ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Την θέση πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δώσουν στην Ελλάδα ένα εμπροστοβαρές πακέτο ελάφρυνσης του χρέους εξέφρασε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία μετά το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος», που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην Ιταλία, ο κ. Κοστέλο είπε ότι σαφώς υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος και οι εξελίξεις δεν βοηθούν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την ίδια την αγορά.
Τόνισε δε πως όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα θα τελεί σε εύθραυστη κατάσταση και πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να ελαφρυνθεί σημαντικά. «Σαφώς υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος από την Ιταλία στα spread και οι εξελίξεις δεν βοηθούν όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως υποστήριξε η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να αντιστρέψει μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος και σημείωσε πως οι βαθιές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα απαιτήσουν 5 με 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν.«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των πολιτικών», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αξιωματούχος της Κομισιόν συνέστησε παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή στη μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική. Οπως είπε χαρακτηριστικά, είτε τα αγαπάμε είτε όχι, τα προγράμματα προσαρμογής έχουν μια δομή. Υπάρχει το μνημόνιο, υπάρχουν οι τακτικές αξιολογήσεις. Με λίγα λόγια, τα προγράμματα παρέχουν οργάνωση της οικονομικής πολιτικής.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα λειτουργήσει η οικονομική πολιτική στη συνέχεια, ώστε να είναι συντονισμένη ενώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ρυθμό ανάπτυξης.
Σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα, εξήγησε ο κ. Κοστέλο, υπήρξε επιτάχυνση της ανάπτυξης η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός της εξόδου από το πρόγραμμα. “Προσοχή να μην υπάρξει παρερμηνεία της αναπτυξιακής δυναμικής. Δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα”.
Τέλος, εκτίμησε ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία τόσο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, όσο και για το πακέτο μέτρων του χρέους και της μεταμνημονιακής εποπτείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ή τώρα ή ποτέ: Τελεσίγραφο ΔΝΤ μέχρι τη Δευτέρα για το χρέος
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Διαβουλεύσεις κορυφής» στις Βρυξέλλες για το «ρόλο» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Suddeutsche Zeitung: Διπλό «όχι» του Όλαφ Σολτς στο ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα