• Business

    To σχέδιο των 250 εκ. της Minoan για τo Κάβο Σίδερο. Το 2019 υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες


    Την άνοιξη του 2019 θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους ενοίκους του το πολυτελές τουριστικό θέρετρο που θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Σητείας της Κρήτης, στην ακατοίκητη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο από την εταιρία Loyalward Ltd του ομίλου Minoan Group Plc. Στις 7 Μαρτίου 2016, 25 χρόνια μετά την υποβολή της πρώτης αίτησης για την απόκτηση της έκτασης του Κάβο Σίδερο από το κοινωφελές ίδρυμα της Μονής Τοπλού, εγκρίθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    illustrate emailΩστόσο, οι συναλλαγές της Βρετανικής εταιρίας με το ελληνικό δημόσιο δεν ολοκληρώνονται εδώ: Σε επόμενο βήμα η Loyalward του ομίλου Minoan Group πρέπει να υποβάλει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ), να λάβει τη σχετική έγκριση κατά την άνοιξη του 2017 και κατόπιν να υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Πάνο Σκουρλέτη.

    Κατά την αναμονή των σχετικών εγκρίσεων, δίνεται η δυνατότητα στην εταιρία να προβεί σε διάφορες ενέργειες εντός της σχετικής έκτασης όπως είναι π.χ. η ρημοτόμηση της, χωρίς ωστόσο να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην ανέγερση οποιουδήποτε κτηριακού εξοπλισμού καθώς δεν θα έχει λάβει τη σχετική άδεια δόμησης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Minoan Group περιόρισε, μετά από διαπραγματεύσεις με περίπου 10 Κυβερνήσεις, σε 2.000 κλίνες από 6.000 που είχε αρχικά προτείνει καθώς έγιναν αυστηρότερες στην Ελλάδα οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις για μεγάλης κλίμακας τουριστικά σχέδια.

    Christopher Egleton

    Ο πρόεδρος της Minoan Group κ.Christopher Egelton

    Αφού ολοκληρωθούν αισίως, οι προαναφερόμενες διαδικασίες, τότε την άνοιξη του 2019 θα είναι έτοιμη η πρότυπη τουριστική μονάδα να υποδεχθεί τους πρώτους τουρίστες στην περιοχή της Σητείας στην Κρήτη. O πρόεδρος της Minoan Group κ.Christopher Egelton, σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε επιβεβαιώσει ότι η Minoan βρίσκεται σε συζητήσεις με έναν αριθμό “μεγάλων διεθνών εταιριών διαχείρισης ξενοδοχείων” προκειμένου να διαχειριστεί τις ξενοδοχειακές μονάδες.

    Παράλληλα, στο ενδιάμεσο διάστημα, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2019, η εταιρία, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και διαθέτει μια θυγατρική εταιρία ταξιδίων και αναψυχής που αποτελείται από έναν αριθμό τουριστικών πρακτορείων με δραστηριοπιοίηση στη Σκωτία, πρόκειται να επεκταθεί στην αγορά ξενοδοχειακών μονάδων σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, όπως είναι η Κώς, η Ρόδος και τα Ιόνια νησιά.

    minoan_group_0

    Σύμφωνα με την Minoan Group με το σχέδιο “Ιτανός Γαία” δημιουργείται ένας πραγματικά πρότυπος υψηλής ποιότητας τουριστικός προορισμός δυναμικότητας 1.936 κλινών σε μια έκταση περίπου 22.120 στρεμμάτων στο Β.Α. Κρήτης.

    Πέρα από τις κλασικές εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης των επισκεπτών, το σχέδιο της εταιρείας περιλαμβάνει και ειδικές τουριστικές υποδομές για την προσέλκυση τουρισμού υψηλής ποιότητας και ετήσιας διάρκειας όπως γκολφ και spa, καθώς επίσης πλήθος υποδομών, “ανοικτών στην τοπική κοινωνία και δράσεις για την ανάδειξη του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος”.

    Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται ανοικτές ξενοδοχειακές υποδομές, υπαίθριο θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και βιολογικές καλλιέργειες, εργαστήρια παραγωγής τοπικών προϊόντων και χειροτεχνίας, βοτανικός κήπος, περίπτερα ενημέρωσης, δίκτυο μονοπατιών και πολιτιστικών διαδρομών.

    illustrate emailΟι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις θα υλοποιηθούν σε ειδικά οριοθετημένη περιοχή περίπου 9.000 στρεμμάτων, το 75% της οποίας θα παραμείνει αδόμητο, η οποία πλαισιώνεται από ειδική ζώνη προστασίας 13.000 στρεμμάτων.

    Πρόκειται για μια μοναδικής ηπιότητας επένδυση, αφού αναλογεί 1 κλίνη ανά 11 στρέμματα, μέγιστης συνολικής δόμησης 108.000 τ.μ. που θα υλοποιηθεί συνεκτικά και σε θύλακες, με τρόπο απόλυτα προσαρμοσμένο στο ανάγλυφο της περιοχής. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων θα υποστηρίζεται από σύγχρονες τεχνικές ορθής διαχείρισης φυσικών πόρων και βέλτιστης αειφορικής επίδοσης.

    cavosidero

    Το σχέδιο “ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ” εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις στην κατηγορία των επενδύσεων άνω των 100 εκατ. ευρώ λόγω της “καταφανούς στρατηγικότητάς του”. Αναμένονται πολλαπλασιαστικά ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα σημαντικής εντάσεως στη συνολική εθνική οικονομία, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας σε περιφερειακό επίπεδο, αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία 1.200 άμεσων ισοδύναμων θέσεων εργασίας και 2.000 έμμεσων θέσεων εργασίας σε συναφείς κλάδους. Σχεδιάστηκε σε απόλυτη συμβατότητα με τις χωροταξικές κατευθύνσεις για την περιοχή, με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται και, κυρίως, σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία, η οποία το υποστηρίζει ενεργά.

    CavoTagoo_0

    Η πραγματοποίηση της επένδυσης αυτής θα δώσει σάρκα και οστά στο από το 1993 όραμα της εταιρείας, της Μονής Τοπλού και του Ιδρύματος “Παναγία η Ακρωτηριανή” και αναμένεται εύλογα ότι θα επανατοποθετήσει την περιοχή της Σητείας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη μέσω μιας ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, εναλλακτικής μορφής τουρισμού με προφανείς ωφέλειες.



    ΣΧΟΛΙΑ