Έως τα τέλη του μήνα θα είναι ανοιχτά για τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους τα data rooms για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η διαδικασία άνοιξε τη Δευτέρα σε συνέχεια της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας για άνοιγμα των οικονομικών στοιχείων για τους δύο εναπομείναντες επιλεχθέντες επενδυτές που προκρίθηκαν στην τελευταία φάση των δεσμευτικών προσφορών, δηλαδή τη Fosun και την Gongbao.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα μέσα του μήνα θα υπάρξουν δύο παρουσιάσεις προς τους δύο υποψήφιους επενδυτές, με βάση τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία του 2017, που είναι βελτιωμένα σε σχέση με αυτά του 2016, με βάση τα οποία υποβλήθηκαν οι αρχικές προσφορές το Μάιο του 2017.

Αν και το ποσό των 718 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει η Exin για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε θεωρηθεί από την αγορά εξαιρετικά υψηλό, η διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ προσδοκά να πετύχει τη βελτίωση του τιμήματος σε σχέση με τα 620 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει ο δεύτερος διεκδικητής, δηλαδή η Fosun.

Σημειώνεται ότι σε ενοποιημένη βάση η Εθνική Ασφαλιστική είχε κερδοφορία ύψους 71,6 εκατ. ευρώ και 73,9 εκατ. ευρώ σε ατομική βάση. Μετά την κεφαλαιοποίηση των κερδών, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ενισχύθηκαν στα 797,6 εκατ. ευρώ και στα 818,9 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώθηκε στο 198,4% χωρίς τη χρήση μεταβατικών μέτρων και στο 131,9% με τη χρήση μεταβατικών μέτρων. Tο θετικό αποτέλεσμα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη και συγκεκριμένα στα 9,4 εκατ, ευρώ που απέφερε η πώληση των UBB Metlife και UBB Brokers, στην απελευθέρωση των 15 εκατ. ευρώ από την πρόβλεψη για την επιβολή προστίμου λόγω της Audatex, στο κέρδος από την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI ύψους 4,4 εκατ. ευρώ και στη μείωση του τεχνικού αποτελέσματος κατά 18 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των διεκδικητών η Fosun, ως δεύτερος πλειοδότης στον προηγούμενο γύρο, επεδίωξε να είναι αποκλειστικός διαπραγματευτής στη δεύτερη φάση διεκδίκησης, αλλά μέχρι σήμερα δεν προκύπτουν ενδείξεις ότι θα αποχωρήσει από τη διαδικασία εάν δεν ακολουθηθεί αυτή η οδός. Ο όμιλος Fosun έχει επενδύσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω της άμεσης συμμετοχής του στη Folli Follie και έμμεσα μέσω της Thomas Cook Group Plc και Club Med SAS, ενώ συμμετέχει και στο project για το Ελληνικό. Ο κινεζικός όμιλος διαθέτει ήδη μια παγκόσμια ασφαλιστική πλατφόρμα που εκτείνεται από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, ενώ ειδικά στην Ευρώπη απέκτησε πριν από 4 χρόνια τη Fidelidade, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πορτογαλίας.

Η Gongbao σε συνεργασία με την επίσης κινεζική εταιρεία real estate Rongfeng Holding, έχει επιβεβαιώσει με μακροσκελή ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Shenzhen το ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση «τα κεφάλαια που έχουν διαθέσιμα οι δύο εταιρείες επαρκούν για να ικανοποιήσουν το 40% του τιμήματος» για την εξαγορά. Ο κινέζικος όμιλος προσδοκά να αντλήσει το υπόλοιπο των κεφαλαίων μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι οικονομικός σύμβουλος της κοινοπραξίας για τη συναλλαγή έχει αναλάβει ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η συντριβή του Σύριζα και η άνοδος ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις εκλογές του συνδικάτου της Εθνικής Τράπεζας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Τράπεζα: «Ναι» από ΔΣ για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε Fosun ή Gongbao