποσό έπεσε από τα 250 ευρώ, αρχικά) χωρίς να υπολογίζεται και ο ΦΠΑ. Εάν ο διαμεσολαβητής χρειαστεί παραπάνω ώρες για την διαμεσολάβηση λαμβάνει επιπλέον αμοιβή 100 ευρώ για κάθε ώρα χωρίς πρόβλεψη ανώτερου ορίου.
Η απάντηση Κοντονή
Σε εκείνη την ανακοίνωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής είχε αντιδράσει έντονα και μάλιστα αναφερόμενος στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων, τους χαρακτήρισε “οι συγκεκριμένοι κύριοι”: “Θα περίμενε κανείς η δήλωση των δικαστών να είναι όχι μόνο θετική, αλλά να επιδιώξουν με σθένος να αναγνωρίσουν ότι είναι απολύτως νόμιμη και συνταγματική η διαδικασία, όπως κατέληξαν ομόφωνα οι δικαστές μαζί με τους δικηγόρους που συμμετείχαν στην διαβούλευση του νομοσχεδίου… Οι συγκεκριμένοι κύριοι αναφέρουν ότι την αντισυνταγματικότητα την εντοπίζουν στον αποκλεισμό του πολίτη στο δικαστικό σύστημα. Εσείς διαπιστώνετε από το νόμο ότι δεν μπορεί κάποιος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη; Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι αν μέσα στις πρώτες δύο ώρες διαφωνήσει με τον αντίδικο μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δικαιωμένος και μονολεκτικός ο Πολάκης για Ηριάννα-Περικλή: «Επιτέλους!!!»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση Εισαγγελίας για τις καταγγελίες Κοτζιά περί απειλών
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Φίλης ξαναχτύπησε: Φιλοδωρήματα οι συντάξεις που δίνουμε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κρήτη: Τραυματίστηκε εργαζόμενος μετά από άγριους πυροβολισμούς – Φόβοι για βεντέτα
- Παύλος Μαρινάκης: Τι θέλει ο κ. Ανδρουλάκης; Να μην βλέπουμε τις συνεντεύξεις του;
- Public: Οι χειμερινές εκπτώσεις συνεχίζονται με Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής!
- UBS για ελληνικές τράπεζες: Έτοιμες να ανταμείψουν τους μετόχους, ενώ οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές