ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων διοργανώνονται πολλές ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν εποικοδομητικό χαρακτήρα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο ημερίδες, οι οποίες πραγματοποιούνται αυτή τη βδομάδα με ελεύθερη είσοδο στον χώρο της Τεχνόπολης (Πειραιώς 100, Γκάζι).
1. Ημερίδα «50 χρόνια από το Μάη του ’68»
Ας είμαστε ρεαλιστές! Ας επιδιώκουμε το αδύνατο!
Με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την «έκρηξη» του Γαλλικού Μάη, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων διοργανώνει, την Τρίτη 22 Μαΐου στις 19.00, ημερίδα με τίτλο «50 χρόνια από το Μάη του ‘68».
Η «έκρηξη» του Μάη στο Παρίσι κατατάσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη ανάμεσα στις μεγαλύτερες ιστορικές στιγμές του 20ού αιώνα: ένα ζωντανό κίνημα, σύμβολο του ριζοσπαστισμού, συνώνυμο της αμφισβήτησης της πολιτικής εξουσίας από μαθητές και φοιτητές που οδήγησε σε γενική απεργία, διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξη εκλογών.
Ωστόσο, η δεκαετία του ’60 ήταν σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου μια δεκαετία πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής.
Η Ελλάδα της δεκαετίας του ’60 χαρακτηρίζεται από έντονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα αλλά και μία σημαντική πολιτιστική άνθηση, που κατέληξαν όμως στη χούντα των συνταγματαρχών.
Στις ΗΠΑ, ο πόλεμος του Βιετνάμ τροφοδοτεί το αντιπολεμικό κίνημα, ενώ, ταυτόχρονα, ανθίζουν πολυποίκιλα κινήματα αμφισβήτησης (αντιρατσιστικό, φεμινιστικό, περιβαλλοντικό κ.ά.), τα οποία επηρεάζουν όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής και διαρκούν περίπου 10 χρόνια.
Τρείς άνθρωποι που έζησαν την πολυτάραχη και ανήσυχη δεκαετία του ΄60 «από μέσα» σε τρία διαφορετικά σημεία του κόσμου, το Παρίσι, την Αθήνα και την Καλιφόρνια, ο Μάκης Καβουριάρης, ο Λάμπης Ντόλκας και ο Σπύρος Καβουνίδης αντίστοιχα, έρχονται στην Τεχνόπολη να μας παρουσιάσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους, να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νόνη Καραγιάννη, διευθύντρια του ρ/σ «Αθήνα 9,84».
Ομιλίες:
– Μάκης Καβουριάρης, «Ο Μάης του ’68 στο Παρίσι»
Γεννήθηκε στην Ικαρία το 1938, τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο στην Αίγυπτο το 1956, σπούδασε στην Αθήνα και το Παρίσι και δίδαξε στο Τμήμα των Οικονομικών Επιστημών του 8ουΠανεπιστημίου του Παρισιού από το 1968 έως το 2003. Την περίοδο της δικτατορίας, διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Πανεπιστημιακών Δυτικής Ευρώπης.
– Λάμπης Ντόλκας, «Ελλάδα: από τη δειλή άνοιξη στο μαύρο σκοτάδι»
Μηχανολόγος ηλεκτρολόγος – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), σύμβουλος επιχειρήσεων. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ) από τον Μάιο του 1966 μέχρι και την 20η Απριλίου του 1967 και μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη συνέχεια.
– Σπύρος Καβουνίδης, «ΗΠΑ: 10 χρόνια Μάης»
Πολιτικός Μηχανικός – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), MSc, PhD– StanfordUniversity. Διετέλεσε πρόεδρος των ξένων φοιτητών του Stanford, συμμετείχε ενεργά στο νεολαιίστικο και αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ και στον αντιχουντικό αγώνα στην Ελλάδα.
