ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτό που αποκαλείται σήμερα “εξοχική κατοικία” ή “κατοικία διακοπών” είναι ένα σύγχρονο υβρίδιο κατοίκησης, που βρίσκεται μεν στην ύπαιθρο αλλά δεν αποτελεί μόνο έναν τόπο ξεκούρασης μακριά από την αστική καθημερινότητα. Εμπεριέχει πολύ περισσότερα πράγματα. Είναι κυρίως ένας εναλλακτικός τρόπος συνδυασμού εργασίας και ανάπαυσης μέσα σε ένα φυσικό περίγυρο σε σχεδόν μόνιμη βάση και για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συνεπώς κατέχει πλέον ισότιμη θέση με την κύρια κατοικία, προσφέροντας στους χρήστες τις ίδιες παροχές. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα υπάρχουν “εξοχικές κατοικίες” στην Κρήτη με χρήστες των οποίων η αστική κατοικία βρίσκεται στο εξωτερικό, εναλλάσσοντας τον τόπο διαμονής τους κάθε μήνα ή συχνότερα.
Ένας πορτοκαλεώνας, στις παρυφές του ιστορικού οικισμού Κοντομαρί της επαρχίας Κυδωνίας στο Νομό Χανίων, είναι ο μεσογειακός τόπος αυτού του μικρού οικιστικού συμπλέγματος. Ο σχεδιασμός υπάκουσε σε δύο κύριες προϋποθέσεις: τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των διαμενόντων σε κάθε κατοικία και τη διατήρηση των πορτοκαλαιόδενδρων (στο βαθμό που ήταν εφικτό), ώστε να καταστούν κομμάτι του υπαίθριου χώρου των κατοικιών. Αυτές οι προϋποθέσεις επέβαλαν και το σαφή διαχωρισμό του δημόσιου δρόμου από τον εσωτερικό. Γι’ αυτό το σκοπό χρησιμοποιήθηκαν οι ψηλές λιθόκτιστες μάντρες ως συνέχεια της ισόγειας λιθοδομής, η οποία εδράζει τον όροφο που είναι κατασκευασμένος από πιο ελαφρά οικοδομικά υλικά.
Οι τρεις κατοικίες συγκροτούνται από δύο ξεχωριστούς κτιριακούς όγκους – πτέρυγες. Ο ένας είναι “ψηλοτάβανος” και στεγάζει τους χώρους υποδοχής και ο άλλος τους χώρους των υπνοδωματίων και των λουτρών. Η στάθμη των ισογείων είναι συνέχεια της στάθμης του επίπεδου φυσικού εδάφους ώστε να είναι άμεση η πρόσβαση στους εσωτερικούς κήπους με τις πορτοκαλιές και στις κολυμβητικές δεξαμενές. Οι τρεις κατοικίες μοιράζονται έναν υπαίθριο χώρο “πολλαπλών χρήσεων” με σκιάδια, όπου οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν εκδηλώσεις γαστρονομίας και πολιτισμού. Οι είσοδοι των κατοικιών ορίζονται από ανοίγματα – ρήγματα στη λιθοδομή της πρόσοψης ώστε να ταυτοποιούνται με τους αντίστοιχους χώρους στάθμευσης που βρίσκονται στο μέτωπο του δρόμου μπροστά από λίθινο τείχος.
Στο ισόγειο κάθε κατοικίας χωροθετούνται οι χώροι διημέρευσης καθώς και δύο υπνοδωμάτια με κοινό λουτρό. Το κυρίως υπνοδωμάτιο βρίσκεται στον όροφο με το δικό του λουτρό και αποκλειστική βεράντα για την απόλαυση του δυτικού ορίζοντα. Τα λουτρά σε όλες τις κατοικίες αποτελούνται από τρεις διαφορετικούς χώρους υγιεινής, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν συγχρόνως από περισσότερους χρήστες. Οι νιπτήρες – λαβομάνα μάλιστα λειτουργούν ως προθάλαμοι, ανοιχτοί στους υπόλοιπους χώρους. Οι κουζίνες – μαγειρεία τοποθετήθηκαν ως νησίδες κεντρικά ενός ζωτικού χώρου κυκλοφορίας ώστε να ενθαρρύνεται η χρήση τους, ενώ παράλληλα αποτρέπεται η επαφή τους με τη λιθοδομή, καθώς η ακρίβεια και η λεπτότητα της κατασκευής τους δύσκολα μπορεί να συνδεθεί με την “άγρια” τυχαιότητα της λίθινης μάζας.
Το ίδιο ισχύει και για τις ντουλάπες, τα ερμάρια και τους πάγκους σε όλους τους χώρους, γεγονός που υπογραμμίζει την αντίθεση της εκλεπτυσμένης κατασκευαστικής λεπτομέρειας με την αδρή επιφάνεια του κελύφους. Το αρμολόγημα της λιθοδομής περιέχει συνδυασμό φυσικών γαιών (ώχρα), ώστε κατά την εφαρμογή του πάνω στις πέτρες της επιφάνειας να “εξημερώνει” και να “οικειοποιεί” την άγρια φύση αυτής της χειροποίητης κατασκευής. Εσωτερικά, ο σχεδιασμός όλων των τελειωμάτων έγινε με αφαιρετική πρόθεση ώστε η ανάλαφρη παρουσία τους να βρίσκεται σε αντίθεση με τη βαριά μάζα της λιθοδομής.
Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη: Αριστομένης Βαρουδάκης, Γιώργος Βαρουδάκης
Στατική μελέτη: Σ. Κωνσταντουδάκη
Η/Μ μελέτη: Η. Κανατάκης, Ε. & Κ. Κουκλάκης
Διαχείριση κατασκευής: Γ. Ναξάκης
Χρόνος μελέτης: 2008
Χρόνος κατασκευής: 2010 – 2014
Φωτογραφίες: Δ. Καλαποδάς
Περιφέρεια: Κρήτη
Πηγή: www.ktirio.gr