Στο κυνήγι των στοιχείων λογαριασμών φορολογικών κατοίκων του εξωτερικού βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και κρατών – μελών της ΕΕ καθώς και τρίτων χωρών, με στόχο την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Μάλιστα σήμερα 15 Ιουνίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα πάρει στα χέρια της τις νέες λίστες με Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού από 63 χώρες ενώ στις 20 Ιουνίου θα παραλάβει μία ακόμη λίστα με Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Αρχή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής από τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της χώρας προς την ΑΑΔΕ στοιχείων χρηματοοικονομικών λογαριασμών που τηρούν φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής (κάτοικοι ή πολίτες, στην περίπτωση των ΗΠΑ), στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και ευρέος δικτύου δικαιοδοσιών (κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες), κατ’ εφαρμογή των οικείων νομοθετικών διατάξεων και των σχετικών κανονιστικών πράξεων.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, η πρώτη ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών έγινε πέρυσι. Εφέτος η εν λόγω διαδικασία (που υλοποιείται υπό αυστηρούς όρους εμπιστευτικότητας των πληροφοριών και διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15/6/2018, στην περίπτωση κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών (πλην των ΗΠΑ) και έως τις 20/6/2018, στην περίπτωση των ΗΠΑ.

Η ΑΑΔΕ πρόκειται να αποστείλει αυτές τις πληροφορίες στις ενδιαφερόμενες δικαιοδοσίες έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς της υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών, η ΑΑΔΕ λαμβάνει εντός του ίδιου διαστήματος αντίστοιχες πληροφορίες από δεκάδες δικαιοδοσίες (κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες) για φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες), γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στο εντοπισμό τυχόν αδήλωτων στην Ελλάδα εισοδημάτων και επομένως, στην ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης.

Ποιες πληροφορίες θα ανταλλάσσονται

 

 

 

Αναλυτικότερα οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται μεταξύ των συνεργαζόμενων χωρών είναι οι ακόλουθες: Στοιχεία Λογαριασμών,  υπόλοιπα λογαριασμών, τόκοι, αποδόσεις λογαριασμών θεματοφυλακής, αποδόσεις άλλων προϊόντων.

Οι 64 χώρες που θα αποστείλουν στοιχεία μέχρι σήμερα (οι ΗΠΑ θα στείλουν στις 20 Ιουνίου) είναι: ΗΠΑ, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Φερόες Νήσοι, Γροιλανδία, Γκέρνζι, Ισλανδία, Ινδία, Ινδονησία, Νήσος του Μαν, Ιαπωνία, Τζέρζι, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Mαυρίκιος, Μεξικό, Κάτω Χώρες (σχετικά με τις νήσους Μποναίρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα), Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Ρωσία, Σαουδική, Αραβία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Ουρουγουάη, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία,  Γερμανία, Γιβραλτάρ, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ανδόρα, Λιχτενστάιν , Μονακό, Άγιος Μαρίνος, Ελβετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην… «φάκα» της ΑΑΔΕ: Ταξιτζής με 3 πολυτελή mini-van χρέωνε «μαύρα» 280 ευρώ για τη διαδρομή Αεροδρόμιο-Λουτράκι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΑΔΕ: 190.000 ελέγχους για την φοροδιαφυγή το 2018 προγραμματίζει ο Πιτσιλής

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιες τραπεζικές καταθέσεις ελέγχονται στη 10ετία-Τι ισχύει για εμβάσματα εξωτερικού