Το συγκεκριμένο πλάνο βασίζεται σε τέσσερις άξονες οι οποίοι αφορούν το νέο επιχειρηματικό σχέδιο την αναθεώρηση της κοστολογικής βάσης την αλλαγή της οργανωτικής δομής και την ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης στον επιχειρηματικό όμιλο. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στην πλήρη πρόταση της πρωτοβουλίας των αδερφών Καλλιτσάντση, η οποία απευθύνεται προς το επενδυτικό κοινό της εισηγμένης εταιρίας.
Τη συγκεκριμένη πρόταση καταμαρτυρούνται αρκετοί λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν από την πλευρά των Μπόμπολα-Κούτρα, γεγονός που έχει σαν συνέπεια το οικονομικό φρενάρισμα του Ελλάκτωρα, ο οποίος στο διάστημα των τελευταίων πέντε ετών είδε το κόστος κεφαλαίων να αυξάνεται κατά 84%, ενώ δεν έχει διανείμει μέρισμα στους μετόχους εδώ και 7 χρόνια.
Όπως αναφέρεται στη πρόταση προς επενδυτές-μετόχους, στόχος των αδελφών Καλλιτσάντση είναι η προσφορά μακροπρόθεσμης αξίας. Τονίζεται επιπρόσθετα, ότι η ανάληψη των θέσεων ευθύνης στο προτεινόμενο νέο ΔΣ από τους αδελφούς Καλλιτσάντση έχουν ως γνώμονα να αποτελέσουν «τη γέφυρα από τη σημερινή μη βιώσιμη κατάσταση στην επόμενη μέρα».
Ιδού, όμως, τα βασικά σημεία που αναφέρονται στην πρόταση των αδελφών Καλλιτσάντση προς τους μετόχους.
- Την Τετάρτη 13 Ιουνίου οι κ.κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και Δημήτριος Καλλιτσάντσης ανέλαβαν πρωτοβουλία για άρση του Διοικητικού αδιεξόδου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., προκειμένου ο Όμιλος να κατορθώσει να προσφέρει εκ νέου μακροπρόθεσμη αξία στους μετόχους του.
- Στην ανακοίνωσή τους με κεντρικό μήνυμα «Change4ELLAKTOR» (Αλλαγή για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ενημέρωναν το επενδυτικό κοινό ότι «όντες πεπεισμένοι πως το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο της περαιτέρω υποχώρησης της θέσης της στην εγχώρια αγορά, απευθύνονται στο σύνολο των μετόχων του Ομίλου, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις και ζητώντας από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να λάβει επίσημη θέση επί αυτών».
- Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσαν την Τετάρτη 13 Ιουνίου το προτεινόμενο από εκείνους νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, (Γεώργιος Προβόπουλος, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Δημήτριος Καλλιτσάντσης, Ιορδάνης Αϊβάζης, Παναγιώτης Δουμάνογλου, Μιχαήλ Κατούνας, Αλέξιος Κομνηνός, Δέσποινα – Μαγδαληνή Μαρκάκη, Ελένη Παπακωνσταντίνου) απαρτιζόμενο από έμπειρα και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα μέλη, το οποίο διαθέτει – κατά την άποψή τους – τις απαιτούμενες ικανότητες και δεξιότητες για να επιδράσει ουσιαστικά και θετικά στις προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και όλων των μετόχων της.
- Μία εβδομάδα μετά, οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, πιστοί στη δέσμευσή τους για μία συνολική αλλαγή που δεν εξαντλείται σε πρόσωπα, αλλά βασίζεται σε συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο πλάνο, υποβάλλουν δημόσια στους μετόχους και στους επενδυτές, την πρότασή τους για την επόμενη ημέρα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
- Η πλήρης πρόταση διατίθεται στο επενδυτικό κοινό μέσω της ιστοσελίδαςhttps://www.change4ellaktor.com/el/our-proposals/πολύ πριν τη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 29 Ιουνίου 2018, προκειμένου να έχουν επαρκή χρόνο να τη μελετήσουν και να απευθυνθούν στην πρωτοβουλία Change4ELLAKTOR για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση χρειάζονται, πριν πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΚΑΛΛΙΤΣΑΝΤΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ
- Ξεκάθαρη αποτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ:
- Απογοητευτική οικονομική και λειτουργική απόδοση
- Οργανωτική δομή βασισμένη σε στεγανά και αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση
- Η κάθε δραστηριότητα λειτουργεί ως μικρόκοσμος
- Ελλιπής κι αναποτελεσματική οργανωτική δομή χωρίς σαφείς ρόλους και εξουσίες.
