ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Η άνοδος των επιτοκίων δεν αποτελεί για την ακρίβεια ένα νέο πρόβλημα για τις αγορές – η απόδοση των 10 ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο κατά 30 μονάδες βάσης μόνο τον Ιανουάριο. Ωστόσο αυτή τη φορά την ανοδική πορεία ορίζουν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων κι όχι τα οικονομικά οφέλη. Κι αυτό έχει ατονήσει την συζήτηση ειδικά όταν πρόκειται για μετοχές.
«Ιστορικά, η χρηματιστηριακή αγορά έχει ρυθμιστεί με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, υπό τον όρο ότι το οικονομικό μομέντουμ αυξάνεται εξίσου» ανέφερε ο Τζίμ Πόλσεν, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στο Leuthold Group, σε σημείωμα προς τους πελάτες του τη Δευτέρα. «Τα αποθέματα παρουσιάζουν εξίσου καλές αποδόσεις ακόμη και όταν η οικονομική δυναμική ξεθωριάζει, εφόσον ο πληθωρισμός κινείται σε μέτρια επίπεδα. Ωστόσο, οι περίοδοι στασιμοπληθωρισμού έχουν οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στις αγορές ομολόγων».
Από την οικονομική κρίση, οι μετοχές έχουν αποδώσει περισσότερα από το σταθερό εισόδημα αλλά τα ασφάλιστρα μειώνονται: Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των κερδών του S&P 500 και της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των οκτώ τελευταίων χρόνων.
Εάν οι αποδόσεις υπερβούν το 3%, αυτό θα μπορούσε να μεταβάλει την αξία των μετοχών έναντι του σταθερού εισοδήματος τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Κρις Βερόν, επικεφαλής τεχνικής ανάλυσης της Strategas Research Partners.
«Αυτή είναι μια 35ετής τάση αλλαγής των ομολόγων, η οποία μόλις ξεκίνησε», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg τη Δευτέρα. «Οι επενδυτές θα πρέπει να αναλογιστούν την περίοδο του 1950, την τελευταία φορά που οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να πάει από το 2% έως το 5% αλλά η ανοδική τάση είχε ως αποτέλεσμα να μην αποδίδει χρήματα το εμπόριο ομολόγων. Την ίδια φάση θεωρούμε ότι βιώνουμε τώρα».
Οι αναδυόμενοι επενδυτές της αγοράς ανησυχούν εξίσου. Αντίθετα με τρεις μήνες πριν, όπου η άνοδος των επιτοκίων τους άφησε αισιόδοξους, οι λόγοι σήμερα για να ανησυχούν είναι περισσότεροι, από τις πωλήσεις σκαφών έως την παγκόσμια ανάπτυξη όλα επιβραδύνονται.
Ο πληθωρισμός που ορίζουν τα βασικά προϊόντα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ταχύτερο ρυθμό νομισματικής σύσφιγξης , γεγονός που θα έπληττε δυσανάλογα τις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τον Περ Χάμμαρλαντ, επικεφαλής στρατηγικής σε αναδυόμενες αγορές της SEB στη Στοκχόλμη.
Εταιρικές πιστώσεις
Οι λιγότερο αξιόπιστες εταιρείες έχουν επωφεληθεί από τις χαμηλές αποδόσεις, αλλά εάν τα χρήματα εξαφανιστούν και το κόστος δανεισμού αυξηθεί, η εξυπηρέτηση του χρέους θα καταστεί πιο δαπανηρή. Προς το παρόν, η εταιρική πίστωση συνεχίζεται παρά τις δυσκολίες, με τα υψηλά περιθώρια απόδοσης να παραμένουν στα σφιχτά επίπεδα της περιόδου πριν την χρηματοπιστωτική κρίση.
«Το ερώτημα φυσικά είναι πόσο καιρό θα μπορούσε αυτό να διαρκέσει» τόνισε ο Πήτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής του επενδυτικού κλάδου της Bleakley Financial Group, προσθέτοντας ότι τα τρέχοντα επίπεδα χρέους για τις εταιρείες του S & P 500 εκτός των τραπεζών βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. «Τα υψηλά επίπεδα χρέους σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια δεν αποτελούν άλλωστε και τον καλύτερο συνδυασμό».
Σύμφωνα με τον Ματ Μάλεϊ, της Miller Tabak & Co., τα εκπληκτικά επίπεδα μόχλευσης των επενδυτών ενέχουν κινδύνους. «Την ώρα που όλοι μιλάνε για το αν οι υψηλότερες τιμές θα επηρεάσουν την οικονομία, το πιο σημαντικό είναι πώς θα επηρεάσουν τη μόχλευση», δήλωσε ο Μάλεϊ τηλεφωνικά.
Αμερικάνικο δολάριο
Οι υψηλότερες αποδόσεις -ιδιαίτερα το πραγματικό κόστος δανεισμού των ΗΠΑ- έχουν ωθήσει τους επενδυτές πίσω στο δολάριο. Ο Δείκτης Bloomberg Dollar Spot βρίσκεται στο καλύτερο σημείο από τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.
Ο Neil Dutta, επικεφαλής Οικονομικών στο Renaissance Macro Research LLC, αποδίδει την ανάκαμψη του δολαρίου και τις πραγματικές αποδόσεις στις φωτεινές προοπτικές της οικονομίας των Η.Π.Α. εν συγκρίσει με τον υπόλοιπο κόσμο. «Η αίσθηση μας είναι ότι τα επόμενα τρίμηνα το δολάριο θα ενισχυθεί έναντι των περισσότερων μεγάλων εταιρειών και ότι τα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ θα συνεχίσουν ανεβαίνουν», αναφέρει.
Πράγματι, η ισχύς δολαρίου που προκύπτει από τις αυξανόμενες αποδόσεις σε συνδυασμό με τον ρυθμό του πληθωρισμού θα μπορούσε να αποδειχθεί αυτορυθμιζόμενη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