ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην αντιπολίτευση και τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις έριξε τις ευθύνες για την τελική μορφή της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Σε μια ομιλία με πολλές αναφορές στο παρελθόν,ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως «κανείς άλλος δεν θέλει λύση στο Σκοπιανό περισσότερο από εμάς».
«Η ΝΔ κυβέρνησε 10 χρόνια με επτά υπουργούς και ακόμα και σήμερα δεν κατάλαβα τη θέση της. Υπάρχουν στιγμές καλής διπλωματίας αλλά και κακής, όπως τα επτά χρόνια διαπραγματεύσεων», σημείωσε.
Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι πρόκειται για “πατριωτική” συμφωνία, συμπληρώνοντας: “Να πάψουμε να είμαστε φυλακισμένοι της ιστορίας. Όπως ανέφερε, «ο πατριωτισμός καμαρώνει, αγαπάει τα πάτρια εδάφη, τις πάτριες παραδόσεις», ενώ «το αντίθετο συμβαίνει με τον εθνικισμό».
«Είναι μικρό πράγμα η χώρα να αλλάζει το όνομα και το σύνταγμά της;», αναρωτήθηκε ο ΥΠΕΞ απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Έχετε κάνει ποτέ σοβαρές διαπραγματεύσεις; Η μόνη σοβαρή είναι η διαπραγμάτευση-πακέτο, όπου θα δώσεις αυτό που θέλει ο άλλος, και θα σου δώσει ό,τι θες. Στηρίζουμε τη διαπραγμάτευση σε αυτό που βρίσκουμε μπροστά μας», συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κοτζιάς παραδέχτηκε ότι η πρόταση για την Μακεδονία του Ίλιντεν υπήρχε στο τραπέζι, ενώ ομολόγησε ότι πρόκειται για ένα συμβιβασμό. «Μόνο με πόλεμο κερδίζετε δίχως συμβιβασμό», είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε ήδη δημιουργήσει τετελεσμένα. Εκτίμησε, δε, ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής θέλουν να λύση η παρούσα κυβέρνηση το ζήτημα, «αλλά το κρύβετε για να μας τα χώνετε».
Κατόπιν, ανέφερε: «Ακούω τον Ιβάνοφ, το VMRO να λένε ότι μας παραδίδουν τα πάντα. Πώς γίνεται και εμείς να παραδίδουμε τα πάντα και αυτοί να μας παραδίδουν τα πάντα;»
“Γιατί δεν λέτε τι διαπραγματευόσασταν, ντρέπεστε για αυτά που λέγατε;”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε γιατί δεν λέτε τη λίστα με ονόματα που διαπραγματευόσταν. Φωνασκείτε εσεις, αυτοί που δέχτηκαν τον ορισμό εργκα όμνες μόνο για εξωτειρκό και όχι για εσωτερική χρήση. Αφού δεχόσασταν λέγονται Δημοκρατία της Μακεδονίας πως θα λεγόταν οι κάτοικοι, τόνισε ο κ. Κοτζιάς από το βημα της Βουλής.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά,η χώρα χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα: «σε αυτούς που θέλουν λύση, και σε αυτούς που έχουν δημιουργήσει όλα τα προβλήματα».
“Είστε οπαδοί της αδράνειας και της εκκρεμότητας. Η διεθνής συμφωνία είναι πρόοδος”, είπε προς τη Νέα Δημοκρατία.
Τα διαβαθμισμένα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κοτζιάς κατέθεσε έναν αριθμό διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει προκειμένου να αποδείξει πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν διαπραγματευτεί και συμφωνούσαν σε αυτά που συμφώνησε ο ίδιος στην τωρινή συμφωνία. Παράλληλα, υποστήριξε πως ακολούθησε πλήρως τις πρακτικές που είχαν εφαρμοστεί σε προηγούμενες διεθνείς συμφωνίες καθώς και το διεθνές Δίκαιο.
Ο Νίκος Κοτζιάς έφερε στο φως της δημοσιότητας τα ονόματα που είχε προτείνει ο Μ. Νίμιτς. Αυτά ήταν το «Vardanski Makedonija», το οποίος όπως είπε δεν το δέχτηκαν γιατί μπορεί ως Vardanski να θεωρείται και ο Αξίος, το άλλο ήταν το «Άνω Μακεδονία», για το οποίο είπε πως το ήθελαν τόσο οι Σκοπιανοί όσοι και εμείς και τέλος το «Σκόπια- Μακεδονία».
