Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε, μετά από 3 ώρες συζητήσεων, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας. Κύριο θέμα αποτέλεσαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προχωρήσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα, με σημαντικότερο από αυτά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Για το συγκεκριμένο θέμα, άλλωστε, οι ενέργειες της κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα, καθώς ι Αμερικανοί έχουν δώσει περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου για να προχωρήσει η παραγγελία, με τις προσφερόμενες σήμερα τιμές.

Όπως προέκυπτε από το ΥΠΕΘΑ τις προηγούμενες ημέρες, το κόστος της συγκεκριμένης προμήθειες πρόκειται να φτάσει στα 1,1 δισ. ευρώ ενώ θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των 85 πιο σύγχρονων F-16 που έχει η Πολεμική Αεροπορία (πρόκειται για 55 αεροσκάφη F-16 Block 52+ και 30 μαχητικά τύπου F-16 Block 52+ Advanced), τα οποία θα εκσυγχρονιστούν στην πιο νέα έκδοση Viper. Στην τελική τιμή θα συμπεριληφθεί και το πρόγραμμα Follow On Support ώστε τα εκσυγχρονισμένα μαχητικά αεροσκάφη να έχουν υψηλή διαθεσιμότητα και για τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 σχεδιάζεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2021, δηλαδή σε τρία χρόνια από σήμερα.

Παράλληλα, στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε και η προμήθεια υλικών για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage, των οποίων η διαθεσιμότητα είναι χαμηλή, κυρίως λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Η Αθήνα θέλει να υπογράψει με το Παρίσι σύμβαση Follow On Support ώστε να έχει διαθέσιμα όσο το δυνατόν περισσότερα Mirage 2000-5, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν τους πυραύλους cruise τύπου Scalp.

Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα στη Γαλλία για την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου Fremm μέσω χρονομίσθωσης (leasing). Όπως έχει πει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, είπε ότι η Αθήνα θέλει να έχουν έρθει οι δύο γαλλικές φρεγάτες μέσα στο καλοκαίρι.