Λάθος σε μία πληρωμή ρουτίνας έκανε τον περασμένο μήνα η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, όταν έστειλε 28 δισ. ευρώ σε χρηματιστήριο, στο πλαίσιο των καθημερινών συναλλαγών της σε παράγωγα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος.

Το λάθος ανακαλύφθηκε γρήγορα και δεν υπήρξε κάποια οικονομική ζημιά. Η λανθασμένη μεταβίβαση συνέβη περίπου μία εβδομάδα πριν το Πάσχα, όταν η Deutsche έκανε μία καθημερινή προσαρμογή ενεχύρων, δήλωσε η πηγή. Το ποσό, που ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό που έπρεπε να εμφανισθεί, κατέληξε σε λογαριασμό του γραφείου συμψηφισμών του γερμανικού χρηματιστηρίου Eurex. «Αυτό ήταν ένα λειτουργικό σφάλμα στην κίνηση ενεχύρων μεταξύ των κεντρικών λογαριασμών της Deutsche Bank και του λογαριασμού της στο Eurex», ανέφερε ο εκπρόσωπος της τράπεζας σε δήλωση που έστειλε με e-mail. «To σφάλμα αναγνωρίσθηκε σε λίγα λεπτά και στη συνέχεια διορθώθηκε. Εξετάσαμε διεξοδικά τους λόγους που συνέβη αυτό το λάθος και λάβαμε μέτρα για να αποτραπεί μία επανάληψή του», πρόσθεσε.

Το επεισόδιο αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα, εγείρει νέα ερωτήματα για τις διαδικασίες κινδύνου και ελέγχου της τράπεζας, σε μία εποχή που οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένους ελέγχους των εποπτικών Αρχών. Πρόκειται, προσθέτει, για μία ακόμη δύσκολη στιγμή για τη Deutsche σε μία περίοδο που αλλάζει ηγεσία μετά την καταγραφή ζημιών για τρίτο συνεχόμενο χρόνο.

Το λάθος θα έπρεπε να έχει εντοπισθεί από έναν εσωτερικό μηχανισμό, γνωστό ως «bear-trap», δήλωσε η πηγή. Ο μηχανισμός αυτός καθιερώθηκε μετά από εσωτερικό έλεγχο στην τράπεζα, ο οποίος έγινε καθώς υπήρξε ένα προηγούμενο λάθος με πληρωμές ενεχύρων τον Μάρτιο του 2014, πρόσθεσε η πηγή, τονίζοντας ότι αν και συμβαίνουν τέτοιου είδους λάθη, το ποσό που αφορούσε το λάθος – υψηλότερο από τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας που ανέρχεται σε περίπου 24 δισ. ευρώ – είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: O Κρίστιαν Ζέβινγκ αναλαμβάνει τα ηνία της Deutsche Bank

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Deutsche Bank: Το σοκ της μεταβλητότητας στις αγορές μπορεί να κρατήσει έως… 2.593 ημέρες!