ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Ο πρωθυπουργός «άρπαξε από τα μαλλιά» την ευκαιρία που του προσέφερε η επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για να βγει από τη πολύ δύσκολη θέση που τον έφερε η αποκάλυψη της πρότασης του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν» για τη λύση του ονοματολογικού για τα Σκόπια. Μια «λύση» που – όπως είχε αφήσει να φανεί ο φιλοκυβερνητικός Τύπος – στην κυβέρνηση θεωρούσαν (λανθασμένα) πως θα είχε την αποδοχή μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, έστρεψε το ενδιαφέρον από την κριτική για τη μείωση των συντάξεων που θα ισχύουν από τον Ιανουάριο, βάζοντας τέλος στις συζητήσεις για ενδεχόμενη παράταση του ψηφισμένου μέτρου, που υπόσχονταν μέχρι πρόσφατα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πρώτη στιγμή ο κ. Τσίπρας, με μήνυμά του στο Twitter, έσπευσε να χαρακτηρίσει «ακροδεξιούς» τους επιτιθέμενους, διαχωρίζοντάς τους από τους… «αγανακτισμένους». Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «πολιτικές δυνάμεις» που επιτρέπουν σε ακροδεξιά στοιχεία να κρύβονται πίσω από το αίσθημα πατριωτισμού. Στην προσπάθειά του να χρεώσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την ευθύνη ήρθαν να τον βοηθήσουν οι δηλώσεις του Παναγιώτη Ψωμιάδη αλλά και τα όσα γράφηκαν στη σελίδα του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο με σημαντική επιρροή στον αυτοδιοικητικό πολιτικό χάρτη.
Έτσι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (στο οποίο κανονικά θα έπρεπε να κυριαρχεί η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές και οι εξελίξεις στο Σκοπιανό), βρέθηκε να αποτελεί κύριο θέμα η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, με τον πρωθυπουργό να θυμάται την δολοφονία Λαμπράκη από παρακρατικούς στις 27 Μαΐου του 1963. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για την «ηθική αυτουργία» της επίθεσης, κάνοντας μάλιστα λόγο για νέους Γκοτζαμάνηδες, φέρνοντας την έντονη αντίδραση του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία υπενθύμισαν την στάση του πρωθυπουργό την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, απέναντι στις τότε επιθέσεις κατά πολιτικών, παίζοντας όμως με αυτό τον τρόπο «το παιχνίδι» του Μαξίμου.
Το πιο σημαντικό, πάντως, είναι πως για μια ακόμα φορά η επίθεση έγινε αφορμή να αμαυρώσει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις εναντίον της γύρω από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το κρίσιμο θέμα του Σκοπιανού ζητήματος. Υπενθυμίζεται πως κατά την περίοδο της μεγαλειώδης διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση είχε καταφέρει, εκμεταλλευόμενη τον βανδαλισμό του μνημείου του Ολοκαυτώματος από «αγνώστους» και τον εμπρησμό σε ένα αναρχικό στέκι της πόλης, να δυσφημίσει το συλλαλητήριο κατηγορώντας πως σε αυτό κυριάρχησαν «στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής».
Η εκμετάλλευση άλλωστε τέτοιων επεισοδίων, τα οποία η κυβέρνηση σπεύδει να χρεώσει ηθικά στην υποτιθέμενη «ακροδεξιά πτέρυγα» της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας μόνιμος μηχανισμός άμυνας του Μαξίμου το τελευταίο διάστημα.
Από την άλλη, μια ανάλογη «εκμετάλλευση» των περιστατικών βίας επιχειρείται και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό ήταν το πρόσφατο παράδειγμα των επεισοδίων στη Μυτιλήνη στην πλατεία Σαπφούς, όπου η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε πως η έλλειψη αποφασιστικότητας και πλαισίου της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό δίνει τον χώρο σε ακραία στοιχεία να επιβάλλονται, δρώντας με αυτό τον τρόπο. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση έσπευσε (σε μια περίοδο που υπήρχε έντονη αμφισβήτηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά) να ρίξει τις ευθύνες στην Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας τοπικά της στελέχη για εμπλοκή με ακραία στοιχεία της περιοχής.
Πάντως, το περιστατικό της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη για το οποίο σχεδόν σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος έσπευσε να καταδικάσει τη βία (με ή χωρίς αστερίσκους), παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα τροπή, καθώς η κριτική τους δεν φαίνεται πως συμβαδίζει με ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου (κυρίως μέσω των Social media), το οποίο βρίσκει δικαιολογημένη (ως ένα σημείο, τουλάχιστον) την κίνηση, λόγω των αμφιλεγόμενων δηλώσεων που έχει προβεί κατά το παρελθόν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Θεωρητικά η παρατήρηση αυτή θα έπρεπε να απασχολεί το Μαξίμου, καθώς μεγάλο μέρος της κριτικής που εκφράζεται στρέφεται και κατά των πολιτικών που ασκεί η κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο, το γεγονός είναι πως έστω και πρόσκαιρα, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να πάρει μια «μικρή ανάσα» από την πίεση που δέχεται για τους χειρισμούς του σε πολύ πιο κρίσιμα θέματα για το μέλλον του τόπου, σε σχέση με το προχθεσινό επεισόδιο…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μπουτάρης σε Τσίπρα: Η επίθεση εναντίον μου ήταν στημένη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπέρ του «Μακεδονία του Ίλιντεν» οι Δουζίνας και Μηταφίδης του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι εξαιρετική πρόταση»
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έφοδος στο ΣτΕ: Μέλη του Ρουβίκωνα προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα