ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με κύριο θέμα στην ατζέντα της τα «κόκκινα» δάνεια, η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας κ. Ντανιέλ Νουί, που βρίσκεται στην Αθήνα, είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, τους υποδιοικητές κ.κ. Θόδωρο Μητράκο και Γιάννη Μουρμούρα καθώς και με το κλιμάκιο εποπτείας της ΤτΕ.
Και το απόγευμα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς-, στους οποίους θα δώσει μεν τα εύσημα για την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης αντοχής, αλλά θα επαναλάβει παράλληλα τις γνωστές συστάσεις του SSM. Θα καλέσει δηλαδή τους τραπεζίτες να κινηθούν γρήγορα σε τέσσερα μέτωπα:
- Να προχωρήσουν γρήγορα στην ουσιαστική αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.
- Να προτείνουν μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις ρύθμισης στους δανειολήπτες.
- Να πουλήσουν χαρτοφυλάκια δανείων.
- Να επιταχύνουν στους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με τον SSM, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και θα πρέπει οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούεμνων ανοιγμάτων κατά 31 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019 (στα 64,6 δισ. ευρώ από 95,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017) να επιτευχθούν συνολικά, και εντός χρονοδιαγραμμάτων.
Μάλιστα θα επισημάνει πως καλό είναι οι τράπεζες να υπερβούν τους στόχους, αφού και μετά την ολοκλήρωση της στοχοθεσίας θα πρέπει να διαχειριστούν 64δις ευρώ προβληματικά χαρτοφυλάκια.
Οπως αναφέρουν πηγές της Φρανκφούρτης, η κ. Νουί θα ζητήσει από τους Ελληνες τραπεζίτες να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία», όπως είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός, να κινηθούν πιο γρήγορα στις πωλήσεις δανείων και με εξασφαλίσεις και να επιταχύνουν στο μέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με στόχο το φθινόπωρο να διενεργούνται περισσότεροι από 2.000 πλειστηριασμοί.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο που θα ξεκινήσει ο εποπτικός έλεγχος και αξιολόγηση (Supervisory Review and Evaluation Process SREP), οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν δώσει σαφές δείγμα γραφής, ότι χρησιμοποιούν τα θεσμοθετημένα «εργαλεία» και μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ταχύτερα από τους στόχους.
Από την πλευρά τους τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως «πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι αναδιαρθρώσεις, ειδικά των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων. Διαφορετικά ο SSM θα ζητήσει να εντατικοποιηθούν οι πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων και τότε το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Για τις μεν τράπεζες διότι θα «κάψουν» περισσότερα κεφάλαια, αφού οι τιμές για τις πωλήσεις είναι χαμηλές, αλλά και για τις επιχειρήσεις, αφού τα funds θα υιοθετήσουν λύσεις πιο επιθετικές και δύσκολες για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων». Ακόμα σημειώνουν πως αν προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, τότε οι τράπεζες θα έχουν «αέρα» να προχωρήσουν σε μεγαλύτερης κλίμακας διαγραφές στα χαρτοφυλάκια των προβληματικών στεγαστικών δανείων, όπως και των καταναλωτικών.
Στόχοι για προβληματικά δάνεια:
- Ρυθμίσεις για δάνεια ύψους 21,1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα: 8,6δισ ευρώ στεγαστικά, 2,6 δισ. καταναλωτικά και 9,9 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια.
- Πωλήσεις χαρτοφυλακίων ύψους 11,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,3 δισ. επιχειρηματικά δάνεια, 4,1δισ καταναλωτικά και 200εκατ ευρώ στεγαστικά.
- Διαγραφές οφειλών ύψους 10,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, 2,4δισ ευρώ καταναλωτικά δάνεια και 7,3 δισ. ευρώ επιχειρηματικά.
- Πλειστηριασμοί για προβληματικά δάνεια ύψους 10,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,5 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 2,9 δισ. στεγαστικά και 200 εκατ. ευρώ καταναλωτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μαζικό προσκλητήριο από τις τράπεζες προς 2.000 επιχειρήσεις με χρέη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;