«Πήγαμε στο όνομα Βόρεια Μακεδονία και είπαν στη ΝΔ ότι είναι το όνομα με τον αλυτρωτισμό», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ, αν και στην πραγματικότητα η κριτική της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνεται στην αποδοχή των όρων Μακεδονική Γλώσσα και Μακεδονική υπηκοότητα. Παράλληλα, παρέθεσε σχετικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, κατά τον Κοτζια, επί Ντόρας Μπακογιάννη το Βόρεια Μακεδονία ήταν «πιο σωστό και δεν δημιουργεί ένταση».
Ένα δεύτερο έγγραφο που αποκάλυψε ο Ν. Κοτζιάς αφορούσε αλληλογραφία ανάμεσα στην κυρία Μπακογιάννη και τον Μ. Νίμιτς. «Θέλω να σας ρωτήσω αν αξίζει να συνεχίσω τις προσπάθειες για τη Βόρεια Μακεδονία», ήταν κατά τον ΥΠΕΞ η ερώτηση του κ. Νίμιτς με την κυρία Μπακογιάννη να του απαντά «ναι αξίζει».
Επίσης, ο κ. Κοτζιάς προσκόμισε στη Βουλή ένα ακόμη διαβαθμισμένο έγγραφο, μέσω του οποίου η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει ως αναγκαίο για να εξαλειφθεί από τα Σκόπια ο αλυτρωτισμός να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου, της εθνικής οδού και να φύγει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Μόλις τα πήραμε αυτά έπαψε να σας πειράζει», είπε ο Νίκος Κοτζιάς
Ακόμα ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι υπάρχει και τεκμήριο ότι στη Νέα Δημοκρατία και δη στην Ντόρα Μπακογιάννη άρεσε η πρόταση «Μακεδονία – Σκόπια«. Κατά τον υπουργό ρωτούσε ο Μ. Νίμιτς την τότε υπουργό Εξωτερικών για το συγκεκριμένο όνομα παραμένει στο τραπέζι, με την κυρία Μπακογιάννη να απαντά «Τώρα έχουμε εκλογές και δεν μπορούμε να πάμε με τέτοια πρόταση».
Ωστόσο, μετά το τέλος της ομιλίας του η Ντόρα Μπακογιάννη, κατέθεσε επίσημο έγγραφο, το οποίο μάλιστα είναι μη διαβαθμισμένο, το οποίο αποτελεί την επίσημη αιτιολογική έκθεση της απόφασης της Χάγης και λέει ρητά ότι η Ελλάδα πάραυτα αρνήθηκε την ονομασία «Μακεδονία- Σκοπια». Παράλληλα, κατέθεσε μια επιστολή της προς τον Μιλοσόσκι, στην οποία η κυρία Μπακογιάννη αρνείται τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τα σχολικά βιβλία, «γιατί η Ιστορία είναι μια επιστήμη που δεν γράφεται από επιτροπές». Τέλος ένα τρίτο μη διαβαθμισμένο έγγραφα της Αμερικάνικης πρεσβείας, στο οποίο ο πρέσβης ενημερώνει τις ΗΠΑ πως ο τότε επικεφαλής των Σκοπίων Ν. Γκρουέφσκι του είπε ότι «οι Έλληνες επιμένουν στο θέμα της ιθαγένειες και θέλουν να βάλουν χέρι στη γλώσσα μας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση Palmos: Ανεβαίνει η ΝΔ, διπλάσιο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ
- Rosita Missoni: Η γυναίκα πίσω από τον εμβληματικό οίκο μόδας Missoni και η θλιβερή απώλεια του γιου της
- Βασίλης Οικονόμου στο mononews: Γιατί μειώνουμε την ταχύτητα στην πόλη, τι θα κάνουμε με το νέο ΚΟΚ και τις κάμερες
- Μελέτη GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Αύξηση κρουαζιέρας στον ΟΛΠ 68,65% και σε όλα τα λιμάνια κατά 43,1%