• Business

     Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, αλλά χρειάζονται χρηματοδότηση


    Σε «βαθύ ψύχος» θα μείνει και πάλι φέτος η τραπεζική χρηματοδότηση αφού η καθυστέρηση στην αξιολόγηση έχει μπλοκάρει τον αρχικό σχεδιασμό για τουλάχιστον σταθεροποίηση ή και μικρή ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης το 2016.

    Τα λίγα δάνεια που θα δοθούν φέτος, θα υπολείπονται των αποπληρωμών, έτσι ώστε να συνεχιστεί η απομόχλευση που έχει προσγειώσει τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα στα  204 δισ. ευρώ από 257 δισ. ευρώ το 2010.

    Οι τράπεζες θα αναζητούν με το κυάλι τις βιώσιμες επιχειρήσεις είτε για να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση είτε σε νέο δανεισμό, πάντοτε λελογισμένα και αποφεύγοντας τα μεγάλα ανοίγματα.

    Είναι ενδεικτική η αναφορά του Μιχάλη Σάλλα στις βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε 6 στις 10 επιχειρήσεις πελάτες των τραπεζών, και έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν και να σταθούν στα πόδια τους.

    Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι τράπεζες θα επιδιώξουν να προκαλέσουν deals και να προσελκύσουν επενδύσεις προκειμένου να έρθει το αναγκαίο φρέσκο χρήμα που θα επανεκκινήσει τις μηχανές.

    Το αρχικό budget των τραπεζών προέβλεπε για το 2016 κατ΄ελάχιστον σταθεροποίηση των υπολοίπων δανείων ή ενδεχομένως και μια αύξηση ως και κατά 3%.

    Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η διατήρηση της αβεβαιότητας στην οικονομία στο πρώτο τρίμηνο έχει αναιρέσει το σχεδιασμό και συντηρεί τον φαύλο κύκλο αφού χωρίς πιστωτική επέκταση δεν είναι δυνατή η επαναφορά της οικονομίας σε θετική τροχιά.

    Ο συνδυασμός μιας σειράς παραγόντων, όπως η θετική πιστωτική επέκταση, η χαλάρωση των capital controls, η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και τα οφέλη από τη συμμετοχή στο QE, θα δημιουργούσαν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάκαμψη.

    Η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών θα επιτρέψει και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις τράπεζες από το νομοθετικό πλαίσιο, θα δώσει τη δυνατότητα υλοποιηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα οι αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων αλλά και η αντιμετώπιση των  στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή των δανειοληπτών που ενώ είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι το νομοθετικό σύστημα.

    Όπως τονίζουν στο mononews τραπεζικά στελέχη, όσο όμως συνεχίζονται οι καθυστερήσεις, η οικονομία παραμείνει στη δίνη της αβεβαιότητας, το καθεστώς των κεφαλαιακών περιορισμών διατηρείται και το 2016 θα αποτελέσει  ένα ακόμη έτος πιστωτικής συρρίκνωσης.

    Το 2015 έκλεισε με μείωση κατά 3,6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014 ενώ την προηγούμενη πτωτική πενταετία, για παράδειγμα, το 2012 ο ρυθμός έφθασε να υποχωρεί ως και κατά 8,4%. Σε σχέση με το 2010 το υπόλοιπο δανείων των τραπεζών έχει μειωθεί κατά περίπου 53 δισ. ευρώ ή 21%, τη στιγμή που το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25%, και οι καταθέσεις κατά 47%.



    ΣΧΟΛΙΑ