ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παραλήπτη αναζητούν 17 εμβάσματα, ύψους 71 εκατομμυρίων δολαρίων από την ρωσική εταιρία ΑΝΤΕΥ, η οποία αναμείχθηκε στην πώληση των TorM1 στην Ελλάδα, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με τον Γιάννη Σμπώκο, πρώην Γενικό διευθυντή εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ήδη καταδικασμένο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τα 17 εμβάσματα που εστάλησαν σε ενδιάμεση εταιρία από την ρωσική ΑΝΤΕΥ, κατασκευάστρια των ρωσικών πυραύλων Tor-M1 (και) για πληρωμές κρατικών αξιωματούχων, δηλαδή μίζες, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, δεν αφορούν την σύμβαση για τους ρωσικούς πυραύλους Tor-M1!
Για αυτήν την σύμβαση άλλωστε, είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος, καθώς φέρεται ότι μέρος της μίζας κατέληξε και στις δικές του τσέπες.
Νέο αίτημα
Πριν από λίγες ημέρες, με αίτημα του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, ο κατηγορούμενος ζήτησε να υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στη ρωσική δικαιοσύνη, προκειμένου να απαντηθεί από την εταιρεία ΑΝΤΕΥ για ποια ακριβώς σύμβαση δόθηκαν αυτά τα 71 εκατομμύρια δολάρια, με τον Ρώσο δικηγόρο Ακίμοβ Στάνισλαβ – ο οποίος έχει προταθεί και ως μάρτυρας υπεράσπισης, να επιβεβαιώνει ήδη σε πρώτο χρόνο, ότι τα εμβάσματα δόθηκαν από την ΑΝΤΕΥ στο πλαίσιο άλλης σύμβασης και όχι για τα Tor-M1. Εάν η επίσημη απάντηση στο αίτημα της δικαστικής συνδρομής θα είναι ίδια, τότε η κατηγορία σε βάρος του Γ. Σμπώκου μπορεί να ανατραπεί.
Η εταιρία Penzel και τα εκατομμύρια
Τα επίμαχα 17 εμβάσματα μεταφέρθηκαν από την ρωσική ΑΝΤΕΥ στους λογαριασμούς της εταιρίας Pengel Enterprises Ltd στην Ελβετία από τον Ιούνιο του 1999 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2001.
Σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη, η εταιρία Pengel, με έδρα τις Παρθένες Νήσους και πραγματικούς δικαιούχους τον Fouad Al Jayat και τον Βλάσιο Καμπούρογλου (σ.σ ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο στην Τζακάρτα) ήταν η εταιρία “κλειδί” για την διακίνηση της μίζας στα πλαίσια της προμήθειας του συστήματος Tor-M1.
“Κάθε χρηματικό ποσό που εμβαζόταν από την ΑΝΤΕΥ αυθημερόν μεταφερόταν σε λογαριασμούς του Fouad Al Jayat και Βλάσιου Καμπούρογλου μέσω δύο εμβασμάτων, τις περισσότερες φορές ισόποσων” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα του συμβουλίου εφετών.
Ωστόσο, αποστολέας των επίμαχων εμβασμάτων, δεν είναι μόνο η ΑΝΤΕΥ, όπως γνώριζε μέχρι σήμερα η δικαιοσύνη, αλλά δύο ακόμη εταιρίες: Η ΟΑΟ Industrial Company Concern και η ΟΑΟ Promyshlennaya Kompaniya.
Μάλιστα, η αιτιολογία για την οποία έστελναν τα εμβάσματα ήταν για τις εξής πληρωμές: α) για την σύμβαση Ν Α98-3 και β) για το συμβόλαιο Ν/72. Ωστόσο, καμία από τις δύο συμβάσεις δεν ταυτίζεται με τα Τor-M1 ή με την σύμβαση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, για τα οποία έχουν ήδη δικαστεί στο παρελθόν άλλοι εμπλεκόμενοι. (σ.σ. Οι επίμαχες συμβάσεις ήταν οι ΚΑ/83001001 και η ΚΑ/83000102 για τα Α/Ω).
