Η ενίσχυση του δολαρίου και η μαζική φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές μπορεί να πυροδοτήσουν μια νέα «σοβαρή» χρηματοοικονομική κρίση, υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορζ Σόρος, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι απειλείται ακόμη και η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο τερματισμός της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν και η «καταστροφή» της διατλαντικής συμμαχίας ΕΕ-ΗΠΑ θα έχουν αναπόφευκτα «αρνητική επίπτωση στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ θα προκαλέσουν και άλλες αναταραχές», συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, υποστήριξε ο Τζορτζ Σόρος σε ομιλία του στο Παρίσι την Τρίτη. «Μπορεί να οδεύουμε προς μία ακόμη σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση», υπογράμμισε.

Η προειδοποίηση του δισεκατομμυριούχου διαχειριστή κεφαλαίων έρχεται την ώρα που οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία και η Αργεντινή, δίνουν μάχη για να συγκρατήσουν τις επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.

Όμως, ο Σόρος, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης της γενέτειράς του, της Ουγγαρίας, επιφύλασσε τις πιο ζοφερές προβλέψεις του για την ίδια την ΕΕ.

«Ό,τι θα μπορούσε να πάει λάθος, έχει πάει λάθος», είπε, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην προσφυγική κρίση και στις πολιτικές λιτότητας που είναι υπεύθυνες για την άνοδο του λαϊκισμού και, μάλιστα, σε επίπεδο εξουσίας, καθώς και στην «εδαφική διάσπαση» που φέρνει για παράδειγμα η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Δεν είναι πια σχήμα λόγου να λέει κανείς ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει υπαρξιακό κίνδυνο. Είναι η σκληρή πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η θεραπεία που προτείνει ο ίδιος για τα δεινά της Ευρώπης είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική, ύψους περί τα 30 δισ. ευρώ ετησίως, το οποίο θα περιόριζε τις μεταναστευτικές ροές προς την Γηραιά Ήπειρο. Πρότεινε επίσης έναν ριζικό μετασχηματισμό της ΕΕ, ο οποίος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της ρήτρας που υποχρεώνει τα κράτη μέλη της να υιοθετούν το κοινό νόμισμα.

Όπως τόνισε, «το ευρώ έχει πολλά ανεπίλυτα προβλήματα, τα οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ισραηλινός» ο Αμπράμοβιτς – Πώς έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» με τις βρετανικές Αρχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα