ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ανακατατάξεις στον ΑΝΤ1 και ο Παπαδάκης, οι ακριβές παραγωγές της ΕΡΤ, ποια κανάλια είχα κέρδη και ζημίες και τι είναι το Ράδιο… Μοναστήρι
Οι Vodafone – Wind και ο Ανντένα ενημερώθηκαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, δια επιστολής, πως συνεχίζουν στη διαδικασία για την εξαγορά της Forthnet με προοπτική να καταθέσουν τελική δεσμευτική προσφορά στις 31 Ιουλίου.
Εκτός τέθηκε η πολυσυζητημένη περίπτωση της Odyssey η οποία προφανώς δεν έπεισε πως έχει τα κεφάλαια που απαιτούνται, όπως και τα επενδυτικά κεφάλαια Golden Tree (εκ των βασικών των μετόχων της Wind) και Pillarstone τα οποία είχαν αρχικά ενδιαφερθεί. Θα ακολουθήσει περαιτέρω έλεγχος οικονομικών και νομικών ζητημάτων που άπτονται της Forthnet από τους δύο που συμμετέχουν στη short list.
Ωστόσο, με βάση την εικόνα που μεταδίδεται από τις πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Attica Bank οι οποίες ελέγχουν το 32,8% της Forthnet και διενεργούν τη διαδικασία για την πώλησή της με σύμβουλο τη Nomura, δεν επικρατεί αισιοδοξία ως προς την κατάληξη του όλου εγχειρήματος. Άλλωστε, ο λόγος που καθυστέρησε η επόμενη φάση (αναμενόταν να ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα) είναι ότι οι προτάσεις δεν θεωρούνται ικανοποιητικές από τις τράπεζες.
Το πέρασμα σε ένα ακόμα κύκλο διαβουλεύσεων παρουσιάζεται περίπου ως μια εξέλιξη που έχει σκοπό πρωτίστως να υπηρετήσει την ανάγκη των τραπεζών να «ροκανίσουν» το χρόνο ώστε να μην εγγράψουν νέες προβλέψεις για επισφάλειες.
Ο βασικός προβληματισμός στην περίπτωση των Vodafone – Wind σχετίζεται με το αν η εξαγορά της Forthnet από αυτές θα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές για τον ανταγωνισμό, ειδικά έπειτα από την έρευνα που έχει ξεκινήσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαγορά της ολλανδικής Tele2 NL από την T-Mobile NL (θυγατρική της Deutsche Telekom). Με άλλα λόγια το ερώτημα είναι αν πρέπει να μειωθούν οι «παίχτες» στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Ολλανδίας από τέσσερις σε τρεις και το ίδιο θα τεθεί και στην περίπτωση της Ελλάδας. Οι τράπεζες δεν θέλουν να βρεθούν στη δυσχερή θέση να προχωρήσουν σε συμφωνία με τις δύο εταιρείες η οποία εν τέλει δεν θα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Αναφορικά με τον Ανντένα πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά του αφορά μόνον τη συνδρομητική τηλεόραση Nova και όχι τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της εισηγμένης, ενώ προϋποθέτει σημαντικό «κούρεμα» των τραπεζικών της υποχρεώσεων.
Η τηλεπικοινωνιακή αγορά πάντως αναμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις για τη Forthnet σε μια συγκυρία που οι αλλαγές είναι ευρύτερες λόγω των δικτύων νέας γενιάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι συμβαίνει με τη Forthnet: Οι καθυστερήσεις, το παρασκήνιο και τα επικρατέστερα σενάρια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ωρες αγωνίας για Forthnet: Εκαναν πίσω οι Ολλανδοί