• LIFE&STYLE

    Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που κλείνουμε τα μάτια μας όταν φιλιόμαστε


    Οι επιστήμονες θέλησαν απομυθοποιήσουν την ρομαντική πτυχή του φιλιού, εξετάζοντας την επιστημονική αιτία που κρύβεται πίσω από το κλείσιμο των ματιών κατά την διαδικασία του φιλιού. Το ερώτημα στο οποίο θέλησαν να απαντήσουν είναι το γιατί κλείνουμε τα μάτια μας όταν φιλιόμαστε. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως κατά την διαδικασία του φιλιού εάν ανοίξουμε τα μάτια μας ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να συνεχίσει την επεξεργασία. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου τονίζουν πως αυτά που βλέπουμε επισκιάζουν αυτά που νιώθουμε. Το συμπεράσματα της έρευνας ωστόσο δεν στηρίχτηκαν στην εξέταση πραγματικών ζευγάρια όταν φιλιούνται.

    Ο πραγματικός λόγος λοιπόν πίσω από αυτό το, κατά τα άλλα ρομαντικό κλείσιμο των ματιών, την στιγμή που φιλιόμαστε είναι ότι ο εγκέφαλος αδυνατεί να επεξεργαστεί δύο πράγματα ταυτόχρονα. Η αδυναμία αυτή του εγκεφάλου εξηγούν οι επιστήμονες από το Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ότι οφείλεται στην δυσκολία που υπάρχει να λειτουργήσει σωστά η διαδικασία της συναίσθησης όταν παρεμβαίνει ταυτοχρόνως και μια διαδικασία νοητικής φύσεως, όπως αυτή της όρασης. Οι επιστήμονες παραδόξως, για την διεξαγωγή της έρευνας δεν χρησιμοποίησαν πραγματικά ζευγάρια κατά την διαδικασία του φιλιού, αλλά αντιθέτως εξέτασαν ανθρώπους σε εικονικά τεστ ενώ θα προσπαθούσαν να απαντήσουν πιάνοντας τα χέρια τους.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα εικονικά θέματα επισκίασαν τις κινήσεις αφής, που σημαίνει ότι τα άτομα που θα φιλιούντουσαν με ανοιχτά μάτια, όσο περισσότερο δυσκόλευε η διαδικασία της όρασης κάποιου αντικειμένου τόσο περισσότερο θα δυσκόλευε η συνέχεια του φιλιού.

    Πιο συγκεκριμένα, ο γιατρός κ. Dalton μιλώντας στην Sunday Times τόνισε πως όσο περισσότερο συγκεντρωνόμαστε σε κάποιο οπτικό ερέθισμα, τόσο ευκολότερα μειώνεται και η γρήγορη ανταπόκριση μας στις υπόλοιπες αισθήσεις.

    Τα συμπεράσματα αυτά μπορούν τέλος να εξηγήσουν το κλείσιμο των ματιών μας κατά την διάρκεια και άλλων διαδικασιών όπως την ώρα της ανάγνωσης ή του χορού.

    Ο κ. Dalton τέλος σημειώνει πως τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως όταν κλείνουμε τα μάτια μας θέλουμε να δώσουμε προσοχή σε ένα μόνο γεγονός. Με το κλείσιμο των ματιών επομένως προσπαθούμε να αποφύγουμε την έλλειψη της προσοχής, που μας αποσπά ειδικότερα η εμπειρία της όρασης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