- Απουσία διαδικασίας αξιολόγησης προσωπικού και καθορισμού αμοιβών με βάση την απόδοση, γεγονός που αποτρέπει την αξιοκρατία
- Αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση και εσωτερικός έλεγχος
- Αμφίσημη στρατηγική
- Κάθε δραστηριότητα έχει δικές της προτεραιότητες και στρατηγική που τα συμφέροντά της δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα το ευρύτερο καλό του Ομίλου
- Το γεγονός ότι βασικοί μέτοχοι είναι ταυτόχρονα μέλη Δ.Σ. και Διοικούντες επιμέρους δραστηριοτήτων εμποδίζει το Δ.Σ. του Ομίλου να βάζει το κοινό καλό πάνω από τις επιμέρους στρατηγικές και προτεραιότητες κάθε διοίκησης των θυγατρικών
- Προτεραιότητα στο ανεκτέλεστο έναντι της κερδοφορίας στον τομέα των κατασκευών
- Απουσία πλάνου για την εξασφάλιση ανάπτυξης δεδομένηςτης συρρικνωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας
- Μη αποδοτική διάρθρωση σε επίπεδο νομικών οντοτήτων
- Αδυναμία συνεργειών
- Μη αποδοτικός έλεγχος κόστους
- Μη αποδοτική φορολογική και χρηματοδοτική βάση
- Προβληματική κανονιστική συμμόρφωση
- Ζητήματα κανονιστικής και νομικής συμμόρφωσης
- Επιβολή προστίμου 40 εκατ. Ευρώ για μη ανταγωνιστικές συμπεριφορές
- Συγκεκριμένο Στρατηγικό Πλάνο σε 4 Άξονες (αυτό συμβολίζει το Change4ELLAKTOR) με βασική προϋπόθεση την υλοποίησή του από ένα νέο και ικανό ΔΣ:
- Εταιρική Διακυβέρνηση (Χρόνος Υλοποίησης: Άμεσα)
- Η ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης, υποστηριζόμενη από ισχυρό εσωτερικό έλεγχο και αποφασιστική κανονιστική συμμόρφωση είναι πρώτη προτεραιότητα
- Αλλαγή της Οργανωτικής Δομής (Χρόνος Υλοποίησης: Άμεσα- Μεσοπρόθεσμα)
- Απομάκρυνση των στεγανών μεταξύ των δραστηριοτήτων
- Ολοκληρωμένο οργανόγραμμα με συμπλήρωση των θέσεων που απουσιάζουν από την παρούσα δομή σε επίπεδο Ομίλου
- Σαφείς ρόλοι, αρμοδιότητες, εξουσίες και λογοδοσία
- Τροποποίηση της δομής του Ομίλου και αναθεώρηση κοστολογικής βάσης (Χρόνος Υλοποίησης: Άμεσα – Μεσοπρόθεσμα)
- Διερεύνηση της βέλτιστης οργάνωσης των δραστηριοτήτων για πιο αποδοτική φορολογική βάση και εξορθολογισμό της κεφαλαιακής δομής
- Βελτιστοποίηση βάσης κόστους
-
Νέο επιχειρηματικό σχέδιο (Χρόνος Υλοποίησης: Μεσο-μακροπρόθεσμα)
- Αναμόρφωση του κλάδου της κατασκευής προκειμένου να καταστεί εκ νέου αποδοτικός
- Έμφαση στις αναπτυγμένες αγορές και στην κερδοφορία (έναντι απλά της αύξησης του ανεκτέλεστου)
- Έμφαση σε έργα με καλύτερη ορατότητα
- Έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε επίπεδο τεχνογνωσίας (σήραγγες, μετρό, βιολογικοί καθαρισμοί, κτήρια υψηλών προδιαγραφών, facilitymanagement)
- Εστίαση στις παραχωρήσεις, στις ΑΠΕ και στη διαχείριση απορριμμάτων
- Ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου του κλάδου των αιολικών
- Μεγιστοποίηση της αξίας των διαθέσιμων assetsστον τομέα του realestate
- Για να «ξεκλειδώσει» η προσφορά μακροπρόθεσμης αξίας στους μετόχους, «κλειδί» είναι ένα νέο Δ.Σ. με μέλη που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για να υλοποιήσουν αυτές τις αλλαγές.
