ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το “σπίτι του μέλλοντος” στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι ένα σπίτι πλήρως αυτοματοποιημένο, στο οποίο με το πάτημα ενός κουμπιού γίνονται όλα μαγικά. Στις ημέρες μας, με τη σύζευξη προηγμένης τεχνολογίας και οικιακού εξοπλισμού αυτό πλέον είναι εφικτό.
Μια κατοικία στη βόρεια Ολλανδία ενσωματώνει ολοκληρωμένες λύσεις οικιακού αυτοματισμού, επιτυγχάνοντας ευελιξία στη χρήση του χώρου, εξοικονόμηση ενέργειας, απομακρυσμένο έλεγχο, απόλυτη εργονομία και ασφάλεια.
Το σπίτι βρίσκεται στις παρυφές ενός ολλανδικού χωριού, πολύ κοντά στη θάλασσα και περιβάλλεται από μια δασώδη περιοχή. Ο σχεδιασμός του σπιτιού διακρίνεται σε ζώνες, με τους πιο ιδιωτικούς χώρους εργασίας και ύπνου να βρίσκονται στο πίσω μέρος όπου το περίβλημα από το δάσος προσφέρει ένα πιο οικείο περιβάλλον και τους χώρους έντονης δραστηριότητας, το σαλόνι και την κουζίνα, να απολαμβάνουν τη μπροστινή πανοραμική θέα στο πόλντερ της περιοχής.
Η χωροθέτηση έγινε βάσει βιοκλιματικού σχεδιασμού με γνώμονα την εξασφάλιση του βέλτιστου προσανατολισμού προς το νότο για το σαλόνι, την κουζίνα και την τραπεζαρία και παράλληλα την αξιοποίηση του πρωινού ήλιου με τον ανατολικό προσανατολισμό για τα υπνοδωμάτια. Τα εκτεταμένα υαλοστάσια στην πρόσοψη και στην πίσω όψη αφήνουν απρόσκοπτη τη θέα, ενώ η πλευρική ξύλινη επένδυση καδράρει ακόμη καλύτερα τις οπτικές, προσφέροντας ιδιωτικότητα από τις γειτονικές κατοικίες.
Προσομοιάζοντας στο σχήμα ενός λουλουδιού σε κάτοψη, η ογκοπλασία της κατοικίας διαμορφώνεται με τρόπο τέτοιο, ώστε κάθε μια από τις τέσσερις πλευρές του αρχικού κύβου να καμπυλώνει δυναμικά προς το εσωτερικό της, προκειμένου να δημιουργηθούν τέσσερις διακριτές πτέρυγες, εν είδει πετάλων. Σύμφωνα με την αρχική ιδέα κάθε πέταλο / πτέρυγα εξυπηρετεί και μια λειτουργική ενότητα / ζώνη. Στον πυρήνα του σπιτιού η κεντρική σκάλα εξυπηρετεί την κατακόρυφη διασύνδεση των δύο επιπέδων, που διέπεται τρόπο τινα από μια φυγόκεντρο δύναμη, η οποία μοιάζει να σπρώχνει το χρήστη να ξεφύγει από την κυκλική του τροχιά προς τα έξω στα χωριστά επίπεδα και μεσοπατώματα.
Όσον αφορά στον ενεργητικό βιοκλιματικό σχεδιασμό της, η κατοικία περιλαμβάνει κεντρική αντλία θερμότητας αέρα / νερού και ενδοδαπέδιο σύστημα για θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Αυτό το σύστημα επιτυγχάνει οικολογική θέρμανση με μέγιστη ενεργειακή αποδοτικότητα και ελάχιστες εκπομπές CO2. Ο τεχνητός αερισμός της κατοικίας εξυπηρετεί στη διατήρηση ενός ευχάριστου και υγιούς μικροκλίματος, απαλλαγμένου από πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) και επιβλαβή σωματίδια, ενώ λειτουργεί με ανάκτηση της απορριπτόμενης θερμότητας. Σκοπός του συστήματος ανάκτησης θερμότητας είναι η εκμετάλλευση της θερμότητας που απορρίπτεται στο περιβάλλον.
Αυτή η ανάκτηση γίνεται μέσω κατάλληλου εναλλάκτη θερμότητας και η θερμότητα που απορρίπτεται χρησιμοποιείται στη παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Για τον ίδιο σκοπό έχουν τοποθετηθεί και ηλιακοί συλλέκτες στην οροφή της κατοικίας . Μ’ αυτές τις στρατηγικές μειώνεται η χρήση ορυκτών καυσίμων, καθώς και η εξάρτηση της κατοικία από το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο. Επιπροσθέτως η χρήση φιμέ υαλοπινάκων αποτρέπει την υπερθέρμανση το καλοκαίρι από τα ανεπιθύμητα θερμικά κέρδη, ενώ το χειμώνα δεν παρεμποδίζεται η είσοδος επαρκούς φυσικού φωτισμού στο εσωτερικό. Τέλος, το προστέγασμα, που δημιουργεί το ξύλινο κέλυφος των δύο πλευρικών παρειών στην μπροστινή όψη, συντελεί αποτελεσματικά στη σκίαση της βεράντας και στη μετρίαση των θερμικών κερδών στο εσωτερικό.
