ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο επίκεντρο άρθρου της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung. Ο δημοσιογράφος επιχειρεί απολογισμό των πεπραγμένων του από την άνοδό του στην εξουσία το 2015 και μέσα από την ταραγμένη πορεία της κυβέρνησής του, για την οποία πολλοί είχαν προφητέψει το σύντομο τέλος της, όπως υπενθυμίζει. «Με την ιδεολογική του ευλυγισία και τους τακτικισμούς του οδηγεί από το 2015 έναν παράξενο συνασπισμό μέσα από κρίσεις και σκάνδαλα», επισημαίνει. Το άρθρο φωτίζει κρίσιμες στιγμές, όπως την παρολίγο χρεοκοπία της χώρας λόγω Γιάνη Βαφουράκη, τα μνημόνια που δεν τα «έσκισε» ο Τσίπρας, την ανίερη συμμαχία με τους εθνολαϊκιστές συντηρητικούς ΑΝΕΛ «που του χάρισαν οριακή πλειοψηφία 3 εδρών στη βουλή με κριτήριο τη διατήρηση της εξουσίας πάνω από την ιδεολογική πίστη», τη σύλληψη των 2 Ελλήνων αξιωματικών και τις εντάσεις με έναν απρόβλεπτο γείτονα.
Βαρύδι για τον Τσίπρα είναι ο Καμμένος
«Πρωτίστως την ευθύνη γι αυτό φέρει η ξεροκεφαλιά της Άγκυρας, αλλά δύο σημαντικοί κύριοι στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δρουν σαν να επιταχύνουν την ‘πυρκαγιά’. Με απερίσκεπτες μέχρι προσβλητικές δηλώσεις πέφτουν στην πραγματικότητα στα χέρια της Άγκυρας», σημειώνει ο σχολιαστής. «Τα πολιτικά καπρίτσια του Τσίπρα έχουν βλάψει αναμφίβολα την αξιοπιστία, τη δική του και του ΣΥΡΙΖΑ. Στις δημοσκοπήσεις η συντηρητική Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη με διαφορά από 10 με 15 ποσοστιαίες μονάδες αλλά η τάση είναι πτωτική». Η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην υπόθεση Novartis και το ότι πολλά στελέχη της ΝΔ κατηγορούνται ότι χρηματίστηκαν από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία με αποτέλεσμα, όπως παρατηρεί, να έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά στο συντηρητικό κόμμα παρά το ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε καμιά αξιόπιστη απόδειξη.
«Το πραγματικό χαρτί του Τσίπρα θα μπορούσε να συμπέσει με το καλοκαίρι. Οι πιθανότητες να βγει η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 από το τρίτο μνημόνιο χωρίς να χρειαστεί τέταρτο είναι ακέραιες. Βέβαια δεν θα σήμαινε και τέλος της επίπονης μεταρρυθμιστικής πολιτικής δεδομένου ότι από το 2019 έρχονται κι άλλες μειώσεις των συντάξεων και το υπερχρεωμένο κράτος θα παραμείνει υπό εποπτεία. Αλλά ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός θα μπορεί να γιορτάσει την ‘απελευθέρωση’ της Ελλάδας μετά από ‘δουλεία’ περίπου μιας δεκαετίας. Το ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την αναμενόμενη άνοδο της δημοτικότητάς του για πρόωρες εκλογές, θα έρχονταν σε αντίθεση με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2019. Αλλά αυτό δεν θα σήμαινε απαραίτητα ότι ο τακτικιστής Τσίπρας δεν κρατά τις υποσχέσεις του. Εξ άλλου με την ευλυγισία του δεν πορεύτηκε άσχημα».
«Η ιστορία δεν περιμένει»
Εκτός ελληνικού μικροκόσμου η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αποκαλύπτει ότι έχουν ξεσπάσει έριδες στην γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη. Όπως γράφει η εφημερίδα το βασικό πρόβλημα είναι η μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, την οποία η Κομισιόν δεν επιθυμεί να γίνει μέσω τροποποίησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, αλλά με συμπληρωματική νομοθεσία. Η Χριστιανική Ένωση όμως θέλει έλεγχο της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις επί του θέματος και στοχεύει στο να θέσει την οριστική λήψη αποφάσεων υπό την έγκριση της βουλής.
«Η ΚΟ της Χριστιανής Ένωσης δικαιολογεί το ασυνήθιστο βήμα με το ότι η μετεξέλιξη του ESM θα μπορούσε να επιφέρει οικονομικές επιπτώσεις στον εθνικό προϋπολογισμό» γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Αντιδράσεις ήρθαν χθες από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής Κρίστιαν Πέτρι υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης δεν μπορεί να καθυστερήσει και ότι η κυβερνητική συμφωνία προβλέπει ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη, όσο κι αν υπάρχουν δυσκολίες. Τώρα είναι η ευκαιρία να θωρακιστεί το ευρώ κατά της κρίσης, η οικονομική κατάσταση στην ΕΕ είναι καλή και τα ελλείμματα δεν ήταν ποτέ χαμηλότερα. Η ιστορία δεν περιμένει. Είναι απαραίτητο να έχουμε αποτελέσματα στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου» καταλήγει ο αρθρογράφος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Πόλεμος» κυβέρνησης–ΝΔ για τις πληροφορίες περί ανταλλαγμάτων για το σκοπιανό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