- Η σύνθεση του υπάρχοντος Δ.Σ. αξιολογείται από ανεξάρτητους φορείς ως εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης
- Πολλά από τα μέλη(6/10) μέλη είναι εκτελεστικά
- Μόλις το 20% των μελών του ΔΣ θεωρούνται ανεξάρτητα
- Η σύνθεση του προτεινόμενου Διοικητικού Συμβουλίου ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αντικατοπτρίζει την μετοχική δομή και επιτρέπει την αποτελεσματική εποπτεία της διοίκησης. Επιπλέον, αποτελεί απόδειξη ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης καθώς:
- Το 70% των μελών του Δ.Σ. είναι μη εκτελεστικά,
- Το 56% των μελών του Δ.Σ. είναι ανεξάρτητα
-
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΚΑΛΛΙΤΣΑΝΤΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΣ;
Εφόσον στοχεύουν σε μία τόσο εκτεταμένη αλλαγή, είναι κρίσιμο να εξασφαλιστεί η συνέχεια και η καινούργια Διοίκηση να έχει την υποστήριξη και τη βοήθεια των βασικών μετόχων. Ο σχεδιασμός τους αφορά τη μετάβαση από το σημερινό Συμβούλιο των μετόχων-διοικούντων, όπου ο καθένας διοικεί το δικό του «βασίλειο» και δεν επικοινωνεί με τους υπολοίπους, σε ένα μεταβατικό Συμβούλιο όπου οι αδερφοί Καλλιτσάντση θα αποτελέσουν τη γέφυρα από τη σημερινή μη βιώσιμη κατάσταση στην επόμενη μέρα και θα εισάγουν τις διοικητικές δομές που θα εξασφαλίσουν ένα μελλοντικό Συμβούλιο με στόχο τη σταδιακή αποχώρησή τους και την πλήρως ανεξάρτητη λειτουργία του Συμβουλίου με την υποστήριξη όλων των επενδυτών.
- Στοιχεία που καθιστούν την αλλαγή άμεση κι επιβεβλημένη:
- Μέσα σε διάστημα 5 ετών, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ από διπλάσια σε αξία (με όρους κεφαλαιοποίησης) της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έφτασε να αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ!
- 370 εκατ. Ευρώ ζημιές σε 5 χρόνια, 232 εκατ. Ευρώ ζημιές από την κατασκευή
- 7 χρόνια χωρίς διανομή μερίσματος στους μετόχους
- Η πλειοψηφία του Δ.Σ. είναι υπέρ της πώλησης της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, που σε διάστημα 7 ετών παρουσίασε αύξηση EBITDA 135%, για να αποκτήσει ρευστότητα η δραστηριότητα των κατασκευών
- 84% αύξηση του κόστους κεφαλαίου κίνησης σε 5 χρόνια
- Απουσία βασικότατων ρόλων στην οργανωτική δομή του Ομίλου.
- Όμιλος με τζίρο σχεδόν 2 δις ευρώ δεν έχει CFO
- Όμιλος με σχεδόν 5.000 προσωπικό δεν έχει διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων
- Δεν υπάρχουν Επιτροπές Ορισμού Υποψηφίων και Αμοιβών (Nomination&RemunerationCommittees)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