Πότε:
Τρίτη 22 Μαΐου 2018
19.00
Πού:
Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο (Δ2)
Είσοδος ελεύθερη
2. Όλα όσα θέλεις να μάθεις για να γίνεις «Εθελοντής στην Ευρώπη»
Tο ΚΜΟΠ διοργανώνει ημερίδα για τον Εθελοντισμό στην Ευρώπη και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους νέους μέσω της εθελοντικής εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η Έυη Κουτσοσπύρου, από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το Erasmus+ / Τομέας Νεολαία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, θα μιλήσει για τις δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα μέσω των δραστηριοτήτων Εθελοντισμού σε όλη την Ευρώπη. Την σκυτάλη θα πάρει ο ιδρυτής και Managing Director της Ethelon, ο οποίος θα αναφερθεί σε «Ό,τι θέλεις για τον Εθελοντισμό, ΕΔΩ!». Ο Γιάννης Παπαβασιλείου, Υπεύθυνος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών έργων του ΚΜΟΠ, θα μιλήσει για την πλατφόρμα εκπαίδευσης TrainVol, στόχος της οποίας είναι να προσφέρει στους υποψήφιους εθελοντές τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εργαστούν εθελοντικά στην Ευρώπη.
Το πρώτο πάνελ αποτελείται από οργανισμούς με ξεχωριστά εθελοντικά προγράμματα στην Ελλάδα: η Μαρινέλα Γιαννοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Εθελοντών από την PRAKSIS, ο Σπύρος Μποβιάσης, Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού και Εθελοντισμού και η Αλεξάνδρα Παναγιωτακοπούλου, Treasurer από την Colour Youth είναι οι πλέον κατάλληλοι άνθρωποι να σε κατατοπίσουν για τις αξίες που διέπουν τους εθελοντές τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Μαζί τους η Αγγελική Ευσταθίου, Υπεύθυνη Εθελοντών από την ομάδα της ΜΚΟ «Μπορούμε» με μια σειρά από δράσεις στη «Γειτονιά», τη «Λαϊκή» ή το «Χωράφι» ενώ το πάνελ συμπληρώνει η Ιωάννα Μάρκου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Live Without Bullying, η οποία θα μιλήσει για το Πρόγραμμα Εθελοντών του προγράμματος.
To δεύτερο πάνελ αφορά τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και περιλαμβάνει τη Βίκυ Μουτσάκη, Head of Civic Engagement και τη Ντόρα Μπακατσέλου, Volunteer Project Management Officer της ActionAid οι οποίες θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα EUAidVolunteers του οργανισμού. Μαζί τους η Νεφέλη Παπαγιαννάκου από το Hellenic Youth Participation, με μεγάλη εμπειρία στην ανταλλαγή εθελοντών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ο Βασίλης Στούλος από τον οργανισμό YouInEurope, ο οποίος παρέχει ευκαιρίες για εθελοντική εργασία στην Ευρώπη με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, για τις δυνατότητες που προσφέρει το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας – ΚΜΟΠ για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά έργα θα μιλήσει o Κωνσταντίνος Τόδουλος, Υπεύθυνος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Έργων.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Αμαλία Ζέπου, Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων, ο Θωμάς Νιτσάκης, Προϊστάμενος του Τμήματος Εθελοντισμού και Δομών Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθώς και η Δρ. Αντωνία Τορρένς, Πρόεδρος του ΚΜΟΠ και Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος Live Without Bullying.
Μετά τη λήξη της ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί workshop «Εκπαίδευση πάνω στην πλατφόρμα TrainVol για την Ενδυνάμωση των Δεξιοτήτων των Εθελοντών στην Ευρώπη». Στο τέλος της εκπαίδευσης TrainVol, σε κάθε συμμετέχοντα θα σταλεί το Youth Pass Certificate.
Πότε:
Πέμπτη 24 Μαΐου 2018
09.30 – 14.00
Πού:
Αεριοφυλάκιο 2 (Δ4)
Οι θέσεις για το workshop είναι περιορισμένες – μπορείτε να βρείτε τη φόρμα εγγραφής εδώ.