Μετά τη Folli Follie φυσάνε και το γιαούρτι
Ζήτημα ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων της ΔΕΗ προέκυψε τις τελευταίες ημέρες. Ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει με τη Folli Follie έχει κινητοποιήσει τους πάντες, εποπτικές αρχές, ομολογιούχους, τράπεζες, μετόχους, που επιχειρούν να προλάβουν κακοτοπιές.
Ως μια τέτοια χαρακτηρίζεται η ΔΕΗ, οι οικονομικές καταστάσεις της οποίας ελέγχονται από τη ΣΟΛ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης ζητήθηκε να αναλάβει ρόλο ελεγκτή στην ΔΕΗ και μια από τις Big4 ελεγκτικές εταιρείες.
Ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών μονάδων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΗ που προσβλέπει στην είσπραξη υψηλού τιμήματος, προκειμένου να γίνει restart και να αποφευχθεί η κατάρρευσή της, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.
Τι συμβαίνει τελικά με την Άνεμος
Όσοι διάβασαν προσεκτικά την ανακοίνωση της Ελλάκτωρ με την οποία τοποθετείται επί της πώλησης – σίριαλ της συμμετοχής της (64%) στην ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, εντόπισαν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη «διαρροή» της Παρασκευής. Τι λέει η εταιρεία;
Πως «διερευνά τη δυνατότητα βέλτιστης αξιοποίησης του περιουσιακού της στοιχείου και εφόσον συντρέχει γεγονός, θα προβεί η ίδια υπεύθυνα και αρμοδίως στην γνωστοποίησή του». Μήπως λοιπόν δεν έχουν ακόμη αρθεί οι επιφυλάξεις εκ μέρους των μετόχων που θεωρούν την Άνεμος σημαντικό περιουσιακό στοιχεία του Ομίλου, για την αναγκαιότητα της πώλησης της;
Αλλά και σε περίπτωση που γίνει διαγωνισμός, το ICON που επί έξι περίπου μήνες συζητούσε την απόκτηση της Άνεμος, θα έχει πλέον ανταγωνισμό, ο οποίος είναι ικανός να ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη.
Γιατι δεν πατάνε το enter;
Πώς κάποιος ενημερώνεται για το ταμείο της εταιρίας του; Μα μπαίνοντας με τους κωδικούς του στην τράπεζα μέσω WEB Banking. Και πώς τυπώνει την κίνηση των λογαριασμών του; Πατώντας το enter. Όλη αυτή την διαδικασία διαρκεί καποια λεπτα η εστω κάποιες ώρες ειδικά εάν έχεις μια εταιρία εισηγμένη με μεγάλο τζίρο. Και πολλούς λογαριασμούς σε πολλές τράπεζες. Ε για να γίνει η όλη αυτή διαδικασία από την Folli δεν τους “έφτασαν” ούτε 10 ημέρες.
Γιατί ακόμα να παραδώσουν στην Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς τα περίφημα εξτρέ των τραπεζικών λογαριασμών. Η προθεσμία που δόθηκε στην εταιρία απο την Επιτροπή εχει λήξει απο την προηγούμενη Τετάρτη.
Δηλαδή ο κ. Χ. Γκότσης ακόμα δεν έχει ιδέα πόσα λεφτά έχει στο ταμείο η εταιρία. Και δεν φαίνεται να κουνιέται φύλλο. Το ερώτημα είναι τι φοβάται ο κ. Γκοτσης; Γιατί δεν αντιδράει;
Ο Wise man έγραψε χθες ότι η αγορά λέει ότι η εταιρία έχει αναθέσει για να χειριστεί τις λεπτές νομικές υποθέσεις της στην κ. Ελένη Τζούλη -Καμμένου. Όμως από την εταιρία μας είπαν ότι ισχύει κάτι τέτοιο… Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τα λεγόμενα τους αλλά σε κάθε περίπτωση μια συνεργασία δικηγόρου με εταιρία δεν έχει απαραίτητα συμβάσεις και άλλου είδους τέτοια χαρτιά.
To CVC και ο Δημητρης Σπυρίδης αλλάζουν το παιχνίδι
Η πρόταση του CVC (Δημήτρης Σπυρίδης-Βασίλης Θεοχαράκης και CVC Group) για το Υγεία δημιουργεί δύο δεδομένα: ανεβάζει τον πήχη του τιμήματος στα 198 εκατ.ευρώ και την αξία του ομίλου πάνω από τα 400 εκατ.ευρώ μαζί με δάνεια και άλλες υποχρεώσεις και θέτει ως χρονικό όριο το τέλος Ιουνίου για την ολοκλήρωση του deal.
Δίχως άλλο η κίνηση αυτή κατατάσσει πλέον τον κ. Σπυρίδη στην αφρόκρεμα του επιχειρείν στην Ελλάδα.
Η πρόταση αξιολογείται ήδη θετικά από την πλευρά του πωλητή, οπότε πάμε στον άλλο πόλο της υπόθεσης: μπορεί να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά του Ιατρικού Αθηνών με αυτά τα δεδομένα;
Στην αγορά δεν βλέπουν κάτι τέτοιο προς το παρόν. Χθες δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο στον Τύπο από την πλευρά της οικογένειας Αποστολόπουλου.
Την Πέμπτη, μαθαίνει ο Wiseman, θα γίνουν κάποιες συναντήσεις. Αφορμή, όμως, είναι μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία του Βασίλη Αποστολόπουλου στον κλάδο της Υγείας.
Οι δύο Κίνες
Ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής στο έτερο σχήμα που διεκδικεί τον ασφαλιστικό όμιλο, τη Shanghai Gongbao.
Στο σχήμα αυτό που έχει ανακοινωθεί ότι συμμετέχει και η Rongfeng Holding Group διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με το Πεκίνο, σε αντίθεση με τη Fosun η οποία έχει κατά καιρούς έχει νιώσει την πίεση την κεντρική εξουσίας της χώρας, με αποκορύφωνα την προ καιρού σύλληψη του επικεφαλής της, Guo Guangchang.
Ουσιαστικά στη μάχη της διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής ανταγωνίζονται τα δύο πρόσωπα της χώρας. Το θέμα είναι με όσους επιμένουν να βλέπουν ευρύτερα προβλήματα στην διείσδυση των Κινεζικών ομίλων στην Ευρώπη.
Δεύτερη παράταση για την Αττική Οδό
Και νέα, “σιωπηρή”, παράταση δίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 9,88% της “Αττικής Οδού”, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η PwC.
Ο παγωμένος Ρώσος της Τράπεζας Κύπρου
Ο Βίκτορ Βέξελμπεργκ (Victor Vekselberg) είναι ένας από τους επτά Ρώσους μεγιστάνες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από την κυβέρνηση Trumnp, ως αντίποινα για την εμπλοκή της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν φυσικά και τον επενδυτικό όμιλο του Βέξελμπεργκ, τη Renova Group, με έδρα στην Ελβετία.
Το θέμα είναι πως ο Βέξελμπεργκ είναι ένας από τους μεγαλόμετόχους της Τράπεζας Κύπρου, η οποία, όπως γίνεται γνωστό από την Κύπρο, παρά το ότι δεν έχει προκύψει οτιδήποτε σε βάρος από τις αμερικανικές αρχές, προχώρησε στο πάγωμα όλων των λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων του μετόχου της!
Ο Βέξελμπεργκ μέσω της Lamesa Investments κατέχει το 9,27% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου.
Σύμφωνα με τη Washington Post, ο επιχειρηματίας που ανήκει στον στενό κύκλο του Ρώσου Προέδρου, βρίσκεται υπό ενδελεχή έλεγχο.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου όλο αυτό το διάστημα βρέθηκε σε πτωτική τροχιά. Στις 11 Απριλίου 2018 η τιμή της μετοχής ήταν €2,025 και έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 1,14 ευρώ, για να ανακάμψει ελαφρώς στο 1,65 ευρώ.
Οι ευθύνες της διοίκησης Σταυράκη – Ζαρολιάγκη στα ΕΛΤΑ
Στην αγορά αναρωτιούνται εάν υπάρχουν ευθύνες στη διοίκηση των ΕΛΤΑ για την υπόθεση της παρακράτησης των χρημάτων από την καταβολή των λογαριασμών της ΔΕΗ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας των Ελληνικών Ταχυδρομείων;
Η πρόεδρος κα Σταυράκη και ο χρηματιστής και πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, Γιάννης Ζαρολιάγκης (σημειωτέον πως προτάθηκε από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ), οφείλουν να εξηγήσουν κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες της διοίκησης και εάν όχι, τι συνέβη με το σκάνδαλο που ξέσπασε.
Ιδιαίτερα εάν αποδειχθεί πως παρακρατούνταν και άλλα ποσά, όπως λόγου χάρη της πληρωμής των προστίμων της Τροχαίας ή των Δήμων για παραβάσεις του ΚΟΚ.
Αλήθεια, το Υπερταμείο, και η σιδηρά κυρία που το διοικεί η κ. Αικατερινάρη έχει κάποια άποψη επ΄αυτού;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