Συνεπώς για ποιες συμβάσεις δόθηκαν τα εμβάσματα; Ποια εξοπλιστικά προγράμματα αφορούσαν; Πρόκειται για εξοπλιστικά που αγόρασε η Ελλάδα ή άλλη χώρα; H απάντηση στο ερώτημα αυτό ενδέχεται να επιφυλάξει εκπλήξεις στην έκβαση της δίκης.
Τι λέει ο Γιάννης Σμπώκος
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο Γιάννη Σμπώκο, ουδέποτε ερευνήθηκε, ούτε ζητήθηκε από τις αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές η επιβεβαίωση από την Ρωσία (σ.σ. η ΑΝΤΕΥ είναι κρατική), η στοιχειώδης ταυτοποίηση των επίμαχων εμβασμάτων, εάν δηλαδή τα 17 αυτά εμβάσματα, για τα οποία στην ουσία κατηγορείται, αφορούν πράγματι ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ή κάποιο άλλο.
“Οι πληρωμές αυτές δηλαδή, χωρίς καμία απολύτως έρευνα, όπως κατέθεσε ενώπιον σας ο μάρτυρας, θεωρήθηκε ότι αφορούσαν το ελληνικό πρόγραμμα των Τor-M1 και ενοχοποιήθηκαν ως ενδιάμεσοι λογαριασμοί για την καταβολή μίζας σε κυβερνητικούς αξιωματούχους…” αναφέρει μεταξύ άλλων στο σχετικό αίτημά του προς το δικαστήριο, ο πρώην Γενικός διευθυντής εξοπλισμών, υποστηρίζοντας ότι σε δήλωση του ο Ρώσος δικηγόρος Στάνισλαβ βεβαιώνει ότι η εταιρεία ΑΝΤΕΥ θα απαντήσει αμέσως και χωρίς χρονοτριβή σε ενδεχόμενο επίσημο αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών.
Και στη μέση η Ελβετία
Την ίδια ώρα, στο δικαστήριο, η υπεράσπιση του Γ. Σμπώκου παρουσίασε πρόσφατο έγγραφο της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας – από την οποία έχουν περάσει όλες οι δικογραφίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και έχει ανοίξει δεκάδες λογαριασμούς εμπλεκομένων προσώπων στην Ελβετία. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, δεν εκκρεμεί καμία έρευνα σε βάρος του πρώην Γενικού διευθυντή εξοπλισμών και συγκατηγορουμένου του Άκη Τσοχατζόπουλου.
“Ο εντολέας σας Ι. Σμπώκος δεν είναι καταχωρημένος στην Ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ως εμπλεκόμενο πρόσωπο, ούτε σε εγχώρια ποινική διαδικασία, ούτε σε υπόθεση δικαστικής συνδρομής” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2018, με τον κατηγορούμενο να υποστηρίζει ότι βρίσκεται στη φυλακή, χωρίς να έχει βρεθεί ίχνος μαύρου χρήματος που να συνδέει το πρόσωπό του με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έριξε την ποινή του Ι. Σμπώκου από τα 16 στα 8 χρόνια, αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και κρίνοντάς τον ένοχο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο “ξέπλυνε” 40.000.000 ευρώ, ενώ κατά την κρίση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, 10.000.000 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος ζήτησε πρόσφατα την αναίρεση της εφετειακής απόφασης, με προσφυγή του στον Άρειο Πάγο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – Μαρία Σάκκαρη: Μαζί στο Gala του Ντόναλντ Τραμπ
- Έφοδος Γεωργιάδη σε κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ: Άνοιξε με κλειδαρά – Μάζεψε… συνταγές και κέρασε καφέδες
- Διοικητικοί δικαστές: Διαμαρτυρία για τη μη καταβολή εξόδων μετάβασης στις έδρες της χώρας
- F1 – Ferrari: Ο Έλκαν υποδέχτηκε το Χάμιλτον (video)!