Κάλεσμα προς την Τουρκία να αναβάλλει τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Ιουνίου, απηύθυνε η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα από τον Ιούλιο του 2016.

Οι παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπουν τη διενέργεια πραγματικά δημοκρατικής αναμέτρησης παρατηρεί η Επιτροπή Παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ζητεί την αναβολή των εκλογών στην Τουρκία.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή τονίζει πως δεν είναι δυνατόν να στηθούν κάλπες υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που είναι σε ισχύ στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2016 κι επισημαίνει ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχει επιβάλει η Άγκυρα έχουν οδηγήσει σε «απαράδεκτο περιορισμό» των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης, του Τύπου και της συνάθροισης.

Αναφέρεται στην κράτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, στο κλείσιμο μη κυβερνητικών οργανώσεων και σε αθρόες συλλήψεις δημοσιογράφων, αλλά και στο γεγονός ότι αντικυβερνητικά ΜΜΕ έκλεισαν ή αγοράστηκαν από φιλοκυβερνητικούς.

Επίσης, υπάρχει αναφορά και στον υπάρχοντα εκλογικό νόμο για τον οποίο σημειώνεται πως εγείρονται «σοβαρά ερωτήματα» για τη διαφάνεια των εκλογών. Αναφέρεται ειδικά στο ενδεχόμενο παρουσίας αστυνομικών στα εκλογικά τμήματα και στην απόφαση να γίνονται δεκτά μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια. Ακόμη σκέψεις εκφράζονται και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τρεις μήνες πριν από τις εκλογές που ευνοεί τον Ερντογάν και τους συμμάχους του, τους εθνικιστές του Μπαχτσελί.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Επιτροπής εκφράζονται ανησυχίες «ότι αυτό το πλαίσιο αντιξοοτήτων θα εμποδίσει τη διενέργεια και διοργάνωση πραγματικά δημοκρατικών εκλογών. Συνεπώς, η Επιτροπή συστήνει στις τουρκικές Αρχές να αναβάλουν τις εκλογές».

Στην ανακοίνωση αυτή, σφοδρή ήταν η αντίδραση της Τουρκίας που εξαπέλυσε “πυρά” κατά του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ να καταγγέλλει «απαράδεκτη» παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα αλλά και δύο μέτρα και δύο σταθμά σε βάρος της χώρας του.

Επίσης, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε πως κανείς έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εκλογικές υποθέσεις της Τουρκίας.