Ο χαρακτηρισμός όμως της κατοικίας ως “το σπίτι του μέλλοντος” έγκειται όχι μόνο στη βιοκλιματική προσέγγισή του αλλά και στο ολοκληρωμένο σύστημα οικιακού αυτοματισμού που επιτρέπει τον ολοκληρωμένο έλεγχο των ηλεκτρικών συστημάτων και συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών και των μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Ο γενικός έλεγχος του “έξυπνου σπιτιού” επιτυγχάνεται μέσω μιας κεντρικής οθόνης αφής στο σαλόνι, ενώ κάποιες επί μέρους λειτουργίες συσκευών και συστημάτων επιτελούνται σε επίπεδο τοπικού ελέγχου ανά δωμάτιο. Αυτός ο έλεγχος είναι δυνατόν να επιτελείται και εξ αποστάσεως μέσω σύνδεσης LAN. Έτσι, με τη διασύνδεση των διάφορων υποσυστημάτων, με το κατάλληλο λογισμικό και τη χρήση απομακρυσμένων εντολών το σπίτι διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη που ελέγχει, ρυθμίζει και βελτιστοποιεί την απόδοση όλων των μηχανημάτων του με στόχο την καλύτερη μεταξύ τους συνεργασία και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Όσον αφορά στα υλικά, οι τοίχοι και οι οροφές της κατοικίας επιστρώθηκαν με ένα χυτό αυτοεπιπεδούμενο υλικό, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα της ελεύθερης ροής ανάμεσα στους χώρους. Επιλέχθηκε ανοικτή απόχρωση, ώστε να αντανακλά τα θερμικά κέρδη και να μη δρα θερμοσυσσωρευτικά. Μόνο στα υπνοδωμάτια η απόχρωση γίνεται λίγο πιο σκούρα για να δηλώσει νοητά την αλλαγή χρήσης, ενώ για λειτουργικούς λόγους στο δωμάτιο της μουσικής επιλέχθηκε δρύινο δάπεδο, που έχει καλύτερη ακουστική συμπεριφορά. Η πρόσοψη και η οροφή είναι ντυμένες με ξυλοεπένδυση που δημιουργεί ένα ενδιαφέρον παιχνίδισμα “μέσα και έξω” με τα ξύλινα δοκαράκια της, παρέχοντας μια ποικιλία από φωτοσκιάσεις και σχηματίζοντας ένα κέλυφος με μικρά κατακόρυφα γραμμικά ανοίγματα, που λειτουργούν ως δευτερεύοντα πλευρικά παράθυρα και παρέχουν συμπληρωματικό φωτισμό στην κουζίνα και στο μπάνιο.
Τέλος, το πιο σημαντικό ίσως που προσφέρει αυτή η κατοικία και αξίζει να αναφερθεί, καθότι αποτελεί και την πεμπτουσία του βιοκλιματικού σχεδιασμού, πέραν των εξελιγμένων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, είναι η δυνατότητα της μεταβλητότητας και της ευελιξίας, της επιλογής στο χρήστη να ρυθμίζει και να μεταβάλλει τις παραμέτρους που ορίζουν τη θερμική άνεσή του ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες του.
Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: UNStudio
Ομάδα μελέτης: Ben van Berkel, Caroline Bos, Astrid Piber, Ger Gijzen, René Wysk, Luis Etchegorry, William de Boer, Elisabeth Brauner, Albert Gnodde, Cheng Gong, Eelco Grootjes, Daniela Hake, Patrik Noome, Kristin Sandner, Beatriz Zorzo Talavera
Στατική μελέτη: Pieters Bouwtechniek, Haarlem
Εσωτερική διακόσμηση: UNStudio, Tim-Alkmaar, Alkmaar
Μηχανολογική μελέτη: Ingenieursburo Linssen bv., Άμστερνταμ
Η/Μ μελέτη: Elektrokern Solutions, Alkmaar
Φυσική κτιρίου: Mobius Consult, Driebergen
Αρχιτεκτονική τοπίου: UNStudio
Εργοτάξιο/Κατασκευή: Studio Bouwhaven bv., Barendrecht
Συνεργάτες: Adviesbureau Both, Haarlem
Τοποθεσία: Βόρεια Ολλανδία
Εμβαδό μεικτό: 528 m²
Εμβαδό καθαρό: 406 m²
Εμβαδό οικοπέδου: 2.350 m²
Ολοκλήρωση κατασκευής: 2014
Παρουσίαση: UNStudio
Φωτογράφοι
Εσωτερικές λήψεις ©Inga Powilleit
Εξωτερικές λήψεις ©Fedde de Weert
Πηγή: ktirio.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κρήτη: Η πολυτελής και μαγευτική κατοικία που βρίσκεται «σε μυστική τοποθεσία» υπό το έδαφος!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο μαγευτικές ιδιωτικές κατοικίες με μοντέρνο σχεδιασμό στην όμορφη Κω (20 pics)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μια βιοκλιματική και «έξυπνη» κατοικία στο Ηράκλειο (8 pics)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;