ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προσκλητήριο σε 2.000 επιχειρήσεις, που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε δύο ή περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα, έχουν ξεκινήσει και αποστέλλουν οι τράπεζες, προτείνοντάς στους εν λόγω επιχειρηματίες να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να επανεκκινήσει τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών, που έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και αναμένεται να γίνει από σήμερα αντικείμενο εξαντλητικών συζητήσεων με τους θεσμούς που καταφθάνουν στην Αθήνα. Το προσκλητήριο – κάλεσμα να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει ξεκινήσει σταδιακά να αποστέλλεται σε 2.000 επιχειρήσεις με χρέη από 50.000 έως και 2 εκατ. ευρώ και οι οποίες έχουν επιλεγεί ειδικά για αυτό τον σκοπό και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η πορεία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών αποδεικνύεται οδύσσεια για εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζει ο νόμος, «βολοδέρνουν» στα διαφορετικά πεδία της πλατφόρμας, συλλέγοντας δικαιολογητικά και στοιχεία πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, που αποδεικνύεται επίσης χρονοβόρα και επίπονη. Από τις 30.000 επιχειρήσεις που έχουν μπει έστω διερευνητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι 5.500 έχουν πάρει εισιτήριο επιλεξιμότητας, δηλαδή πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, αλλά μόλις οι 810 έχουν συμπληρώσει την αίτηση, ενώ αυτές που έχουν καταλήξει σε ρύθμιση, δεν ξεπερνούν τις 30.
Οι τράπεζες, που δέχονται οι ίδιες ισχυρή κριτική για τις προθέσεις τους και την αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με την προώθηση βιώσιμων λύσεων για επιχειρήσεις που έχουν χρέη σε πολλαπλούς πιστωτές, επιχειρούν με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν να άρουν την έντονη δυσπιστία που υπάρχει και να πείσουν ότι στηρίζουν τη διαδικασία. Οι συγκεκριμένες 2.000 επιχειρήσεις που έχουν επιλεγεί έχουν περάσει ήδη το σκανάρισμα των κριτηρίων που προβλέπονται από τον νόμο και επιπλέον χρωστούν σε πάνω από μία τράπεζα, γεγονός επίσης που τις καθιστά επιλέξιμες για την ένταξή τους στην πλατφόρμα.
Το υπουργείο Οικονομίας από την πλευρά του έχει εξαγγείλει βελτιώσεις στον νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Ένα από τα βασικά προβλήματα στην όλη διαδικασία είναι η υποχρέωση συγκέντρωσης μιας σειράς εγγράφων και δικαιολογητικών –27 συνολικά– από την ενδιαφερόμενη επιχείρηση και η κατάθεσή τους με την υποβολή της αίτησης. Αποτέλεσμα αυτής της γραφειοκρατικής διαδικασίας είναι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων να ταλαιπωρείται έως ότου υποβάλει την αίτηση στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει τα αναγκαία δικαιολογητικά.
Το υπουργείο Οικονομίας προωθεί υπουργική απόφαση που προβλέπει τη μείωση των δικαιολογητικών που θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει, προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία. Όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, εννέα από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί πλέον να τα αντλεί αυτόματα και σε ψηφιοποιημένη μορφή από την ΑΑΔΕ, ενώ άλλα πέντε έγγραφα, μεταξύ των οποίων το αντίγραφο ποινικού μητρώου, το πιστοποιητικό μη πτώχευσης, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης κ.ά., θα μπορεί να τα προσκομίζει κατά την εξέλιξη της διαδικασίας και όχι υποχρεωτικά στην αρχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Κλειστές» οι τράπεζες για τον Χρήστο Καλογρίτσα: Στις 26 Μαΐου το σχέδιο ρύθμισης δανείων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαδοχικές συναντήσεις Νουί-τραπεζιτών – Οι συστάσεις και οι στόχοι
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα επιχειρηματική κίνηση για τον Σάκη Ρουβά – Η συνάντησή του με τραπεζίτες και επενδυτές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Φινλανδία: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία άνευ όρων
- Τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία: Το προφίλ του Σαουδάραβα γιατρού που έσπειρε τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023 σε Ελλάδα και Ιταλία
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών