ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ιβάνοφ κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι κάνει απελπισμένες προσπάθειες, για να χειραγωγήσει τον λαό του, ενώ είπε ακόμη ότι τόσο σημαντικά ζητήματα δεν λύνονται με ένα τηλεφώνημα.
Η έκρηξη Ιβάνοφ ήρθε μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ζάεφ, ότι η πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Η δήλωση σχολιάστηκε από το γραφείο του προέδρου της χώρας ως εξής: «(Αυτή η δήλωση) είναι μια απέλπιδα προσπάθεια χειραγώγησης των ‘Μακεδόνων’ πολιτών μετά από πιθανή ψηφοφορία με δημοψήφισμα».
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένες και δεν μπορούν να μεταβληθούν. Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος (σ.σ.: “Δημοκρατία της Μακεδονίας”) και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται καθόλου κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».
Ο Ιβάνοφ είπε ακόμη ότι «είναι μη σοβαρό και ανεύθυνο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να επιλύεται τηλεφωνικά και με προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών».
Ο Ζάεφ απάντησε στον Ιβάνοφ ως εξής: «Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομήσουμε μια συνεργασία για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας. Αν συμβεί αυτό, πιστεύω ότι μέσα από συναντήσεις και συζητήσεις μπορούμε να βρούμε μια λύση. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, γνωρίζουμε ότι μόλις βρεθεί λύση θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την ΕΕ».
«Θα κάνω τα πάντα για να συνάψω μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα είναι αξιοπρεπής για τη ‘Μακεδονία’, που θα διατηρήσει την ταυτότητά μας και θα προστατέψει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας, δίνοντάς τους παράλληλα μια ευρωατλαντική προοπτική» συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.
«Τελικά», κατέληξε, «είναι σημαντικό για τους πολίτες να αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το θέμα, και προς αυτή την κατεύθυνση καλώ όλους τους πολιτκούς παράγοντες να είναι προσεκτικοί και να βοηθήσουν τους πολίτες να αποφασίσουν με δημοκρατικό τρόπο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιφυλάξεις Ζάεφ: Να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάνος Καμμένος: Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτή η συμφωνία στα Σκόπια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Ελευθερία»: H ηχηρή επιστροφή της Μέρκελ
- Πυροσβεστική: Προσοχή στις απόπειρες οικονομικής εξαπάτησης επιχειρήσεων – Πώς θα τις αποφύγετε
- FinTech: Σε φάση έντονης ανάπτυξης στην Ελλάδα – Οι κύριοι παράγοντες
- Κωνσταντίνος Φουντάς: Το νέο «αφεντικό» του Cern μιλά για το σωματίδιο του Θεού, τον πυρηνικό πόλεμο, τα πανεπιστήμια